Ce tip de conjunctivita am contactat?

Conjunctivita este o afectiune a ochiului foarte des intalnita. Daca nu este de tip cronic, atunci conjunctivita se trateaza usor, insa, pana se vindeca, este mai iritanta si da o senzatie de disnconfort mult mai mare decat orice afectiune mai grava.


Conjunctivita este o inflamare a conjunctivei, adica a membranei mucoase care acopera albeata ochiului si partea interioara a pleoapei. De obicei, afecteaza ambii ochi in acelasi timp, dar se poate intampla sa afecteze doar un ochi la inceput si dupa o zi sau doua sa-l afecteze si pe celalalt. Conjunctivita se imparte in multe tipuri, insa cel mai des intalnite sunt cele de tip virotic, alergic si bacterial.

Simptome ale conjunctivitei virotice

In perioada rece a anului este cel mai probabil sa contactezi o conjunctivita virotica. "Virusii sunt peste tot, ei ne inconjoara. Saprofitii pe care ii avem pe suprafata corpului nu ne afecteaza atata timp cat rezistenta corpului este buna. Atunci cand ne este frig, de fapt se creeaza un dezechilibru in organism, care nu mai este capabil sa se protejeze si acesti microbi devin virulenti pentru noi, provocandu-ne o afectiune: catarala in zona faringelui, de exemplu, a mucoasei nazale sau a mucoasei ochilor, aceasta fiind de fapt conjunctivita", explica Larisa Nesterovski, medic specialist oftalmolog la Optiplaza.



Conjunctivita virotica este contagioasa si este asociata cu o raceala in mod normal. De obicei este provocata de virusul care afecteaza si rino-faringele. Acest tip de conjunctivita se transmite foarte usor de la o persoana la alta. In general, vederea persoanei care a contactat conjunctivita de tip virotic nu este afectata, ochiul prezentand o roseata moderata si o secretie scazuta.

Semne de conjunctivita bacteriana

Cel mai des tip de conjunctivita este cea bacteriana, provocata de streptococi sau stafilococi. Aceste organisme pot sa provina de pe pielea pacientului sau din tractul respirator superior ori pot fi contactate de la o alta persoana cu conjunctivita.

Medicul specialist Larisa Nesterovski spune ca "spre deosebire de cele virale si alergice, conjunctivitele bacteriane se caracterizeaza printr-o secretie extrem de abundenta, fiecare pacient descriind-o ca fiind extrem de 'galagioasa', iritanta.

Toti se plang de jena, de senzatie de purit sau de corp strain si, mai ales, de aceasta secretie purulenta, care practic lipseste in cazul conjunctivitelor alergice. Daca e sa vorbim de roseata, atunci congestia conjunctivala este pronuntata in cazul celor bacteriene, mai mult spre fornixuri, spre periferie. In cazul celor virale e putin pronuntata, in cazul conjunctivitei alergice aproape ca nu exista".

Conjunctivita alergica

Cei care au diferite alergii au facut, cu siguranta, o astfel de conjunctivita o data in viata. Aceasta afectiune se prezinta aproape mereu cu o prima senzatie de mancarime. In mod normal, exista si alte simptome alergice, cum ar fi cele intalnite la rinita alergica - nas umed si infundat - sau gat uscat si care te jeneaza si o tese seaca.

Vederea iti este afectata foarte rar in cazul conjunctivitei alergice. In urma unei examinari microscopice, diagnosticul este confirmat prin lipsa semnelor unei infectii.

"Exista substante care provoaca o reactie, odata patrunse in organism, insa nu trebuie neaparat sa fie la nivelul conjunctivei. Se pot manifesta prin eruptii sau edemuri. Conjunctivita alergica apare atunci cand este un contact direct cu o substanta alergogena. De exemplu, primavara polenul de flori sau produsele cosmetice, cremele, demachiantele", explica Larisa Nesterovski.

Clasificarea conjunctivitei nu se opreste aici. Tratatele de medicina iti prezinta o suita de alte tipuri, cu nume cunoscute numai de specialisti si pe care ar fi si greu sa le contactezi, daca ai un stil de viata normal.


In caz de conjunctivita, cel mai bine este sa te prezinti la un laborator de specialitate, pentru o analiza speciala, un examen citologic, bacteriologic si virusiologic. Larisa Nesterovski precizeaza ca, pentru depistarea agentului etiologic, se recolteaza secretia din ochi dimineata inainte de a te fi spalat pe fata.

 

Comentarii (45)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Laurentiu pe 15 Mai 2015, 19:21
    Romania tara incompetentei!

    Buna ziua. Am aproape 3 ani de cand ma confrunt cu o conjunctivita de care se pare ca nimeni nu stie mai nimic, am fost la 4 medici si clinici particulare,am platit o gramada de bani pe consultatii si medicamente, din pacate nu mi-a trecut inca, am avut o perioada in care m-am resemnat dar acum incerc sa gasesc o solutie si nu stiu incotro sa o apuc....am observat ca este un comentariu similar mai sus si ma gandesc ca cineva ma poate indruma sa gasesc solutia la problema mea... Multumeasc anticipat.

    0
    0

  • Ioana pe 10 Ian 2011, 15:53
    Conjunctivita

    Buna ziua.V arog ajutati-ma!aM 11 ANI SI MA CONFRUNT DE APROXIMATIV DE O LUNA CU O CONJUNCTIVITA.mA MANANCA OCHI EXTREM DE TARE ,IAR CAND MA SCARPIN SE INROSESC SAU IMI LACRIMEAZA MULT.dAR NOAPTEA,DACA MA SCARP[IN IN SOMN PE OCHI,MA TREZESC CU OCHII UFLATI.aM VB CU DOCTORITA DE FAM. SI MI-A ZIS SA IAU PICATURI tOBRADEX.aU TRECUT APROX. 3 SAPTAMANI DE CAND MA DAU SI NICI O DIFERENTA!Ce ma fac?

    0
    6

  • alin pe 12 Oct 2009, 16:22
    ,.,.,.,.,.,.,.

    cine ma poate ajuta am 16 ani iar de la varsta de 9 ani mia aparut la ochi ceva k o bubitza si e de culoare rosie cine mar putea ajuta sau sa imi spuneti cum as putea sa scap de ea de deranjat nu ma deranjeaza dar nu imi place

    4
    1

  • alina anghelutan covasna pe 3 Iun 2009, 17:09
    conjunctivita

    nu stiu ce sa cred am 13 am=ni si niciodata nu am facut conjunctivita mi sau irosit ochii ma mananca dar vad ca acuma mia trecut sper sami treaca am luato de la un coleg offf ce rau e dar bn ca nu mai rau si imi lacrimeaza ochii ma poate ajuta cineva? doctorul mie frica de picaturi

    0
    2

  • trifina victoria pe 28 Mai 2009, 15:17
    conjunctivita?

    fiului meu de 2 ani i s-a pus diagnosticul de conjunctivita .la inceput a avut o bubita in coada ochiului drept si acum s-a extins pe aproape toata fata face tratament cu nettacin si spalaturi dar nu se vindeca.ce trebuie sa fac?

    0
    0

  • CS pe 25 Apr 2009, 19:47
    Vrajeli

    Unde se face "examen citologic, bacteriologic si virusiologic"? In Romania? Eu am fost la 10 consultatii cu conjunctivita mea (care nu s-a trecut nici acum), in 2 ani. Toti medicii mi-au dat ce au crezut ei: tobrex, tobradex, lubristil, eyestil, betabioptal, floxal, spersadex comp, nettacin, tears naturale, blefaroshampoo, systane, rohto, visine, claritine, ocuvite, clear eyes, naphcon, ophcon etc. (ati priceput ideea). Mi-am transformat casa in farmacie oftalmologica. Damn !!

    7
    0

  • a.r pe 18 Dec 2008, 14:31
    Ochi uscati

    Simt ochii uscati, parca am nisip in ei ma ustura si nu am lacrimi, mai mult la ochiul stang ma deranjeaza foarte mult diminiata.

    9
    2

  • constantin vasilica pe 14 Dec 2008, 19:43
    Conjunctivita

    Baietelul meu are 9 ani si are conjunctivita de 2 luni, mergem la medic periodic i s-au dat picaturi de betabioptal si tobradex dar tot degeaba ce sfat imi dati

    3
    1

  • elisa pe 6 Oct 2008, 16:40
    Conjuctivita virotica

    EU AM CONJUNCTIVITA VIROTICA SIMT O SENZATIE DE NISIP IN OCHI IAR OCHIUL IMI ESTE UMFLAT SI ROSU... SI IMI LACRIMEAZA FARMACISTA. MI-A DAT TOBREX. MA CONFRUNT CU EA DE 4 ZILE. CE ALCEVA POT FACE?? AM 11 ANI.

    2
    4

  • fodolica george pe 2 Oct 2008, 21:29
    Conjuctivita

    Si eu am, am fost pe la doctori, m-am dat cu tot felul de alifii si degeaba... imi lacrimeaza amandoi ochii. Doctorul mi-a recomandat {tobradex}, il folosesc de 2 ani si degeba.

    0
    0

  • eugen pe 18 Sep 2008, 13:17
    Conjuctivita

    Am fost diagnosticat cu conjuctivita alergica !! Daca puteti sa-mi spuneti cat timp dureaza aceasta viroza pentru ca a trecut de la un ochi la celalalt si mi se ia pielea de pe fata!? O recomandare daca se poate ?!

    0
    0

  • crisa pe 6 Sep 2008, 16:54
    Conjuctivita

    Am fost la un cabinet oftamologic mi-a dat tratament picaturi si antibiotic dar nu mi-a trecut ce pot face. Multumesc

    0
    0

  • adelina pe 25 Iul 2008, 07:03

    Eu am mancarimi doar la ochiul drept si nu-mi dau seama de ce, nu mi-a aparut nimic, dar as vrea sa-mi spuneti doar ce se intampla.

    0
    0

  • Carolina pe 4 Iun 2008, 12:38
    conjuctivita

    Copilul meu din nastere are conjuctivita. Acum are 6.5 luni.Am incercat multe sfaturi de-ale medicilor si a cartilor, dar fara rost.Am nevoie de ajutorul unui specialist.Multumesc!

    0
    0

  • andrada pe 11 Mai 2008, 18:49
    conjuctivita

    eu am 11 ani si am conjuctivita-florea microbiana.doctorita mi-a spus sa-mi dau cu betabioptal.am dat si a trecut o luna si nu sa schimbat nimic?ce sfat imi puteti da?

    2
    0

  • tache vasilica pe 7 Mai 2008, 07:20
    Conjuctivita

    Am o roseata in jurul ochiilor, cu o mancarime, m-am dat cu kanamicina unguent este bine?

    2
    0

  • gabriela t pe 8 Apr 2008, 17:23

    Fetita mea de 4 ani are in ochi si o roseata cu o bubita alba in capat.

    2
    0

  • scornea CATALIN pe 27 Feb 2008, 17:28

    Vreau sa stiu si eu cum se ia aceasta bola de la ceilalti. Cum se transmite?

    0
    0

  • luminita pe 28 Ian 2008, 23:08
    Conjuctivita

    Picaturile cu cloramfenicol sunt bune ?

    0
    1

  • RAMONA pe 22 Ian 2008, 15:15
    Conjunctivita

    Baietelului meu in varsta de 2 ani i-a aparut pe pleoapa un o "bubita"(ca un cosulet mic) am mers la medic si diacnosticul a fost conjunctivita. Intrebarea mea este in cat timp trece aceasta Conjuctivita? Am urmat un tratament cu NETTACIN (cate 3 picaturi pe zi) iar ca uz extern Betadina cu rivanol. Au trecut 2 saptamani si nicio imbunatatire. Ce sfat imi dati? Va multumesc mult.

    0
    0

  • STEFAN pe 3 Ian 2008, 21:26

    Dupa cat trece si cu ce medicamente?

    2
    0

  • vali osnaga pe 9 Oct 2007, 19:15
    conjunctivita

    un tratament naturist nu aveti ?ceva de preparat in casa sau ceva de la farmacia naturista. Eu in momentul de fata am facut badijonaj cu biter suedez si pot spune ca mancarimea este mai suportabila

    0
    0

  • doina pe 8 Sep 2007, 12:32
    conj alergica

    am si eu o fetita de 7 ani si de 2 ani ma chiui cu ea a fost diagnosticata u conj alergica si i-am facut si vaccinu IBC la recom medic alergolog si tot are prob mai ales tomna stiti un remediu naturist va rog va multumesc'

    0
    0

  • larao2007 pe 11 Iun 2007, 21:43
    ilinca 2ani si 4 luni

    In cazul conjuctivitei virotice copilul trebuie tinut in casa? Daca face baita si ii intra sampon in ochisori se poate agrava?

    0
    0

  • larao2007 pe 11 Iun 2007, 21:42
    ilinca 2ani si 4 luni

    In cazul conjuctivitei virotice copilul trebuie tinut in casa? Daca face baita si ii intra sampon in ochisori se poate agrava?

    0
    1

  • sandu cristina pe 7 Iun 2007, 15:05
    conjuctivita

    am un copil de 9 ani si a fost diagnosticat cu conjuctivita foliculara

    0
    0

  • Ivanciu Adnana pe 16 Mai 2007, 17:22
    Conjuctivita

    imi simt ochii imflamati si simt usturime in acelasi timp ...e prea nasol ....

    2
    0

  • DANA pe 9 Mai 2007, 20:04
    CONJUCTIVITA

    IMI SIMT OCHI FOARTE INCARCATI

    2
    0

  • Cata pe 6 Mai 2007, 12:41
    Conjuctivita

    Am shi eu o prob.de cateva zile tot simt in ochi un cord strain,care ma derajeaza f rau,am foo la medic shi mio dat un tratament dar kred ca pe degeaba....ce sa fac ?

    0
    0

  • luci pe 24 Mar 2007, 20:29
    conjuctivita

    cat timp tine conjuctivita?

    0
    0

  • catalina pe 3 Ian 2007, 19:40
    conjuctivita

    am un baietel in varsta de 2 anisori la incepot sa trezit ku ochii lipiti dar dupa c am fost la doctor nea dat niste picaturi si akum nu se mai lipesc dar il deranjeaza lumina foarte rau si incepe sa planga !ce ma sfatuiti sa fac?va rog raspuns

    0
    0

  • mirela pe 21 Sep 2006, 02:11
    conjuctivita

    as vrea si eu un ajutor am o conjuctivita rebela la tratament ma chinui de 2 luni sa imi tratez ochii dar nici un rezultat ...ochii mi se umfla si ma trezesc cu ei foarte umflati....vreau si eu sfat

    2
    0

  • cosmoviv pe 14 Aug 2006, 22:09
    conjunctivita

    mai mult ca sigur ai conjunctivita alergica. din pacate nu dispare foarte usor si te vei chinui cu mancarimea. in timp o sa apara si senzatia de usturime. nu-ti mai pune proculin, deoarece nu te ajuta. incearca MAXITROL picaturi.

    1
    0

  • Golinschi Simona pe 26 Iul 2006, 08:43
    Conjunctivita

    Imi lacrimeaza ochii, am o mancarime suparatoare si mi se umfla foarte tare.Mi-am pus Proculin, dar de doua zile e mai rau. Ce tratament pot face?

    1
    1

  • pachita04121952 pe 9 Mai 2006, 13:35
    conjunctivita

    am si eu eu o problema cu ochii mereu am conjuctivita sau fac alergie de la ceva anume am lucrat in fabrica 33 de anisi ziceam ca de aeru de acolo Acum de cind nu mai mai lucrez am facut ,uveita si de atunci am mereu conjuctivita adica mincarime de ochi fara secretii dar destul de suparatoare daca stie cineva un tratament naturist ii multumesc sau un specialist la ce necazu pe care il am il rog sa imi raspunda multumesc anticipat

    0
    0

  • nonalela pe 2 Mai 2006, 12:23

    am citit articolul si pot sa spun ca si eu in copilarie m-am confruntat cu aceasta problema insa cu tratament , unguent oftalmic si ceva picaturi am scapat de aceasta boala,dimineata cand ma trezeam ochii imi erau uneori lipiti la inceput am crezut ca am primit curent dar de fapt la consultarea medicului diagnosticul a fost:conjuctivita nu pot sa spun de care conjuctivita am avut deoarece atunci probabil nu se preciza dar sunt multumita ca am scapat de ea,ca era foarte jenanta.

    1
    0

  • DANA pe 16 Apr 2006, 12:21
    IMI LACRIMEAZA OCHII DIMINEATA

    AM CITIT CU MARE ATENTIE RUBRICA DAR AM SI EU O PB.IMI LACRIMEAZA OCHII PE TIMPUL DIMINETILOR CE POATE FI? AM MERS LA MEDIC MI-A DAT NISTE PICATURI DAR E APA DE PLOAIE. cE SA FAC ESTE F. JENANT SA MERGI PE DRUM SI SA PLANGI DEGEABA.

    1
    0

  • ioana_sj pe 12 Apr 2006, 10:44

    Conform DEX'98 si dictionarelor ortografice, substantivul "virus" are doua forme acceptate de plural: "virusuri" (s.n) si "virusi" (s.m)

    0
    0

  • Mona pe 11 Apr 2006, 17:42

    Pluralul substantivului "virus" este "virusuri" nu "virusi".

    0
    0

  • Larisa Nesterovski pe 23 Feb 2006, 14:09
    erata

    -fornixuri nu cornixuri -conjunctivita alergica de contact apare in urma contactului direct cu alergenul, insa o conjunctivita alergica poate sa se manifeste si in cazul cand alergenul nu patrunde in organism la nivelul conjunctivei

    0
    0

  • gala pe 23 Feb 2006, 13:20
    conjunctivita "uscata"?...

    adica, fara secretii? doar dimineata, la trezire, un mic "graunte" uscat. in rest, ochii injectati (pe toata suprafata, inclusiv partea interioara a pleoapei), obositi, infundati in orbite (dimineata). Ne puteti spune adresa clinicii dvs., ori macar un nr. de telefon de contact? Multumesc.

    1
    0

  • diana pe 20 Feb 2006, 18:58
    Conjunctivita poate afecta vederea?

    Am contactat o conjunctivita virala de aproape 3 saptamani, acum este aproape vindecata dar am ramas cu vederea incetata care, desigur, ma incomodeaza. Este oare de la conjunctivita?

    1
    1

  • loi; pe 19 Feb 2006, 15:49

    cu se inlatura cojile de pe pleoape din timpul noptii?

    1
    0

  • Mariana pe 18 Feb 2006, 09:08
    conjunctivita

    este interseant articolul dar speram sa gasesc remedii,clasice sau naturiste,pentru tratarea in urgenta a unor manifestari ale conjunctivitei:nu intotdeauna reusesti sa ajungi in momentul cel mai favorabil la medic si apoi ar trebui sa spuneti si unde gasim un laborator care sa-si primeasca pacientii cu noaptea in cap (atunci cand se scoala) pentru nvestiigatiia pe care o recomandati

    1
    0

  • Mike George pe 11 Feb 2006, 00:49
    Observati

    In situati de urgenta se putea da niste sfaturi, nu toata lumea are posibilitatea sa mearga la specialist.

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod