10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre glaucom, o boală care duce la orbire

Dacă nu tratezi glaucomul, riscul de orbire este inevitabil. Singura metodă de a-l opri este depistarea lui la timp şi urmarea unui tratament corect.
Glaucomul este o boală a ochilor care poate să conducă la orbire, dacă nu este diagnosticat la timp şi tratat corespunzător. Este o afecţiune care nu produce durere, singurul simptom fiind îngustarea câmpului vizual, așa că de multe ori diagnosticarea se face târziu. De aceea, este foarte important să conştientizezi importanţa controlului oftalmologic periodic, în special dacă ai antecedente în familie.

Glaucomul determină creşterea presiunii în interiorul ochiului. Creşterea presiunii duce în timp la afectarea nervului optic, deoarece presiunea intraoculară (PIO) crescută duce în timp la afectarea, pană la deteriorarea totală, a fibrelor nervului optic.
Această presiune crescută este cauzată de acumularea peste nivelul normal a unui lichid (umoarea apoasă) în ochi. Acest lichid hrăneşte corneea si cristalinul, asigurându-le acestora necesarul de oxigen şi substanţe nutritive. Umoarea apoasă asigură, de asemenea, presiunea necesară menţinerii formei ochiului.

”Vederea pierdută din cauza glaucomului nu poate fi recuperată. Boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ținută sub control. De aceea, este esențial ca oamenii să meargă regulat la consultații, astfel încât medicul să poată prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul în care se află boala în acel moment.
Este foarte important, de asemenea, ca pacienții diagnosticați să revină la medic, pentru urmărirea bolii”
, spune conferențiar doctor Vasile Potop, membru în conducerea Societății Române de Glaucom.


10 lucruri esenţiale pe care trebuie să le reţii despre glaucom


1. Dacă nu este tratat, glaucomul duce la orbire.
2. Glaucomul este a doua cauză de orbire, după cataractă.
3. Doar jumătate dintre persoanele care au glaucom sunt diagnosticate şi fac un tratament.
4. La examenul oftalmologic de rutină, medicul oftalmolog trebuie să îţi măsoare şi tensiunea intraoculară
5. Dacă e depistat la timp, glaucomul poate fi oprit.
6. Dificultăți ce pot trage un semnal de alarmă: evitarea diverselor obstacole, să găsiți un obiect scăpat pe jos, cititul ziarului, urcatul scărilor, traversatul străzii, plimbatul după lăsarea întunericului sau pe teren denivelat, adaptarea vederii la lumină puternică sau slabă, recunoașterea feței unei persoane.
7.
Factorii de risc cei mai importanți sunt diabetul și istoric de glaucom în familie. Alți factori de risc sunt presiunea intraoculară crescută (dar nici ea nu doare),  vârsta (riscul de apariție a glaucomului crește ușor cu fiecare an de viață, în special la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani) și miopia severă.
8. În acest moment nu există un medicament care să vindece glaucomul, de aceea, scopul principal al tratamentului este de a opri sau încetini evoluţia afecţiunii şi, implicit, a pierderii vederii. Acest lucru este extrem de important deoarece pierderea vederii cauzată de glaucom este ireversibilă.
9. Numai diagnosticarea precoce, vizitele constante la medicul oftalmolog şi un tratament corect, administrat permanent, pot asigura păstrarea vederii.
10.
80 de milioane de oameni au glaucom în lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Peste 140.000 de români suferă de glaucom, estimează Societatea Română de Glaucom.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod