Ce spun ochii despre sanatatea ta?

Stiai ca la un control oftalmologic poti afla mai multe decat despre sanatatea ochilor? Ochii pot oferi informatii importante despre starea de sanatate.
Uneori, semnele unei afectiuni apar intai in zona ochilor. Dintre afectiunile care se manifesta la nivelul ochilor fac parte: anevrisme, cancer, sau boli ereditare rare. Acesta este unul dintre motivele pentru care specialistii recomanda examinarile periodice.

"Cu totii avem nevoie de un control oftalmologic detaliat pana la varsta de 40 de ani," declara Ruth D. Williams, medic oftalmolog si reprezentant al Academiei Americane de Oftalmologie. "Persoanele care au in famile cazuri de  afectiuni oculare au nevoie de controale frecvente. Nu este recomandat sa astepti aparitia anumitor simptome pentru a consulta un oftalmolog, pentru ca multe dintre afectiunile oculare sunt lipsite de simptome."

Iata cateva dintre semnele care te avertizeaza asupra unor posibile probleme de sanatate.

Ochi insangerati.
Stratul extern de protectie al globului ocular, conjunctiva, are drept sursa de hrana numeroase vase de sange. Daca acestea se sparg, sangele invadeaza portiunea alba a ochiului (sclera). Hemoragia subconjunctivala poate fi provocata de o lovitura puternica in zona ochiului, insa in cele mai multe cazuri, cauza este necunoscuta. In anumite cazuri, aceasta hemorogie poate fi semnul unei hipertensiuni severe sau a unei afectiuni trombotice, care poate afecta procesul de coagulare.

Ochi bulbucati. Desi pot fi doar o trasatura de familie, ochii proeminenti pot fi si un semn de afectiuni ale tiroidei. Nivelurile anormale de hormoni tiroidieni poate duce la inflamarea tesuturilor din jurul ochilor.

Pleoape cazute.
Afectiunea numita si ptoza palpebrala poate fi pur si simplu un semn de imbatranire. Insa, rareori, aceasta poate avertiza asupra existentei unei tumori cerebrale sau a unei afectiuni neuromusculare (miastenia gravis). Miastenia gravis este o disfunctie caracterizata in special prin slabiciune si oboseala musculara.

Anomalii ale pupilelor. In cazul persoanelor sanatoase, pupilele sunt de obicei simetrice. In mod normal, au aceeasi marime si reactie la expunerea la lumina. In cazul in care o pupila este mai mare decat cealalta sau in cazul in care una se micsoreaza mai repede sau mai incet decat cealalta in timpul expunerii la lumina, cauza poate o problema medicala.
Dintre posibilele cauze fac parte accidentele vasculare cerebrale, tumori cerebrale sau la nivelul nervului optic, anevrism cerebral, sifilis sau scleroza multipla. Exista insa si anumite medicamente (chiar si drogurile ilegale) care pot provoca astfel de reactii.

Inele la nivelul corneei. Boala Wilson, afectiune ereditara, provoaca acumulari de cupru in diferite tesuturi, precum creier si ficat. Depozitele de cupru pot aparea ca la nivelul corneei sub forma de inele (inelul Kayser-Fleischer: un inel brun sau verzui la marginea limbului corneean). Aceste inele sunt inofensive, insa fara tratament boala Wilson poate duce la deces.

Pleoape umflate. Sunt rare cazurile in care ingrosarea sau deformarea pleoapelor reprezinta un semn de neurofibromatoza, afectiune ereditara rara

Ochi galbeni. Culoarea este data de acumularea de bilirubina (pigment derivat din hemoglobina).
Dintre posibilele cauze fac parte bolile ficatului, inclusiv hepatita si ciroza.
    
Daca observi unul dintre aceste simptome, mergi la un specialist pentru un consult.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • olguta pe 25 Apr 2012, 09:00
    ochi insangerat partea alba cat un graunte

    nustiu care este cauza de ochiul stang imi este insangerat cat un graunte nu ma doare vad bine ce picaturi pot lua pentru a disparea va multumessc din suflet

    4
    1

  • elvira pe 17 Iun 2010, 04:47
    ochi cu pata rozalie pe suprafata mare

    fratele meu are o pata de culoare rozalie an ochiu stang pe aproape suprafata ochiului el a suferit un acident la 8 ani ia picat o piatr an cap de pe un bloc an cap antre creierul mic si mare a fost an coma a suferit trei interventi se pote sa aiva legatura cu operatia era mic si nu iau pus proteza acum ar trebui da nu vrea ca ai este frica va rog frums daca se poate sa-mi dati un raspuns [pe ochiu stang] va multumesc

    1
    0

  • Fazakas Szabolcs pe 20 Dec 2009, 02:35
    ochi insabgerati

    am ochiul drept insangerat,insa nu stiu din ce cauza,iar mia aparut o bucata de tesut,de parca se trage din sangerare,pe iris(pupila)nu stiu cu se numeste,partea acea colorata!as dorii o parere,pe adresa de e-mail!multumesc mult!

    1
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod