Alegerea lentilelor pentru ochelari

Sa cumperi lentile necesita decizii asupra designului lentilelor, materialului acestora, si a tratamentului pe care il alegi pentru lentile.

Ce fel de lentile imi trebuiesc?


Opticianul tau probabil ti-a recomandat deja tipul de lentile si modelul. Lentilele monofocale sunt pentru corectarea unei singure probleme a vederii. Intreaga lentila realizeaza corectia doar a unui viciu de refractie.


Lentilele multifocale corecteaza mai multe probleme ale vederii (ex. presbopia). Exista mai multe tipuri de lentile multifocale:


1. Bifocale: lentile pentru ochelari sunt impartite in doua. Partea de sus este pentru vederea la distanta, iar cea de jos este pentru vederea de aproape.
Poti vedea cele 2 parti ale lentilei, pentru ca exista o linie ce le desparte.

2. Trifocale: sunt ca si cele bifocale, doar ca lentilele sunt impartite in 3 parti. Partea de sus este pentru distanta, cea din mijloc pentru vederea intermediara,  iar partea de jos pentru apropiere. Cele 3 parti sunt separate de linii vizibile. Aceste lentile sunt folositoare celor care trebuie sa priveasca la 2 distante diferite, de exemplu pentru pianisti care citesc notele la o distanta diferita de cea la care citesc o carte.

3. Lentile progresive: Aceste lentile nu au linii de separare, dar exista o mica portiune care separa lentilele.  Exista cateva distorsionari la marginile lentilei.
Poti obtine o vedere buna cand iti indrepti fata direct spre ce vrei sa vezi. Obisnuirea cu lentile progresive necesita putin timp de acomodare.


Ce materiale sunt folosite pentru lentile?


Lentile din sticla:


  • Normale: Lentilele de geam nu sunt la fel de usor de zgariat precum cele de plastic. Ele pot fi folosite pentru multe tipuri de prescriptii. Acestea sunt mai grele decat cele de plastic.
  • Asferice: Lentilele de sticla pot fi facute si dintr-un tip special de sticla. Aceste tipuri de lentile sunt mult mai subtiri decat cele normale, si sunt potrivite celor care au nevoie de o corectie mai mare si necesita lentile normale groase.


Lentile din plastic:


  • Asferice: Acestea functioneaza precum cele din sticla.
  • Lentile din policarbonat: Acestea sunt foarte rezistente la impacturi. Sunt ideale pentru copii, atleti, sau pentru persoane care necesita siguranta la locul de munca. Sunt usoare si comfortabile. De asemenea au protectie UV. Pentru o mai buna protectie, ramele speciale care sunt rezistente la impact, sunt recomandate. Daca ai probleme, din diferite motive, la un ochi, opticianul tau iti poate recomanda acest tip de lentile pentru a-ti proteja ochiul sanatos. Daca nu ai nevoie de ochelari pentru a vedea mai bine, poti folosi ochelari cu acest tip de lentile, fara prescriptie.

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • IULIANA pe 20 Oct 2014, 08:55
    lentilele progresive

    Mi s-a recomandat lentila progresiva, m-a incantat prezentarea , dar nu pot sa-i folosesc la calculator,mai bine zis nu vad bine in monitor.Am optat pentru o lentila foarte buna cu toate proprietatile si cu toate acestea nu ma pot acomoda mai ales la calculator.

    0
    0

  • Catalina pe 21 Aug 2011, 22:49
    Se invata

    Ca sa te simti bine cu un progresiv trebuie sa ai putina rabdare, sa inveti sa privesti prin lentila pt diferite distante la care lucrezi. Trebuie sa-ti gasesti singur pe unde vezi cel mai bine la o anumita distanta. La inceput e bine sa le porti prin casa, la birou si apoi sa pleci cu ele pe strada sau sa conduci cu ele. Daca sunt luate marcajele corect si sunt montate cum trebuie lentila progresiva e cea mai buna varianta pentru o persoana care are nevoie de mai multi ochelari pentru diferite activitati. Bafta!!:)

    0
    0

  • liana pe 6 Aug 2011, 13:23
    lentilele progresive

    Am o mare problema. Nu ma pot obisnui cu lentilele progresive ( pentru aproape +2.75 si 0.75 distanta) La calculator nu pot sa-i folosesc iar cand ii port pentru distanta ametesc rau de tot. Ce pot sa fac, am dat o gramada de bani pe ei.

    4
    0

  • marcel pe 22 Mai 2008, 22:16
    lentile !!!

    A purta ochelari... poate ve-ti rade de mine ne trebuie antrenament (educatie). Aspiram la lucruri bune, dar nu uitati cand va faceti ochelari bine ar fi sa aveti intelepciunea de a va lua ochelari nu la moda ci eficienti!!! Aveti grija de ochii vostri.

    7
    0

  • dan h pe 30 Dec 2007, 17:49
    Lentile trifocale

    Nu am auzit ca in Romania sa fie fabricate lentilele trifocale. Daca ati auzit poate ma contactati la e-mail: heartdh1@gmail.com

    0
    0

  • STAN ELENA pe 15 Iul 2007, 09:16
    DESPRE LENTILE PROGRESIV

    DOCTORUL MI-A RECOMANDAT LENTILE PROGRESIV PENTRU CA FOLOSESC CALCULATORUL SI PENTRU CA AM NEVOIE PENTRU DISTANTA DE 0.75 SI DE APROAPE DE 3.25 NU MA POT OBISNUI, CE SA FAC/ CAT DUREAZA ACOMODAREA? PANA SA-MI FAC ACESTI OCHELARI AVEAM OCHELARI CU +2.75 , CU CARE VAD DE APROAPE DAR NU POT SA LUCREZ FOARTE BINE CU EI LA CALCULATOR ADICA TREBUIE SA STAU APROAPE CA SA VAD OARE NU SUNT BINE FACUTI ACESTIE DIN URMA , ADICA CEI CU LENTILA PROGRESIV AM DAT O PENSIE SI JUMATATE PE EI CE SA FAC? ADRESA MEA ESTE : stanelena@yahoo.com

    0
    0

  • incze daniel pe 8 Mai 2007, 18:20
    AMATORI

    doamna ALINA POPESCU LENTILELE NU FUNCTIONEAZA LENTILA ASFERICA NU ESTE UN TIP SPECIAL DE STICLA CI O SUPRAFATA GEOMETRICA( PARABOLICA)

    5
    0

  • adorjan marcela pe 19 Apr 2007, 13:52
    lentile

    si eu port ochelari,va rog sa-mi ziceti ce fel de lentile imi trebuie la -2si-4

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod