Conjunctivita la copii

Copiii sunt mai predispusi decat adultii sa contacteze conjunctivita, sub toate formele ei - bacteriana, alergica sau virotica. Desi, in mod normal, o conjuctivita care nu prezinta complicatii se poate trata foarte usor, in cazul copiilor aceasta afectiune poate fi o adevarata provocare pentru parinti. Motivul este simplu: un copil care are conjunctivita resimte disconfortul fizic mai puternic decat un adult si din aceasta cauza este mai dificil de convins sa isi accepte medicatia.
Conjunctivita la bebelusi

Cand conjunctivita apare la bebelusi mai mici de patru saptamani, este numita conjunctivita neonatala. Aceasta afectiune poate fi cauzata de o blocare a glandei lacrimale, care poate fi tratata printr-un masaj in zona dintre ochi si nas. Iritatiile cauzate de la picaturile administrate copiilor la scurt timp dupa nastere pot evolua sub forma unei conjunctivite, care dispare de la sine dupa cateva zile.

Nou-nascutii sunt predispusi si la conjunctivite de natura infectioasa, care pot fi foarte serioase. Larisa Nesterovski, doctor oftalmolog la clinica Optiplaza, spune ca, printre alte bacterii, "bacteria gonococuldin din familia Neisseria cauzeaza nou-nascutului o conjunctivita gonococica care poate ii provoca cecitatea. Exceptional, contaminarea se face intrauterin si foarte frecvent - in momentul nasterii prin contact direct cu secretiile vaginale ale mamei ori cu instrumentele nesterilizate".


Aceasta bacterie poate cauza conjunctivita in primele 2 saptamani de la nastere, cel mai frecvent simptomele aparand dupa 2-5 zile de viata. "Conjunctivita evolueaza astfel: 1. faza de infiltratie (2-3 zile); 2. faza de pioree (2-3saptamani); 3. faza de regresie (cateva saptamani)", explica medicul specialist.

Complicatiile cele mai severe ale acestei afectiuni prezente la nou-nascuti sunt sub forma unui ulcer cornean, a unui leucom sau a unei endocardite.

Pentru a preveni o astfel de afectiune a ochilor nou-nascutului, doctorul oftalmolog pune accentul pe sanatatea mamei si pe importanta instilarii colirului antibiotic in ambii ochi imediat dupa nastere.

In general, conjunctivitele care apar la nou-nascuti sunt usor de prevenit printr-un control si ulterior printr-un tratament aplicat viitoarei mame.
Aceasta, desi are o astfel de bacterie care poate cauza conjunctivite de natura infectioasa, nu prezinta niciun simptom.

Afla mai multe despre simptomele diferitelor tipuri de conjunctivita. Fiecare parinte trebuie sa stie cat de indicat este sa tratezi conjunctivita fara consultarea unui doctor.

Cele mai intalnite medicamente administrate in cazul conjunctivitei sunt cele sub forma de unguent sau picaturi. In mod normal, acest tratament este foarte bine tolerat de copii, dar, cine este parinte stie cat de solicitant este sa iti convingi copilul sa stea locului in timp ce tu ii administrezi picaturile sau unguentul - si asta nu o data, ci de mai multe ori pe parcursul unei zile.

In majoritatea cazurilor, conjunctivita dispare de la sine, fara administrarea niciunui tratament, dar doctorii recomanda adesea tratamentul pentru ca acccelereaza procesul de vindecare si micsoreza posibilitatea ca infectia sa se raspandeasca.
Conjunctivitele infectioase, de obicei, nu sunt serioase, dar in cazuri rare pot duce chiar la orbire, asa ca este foarte important sa urmezi sfaturile doctorului oftalmolog care ti-a consultat copilul.


Cand trebuie doctorul anuntat?

Daca tu consideri ca e posibil ca micutul tau sa fi contactat conjunctivita, este important sa contactezi doctorul, pentru a vedea ce a cauzat conjunctivita si care este cel mai bun tratament de urmat.

Alte afectiuni mai severe ale ochiului pot sa aiba aceleasi simptome precum conjunctivita, asa ca, in cazul in care copilul tau se plange de durere, de probleme cu vederea sau de sensibilitate la lumina, copilul tau ar trebui sa fie reexaminat.

Doctorul trebuie sunat si daca tratamentul nu da roade la doua zile de la inceperea lui sau la o saptamana dupa incetarea lui.


Daca observi ca pleoapele si zona din jurul ochilor copilului s-au inrosit si s-au umflat - copilul poate avea si febra - inseamna ca infectia s-a raspandit si la tesutul din jurul ochiului. In acest caz se cere un nou tratament si o supraveghere constanta a evolutiei afectiunii.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marincea dragos pe 7 Apr 2009, 12:25
    conjuctivita la copii

    intreaba medicul de familie eu l am intrebat si mi a recomandat picaturi nettacin

    0
    1

  • marua pe 7 Ian 2008, 19:11
    Conjuctivita

    Am 2 ani si 7 luni si mi s-au inrosit ochisori de la frig si imi curge o secretie galbuie dimineata, mi se lipesc ochii. Sa fie conjunctivita ?

    0
    0

  • soryna pe 2 Mar 2006, 17:34
    cearcanele

    spuneti-mi si mie o metoda eficienta pt a scapa de ceracane......pls

    0
    0

  • larisa_oftalmologie pe 26 Feb 2006, 22:54
    erata

    Dintr-o regretabila eroare de redactare sau din cauza neintelegerii unor termeni medicali,a aparut formulata gresit parerea mea in legatura cu aceasta tema. Si anume: -metoda Crede- este cea care sta la baza profilaxiei conjunctivitei gonococice a nou-nascutului, insa n-am spus ca folosim nitratul de argint,in prezent practicata fiind folosirea colirurilor cu antibiotice -instilatrea colirului ( termen corect medical, insemnand administrarea unui colir) si nu instalarea unguentului cum gresit a aparut in material Larisa Nesterovski

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod