Cataracta si degenerescenta maculara

Ambele afectiuni ale ochilor sunt eticheta batranetii, dar aceasta nu insemana ca trebuie sa te lasi invinsa de aceste afectiuni atunci cand ajungi la o varsta inaintata. Prin consumarea unor alimente care contin substante valoroase pentru vedere vei reusi sa iti protejezi ochii de aceste boli care apar in timp.
Sa intelegem cataracta

Realitatea este sumbra. Daca traiesti suficient de mult, toate sansele de a face cataracta sunt de partea ta. Aceasta suferinta parca creste odata cu numarul populatiei, in fiecare an fiind diagnosticate un milion de cazuri noi de cataracta severa, care necesita interventia chirurgicala.

Cataracta isi face aparitia ca o pata pe cristalinul ochiului, localizat in spatele irisului. Unele tipuri de cataracta se dezvolta atat de incet, incat nici nu trebuie sa iti faci grija din cauza ei, iar daca aceasta pata este localizata pe marginerea cristalinului, exista posibilitatea ca aceasta sa nu interfereze cu vederea propriu-zisa.

Cand cataracta incepe sa ti se agraveze vei observa cum vederea ti se incetoseaza, vei avea o sensibilitate la lumina si vei prezenta o dificultate in perceperea culorilor.

Aceasta afectiune evolueaza progresiv, motiv pentru care va trebui ca persoana in cauza sa isi schimbe frecvent lentilele, pana cand ochelarii nu vor mai fi de folos pentru rezolvarea acestei probleme. La urmatoarea consultatie de specialitate, medicul iti va spune ca afectiune este intr-un stadiu foarte avansat si ca ai nevoie de interventie chirurgicala.

Pana in 1970 interventia chirurgicala pentru cataracta nu asigura vinderea acestei afectiuni, dar acum o astfel de interventie nu dureaza mai mult de o ora, si de cele mai multe ori pacientul pleaca pe picioarele lui acasa dupa o scurta perioada de timp.


In timpul operatiei lentila naturala este indepartata si inlocuita cu o lentila de plastic intraoculara. Majoritatea interventiilor pentru cataracta se sfarsesc cu un succes sigur: lentila implantata restabileste vederea pierduta si corecteaza necesitatea ochelarilor. In unele cazuri pacientul mai are nevoie de ochelari cand citeste sau pentru vederea la distanta.


Sa intelegm degenerarea maculara

Cataracta poate afecta cele mai multe persoane, dar degenerarea maculara este cauza principala a orbirii cauzata de varsta. Din aceasta cauza, cercetatorii lucreaza din greu pentru a intelege mai bine cum trebuie prevenita si tratata aceasta afectiune a ochilor.

Macula sau macula lutea este o zona a retinei, care se afla in spatele ochiului. Retina este ca un ecran pe care lentila focuseaza lumina care intra in ochi. Cu toate ca ocupa o suprafata extrem de mica de pe retina, macula contine celule specializate responsabile de vederea centrala fixa de care te folosesti atunci cand citesti, conduci dar si in alte activitati zilnice care necesita privirea limpede si fixa.

Cand macula degenereaza, unele mesaje de la ochi catre creier care iti spun ca ceea ce vezi nu poate fi transmis, vederea devine incetosata si deformata.
Se poate ca tu sa vezi forme, dar nu linii fine, si iti apare o pata alba pe retina. In acest caz, exista posibilitatea sa iti piezi vederea cu totul. Nu exista un tratament efectiv care sa iti redea vederea dupa ce macula a inceput sa degenereze.

Cercetatorii au descoperit ca retina este constant imbaiata in vitamina C, la nivele mult mai ridicare decat cele normale, care se gasesc in sange. Unii cercetatori speculeaza ca vitamina C se afla acolo pentru protectie si din aceasta cauza cantitatea de vitamina C trebuie suplinita dupa trecerea anilor. Astfel, antioxidantii ajuta la prevenirea acestei afectiuni.

Expunerea, in general, la lumina ultravioleta (UV), cum este lumina soarelui, afecteaza celulele. Ochiul nu face exceptie la aceasta categorie, de fapt, cu cat expunerea la UV este mai indelungata cu atat riscul unei afectiuni a ochiului este mai ridicat.

Ochiul este expus in mod constant luminii si aerului, poluat bineinteles, iar aceasta este reteta afectiunilor oxidative. Cand celulele sunt oxidate, acestea declanseaza anumite reactii care distrug orice gasesc in cale, chiar si sanatatea celulelor de pe cristalin sau macula ochiului.  

S-au facut cercetari pentru a afla daca exista conexiuni intre nutritie si vedere, astfel, s-a aflat ca antioxidantii lucreaza progresiv asupra cataractei si pot ajuta la prevenirea acesteia.
Printre antioxidantii care ajuta la scaderea incidentei cataractei se afla: beta-caroten, vitamina C, vitamina E si zincul.

Cercetatorii, de asemenea, sugereaza ca oamenii sa consume o cantitate mai mare de alimente care contin acizi grasi omega 3. Printre acestea se gasesc: pestele, soia, germeni de grau si ulei de canola.

Potrivit studiilor, femeile care consuma regulat legume si fructe prezinta un risc cu 39% mai scazut pentru a dezvolta o cataracta severa, in comparatie cu cele care nu consuma aceste alimente. Alte studii au scos la iveala ca 180 mg de vitamina C, zilnic reduce riscul devoltarii cataractei cu 50%.


Remedii naturiste pentru ochi

Vitamina C, vitamina E si beta-caroten pot proteja ochiul de cataracta si degenerarea maculara. Iata o lista cu alimente care contin acesti nutrienti:

1. Vitamina C: broccoli, pepene, varza verde, conopida, citrice, papaya, capsune , tomate.

2. Vitamina E: oua, alune, migdale, seminte de florea-soarelui, cereale si ulei de floarea-soarelui.

3. Beta-caroten: mango, caise, pepene, morcovi, cartofi, dovleac, varza, spanac, napi, piper, ardei rosu.


Tips-uri sa iti salvezi vederea

Iata 7 pasi simpli pe care ii poti urma pentru sanatatea ochilor:

1.
Limiteaza expunerea la soare
intre orele 10:00 si 16:00, cand lumina soarelului nu este intensa.

2. Poarta sapca, palarie cand esti la soare pentru protectie.
 
3. Alege-ti ochelari de soare cu protectie UVA si UVB.

4. Nu mai fuma, deoarece fumatul creste cantitatea leziunilor oxidative, care se infiltreaza in ochi.

5. Daca ai diabet, nivelul glucozei din sange trebuie tinut sub control. Nivelul ridicat de glucoza din sange afecteaza cristalinul ochiului.

6. Consuma multe fructe si legume, cel putin 5 fructe si legume pe zi. Asigura-te ca printre acestea se regasesc si cele bogate in vitamina C si beta-caroten.

7. Consultatii oftalmologice periodice.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 9 Iun 2015, 18:08
    degenerescenta maculara

    Buna ziua, Am 55 de ani si am fost diagnosticat cu degenerescenta maculara umeda as dorii sa stiu ce tratamente mai egzista in afara de avastin. Va multumesc

    3
    1

  • Ani pe 5 Oct 2014, 11:33
    Degenerescenta maculara preventie si tratament

    Luteina cu afine este o alternativa naturala si eficace pt prevenirea si chiar tratamentul bolilor ochiului. In caz de cataracta de exemplu, luteina cu afine opreste evolutia bolii, amelioreaza vederea si contribuie semnificativ la regresarea bolii.

    1
    1

  • MihaelaB_66 pe 11 Feb 2014, 12:25
    MacuShield- bun pentru degenerescenta maculara?

    Buna ziua. Eu am inceput sa iau MacuShield. O prietena buna din Anglia mi l-a recomandat si am aflat ca exista si in Romania. Eu am probleme cu vederea de mult timp,avand semne de drusen ce pot duce la degenerescenta maculara. Iau MacuShield de aproape 1 luna si pot spune ca vederea mea, cel putin nu s-a agravat, dar sunt semne destul de clare ca s-a imbunatatit contrastul si claritatea vederii mele. Nu am fost inca la oftalmolog ca sa primesc un feedback in urma tratamentului, dar astept cu nerabdare acel moment. Am mai luat pastile cu luteina, insa nu au avut rezultate prea bune…uneori deloc. Acesta are si mezo-zeaxantina. Ei spun ca aceasta substanta, cel de-al treilea antioxidant al maculei, ar aduce beneficiile unice. Ramane de vazut, dar pana acum sunt foarte multumita. Sper sa ajut si altii ca mine prin acest mesaj. Produsul poate fi gasit prin comenzi online. Cautati dumneavoastra pe google pentru ca nu imi place sa fac reclama.

    2
    0

  • Steliana pe 3 Oct 2011, 11:51
    degenerescenta maculara

    Am citit despre Carotenoid Complex ca ar avea un efect miraculos in stoparea acestei maladii si chiar in vindecarea.Are cineva informatii despre cazuri rezolvate?

    7
    5

  • Mihaela pe 11 Aug 2011, 00:37
    degenerescenta maculara din nastere?

    Buna ziua. Eu m-am nascut cu o cataracta la ochiul drept si am fost operata aproximativ pe la 3 ani. In prezent am 18 ani, iar vederea nu mi-am recapatat-o niciodata. Sunt sigura ca am probleme la macula, dar intrebarea mea ar fi daca doctorii care m-au operat sunt de vina, sau doar am avut ghinion? Nu gasesc nici un raspuns.

    6
    2

  • AURELIA ZUGRAVU pe 4 Mai 2011, 14:57
    Cataracta si degenerescenta maculara

    Buna ziua. Soacra mea are cataracta si degenerescenta maculara la ambii ochi , la unul nu se mai poate face nimic. Ce tratament ar trebui sa faca pt. stoparea degenerescentei de la celalalt ochi ? Medicul o opereaza de cataracta si macar sa mai vada ceva cat mai are de trait. Multumesc mult.

    25
    6

  • buturav pe 17 Iul 2010, 20:50
    tatal meu

    Tatal meu are cataracta intro faza nu prea mult avansata dar are aceasta degenerescenta (imbatranire) a maculei, ochelarii nu prea ajuta; i sa recomandat un produs pe baza de luteina 3 luni, dar dupa o luna a zis ca este nevoie sa verificam ochelarii de distanta si de aproape. Am citit tot pe aici ca este posibil ca boala sa fie transmisa genetic.

    9
    3

  • kittina pe 23 Iun 2009, 19:01
    degenerescenta maculara

    MAMA A FOST OPERATA DE CATARACTA DAR ARE SI DEGENERESCENTA MACULARA SI GLAUCOM,IAR MAI NOU A FOST OPERATA SI DE DEZLIPIRE DE RETINA BENEFICIIND DE BULA DE GAZ LA OPERARIE ;DEOCAMDATA PERCEPE LUMINA SI FACE TRATAMENT INTENSIV CU OMACOR,ADRUSEN,VIT C,DOXILEK;CREDETI CA VA MAI PUTEA SA VADA MACAR CAT SA SE DESCURCE SINGURA??VA MULTUMESC

    5
    3

  • marinela barza pe 8 Mai 2009, 14:21
    degenerescenta maculara

    speram in mai multe amanunte privind denumirea medicamentelor care ajuta la stoparea degenerescentei maculare.

    16
    2

  • Larisa pe 23 Oct 2008, 11:24
    Fara prea mare speranta..

    Articolul este usor de inteles, dar, din pacate, este prea tarziu pentru mine. Cu toate legumele si fructele consumate, boala este progresiva.

    6
    3

  • felicia pe 10 Apr 2008, 15:06
    Cataracta si degenerescenta maculara

    F. bun articol, usor de asimilat si inteles.

    11
    4

  • Silvia pe 27 Mar 2008, 07:15
    Cataracta si degenerescenta maculara

    Un articol exceptional. Voi urma cu incredere toate indicatiile date.

    9
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod