Transplantul renal, solutia salvatoarea pentru bolnavii cu insuficienta renala terminala

Aproximativ 1% din populatia generala sufera de insuficienta renala cronica decompensata, iar anual se efectueaza mai mult de 50.000 de transplanturi renale pe glob. In Romania, numai la Institutul Clinic Fundeni s-au efectuat 1000 de astfel de interventii in perioada 1997-2009 si tot aici, la ora actuala se afla peste 700 de persoane pe listele de asteptare pentru transplant de rinichi.
Persoanele diagnosticate cu insuficienta renala terminala au ca optiuni de tratament dializa si transplantul renal. Desi se recomanda efectuarea transplantului inaintea inceperii dializei, deci inainte ca organismul sa se deterioreze, din cauza faptului ca sunt foarte multi pacienti pe listele de asteptare, inainte de transplant se incepe, de regula, efectuarea dializei.

Potrivit prof. dr. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, "transplantul renal este singura modalitate terapeutica ce asigura substitutia morfologica si functionala completa, capabila sa restabileasca parametrii endocrini si epuratori ai organismului aflat in insuficienta renala cronica decompensata".


In ce consta transplantul renal?

Operatia de transplant renal consta in inlocuirea rinichilor bolnavi cu un rinichi sanatos prelevat de la o alta persoana (donator). Grefa (rinichiul sanatos) va prelua astfel functiile rinichilor care nu mai sunt functionali. Persoana care este supusa transplantului poate sa duca o viata normala daca noul rinichi functioneaza in  mod corespunzator.

"Transplantul renal este o procedura chirurgicala majora, care presupune o componenta chirurgicala vasculara si o componenta chirurgicala urologica", ne spune prof.
dr. Ioanel Sinescu. "Tehnica standard presupune plasarea grefonului in fosa iliaca dreapta, anastomoza T-L a venei renale la vena iliaca externa a receptorului, urmata de anastomoza T-T a arterei grefonului la artera hipogastrica. Restabilirea continuitatii tractului urinar se realizeaza, in majoritatea cazurilor, prin ureterocistoneostomie", continua specialistul.     
 
Prezenta anomaliilor vasculare (arteriale/venoase) impune tehnici anastomotice speciale, dar acceptarea donatorului marginal vascular creste rata transplantarii.


Categorii de donatori
 
Potrivit specialistului, exista 2 categorii principale de donatori de rinichi pentru transplant:

  • in viata: inruditi genetic (optimali), inruditi emotional, donatori altruisti;
  • donatori cadavru, cu cord batand (heart beating), marea majoritate si fara activitate cardiaca (non heart beating).

In Romania, in prezent, majoritatea transplanturilor renale se efectueaza cu rinichi recoltati de la donatori in viata (80% din totalul acestora).

Pacientii considerati a fi potriviti pentru un transplant renal efectueaza in prealabil o serie de investigatii si de teste complexe de compatibilitate.
Evaluarea pretransplant a donatorului in viata se efectueaza conform ghidurilor Forumului de la Amsterdam: evaluare imunologica, generala, renala (inclusiv vasculara, prin angiotomografie spirala sau angioRMN), screening viral, etc.  
        
Cum numarul potentialilor receptori depaseste, constant, cu mult pe cel al donatorilor, in ultimii ani se pune tot mai mult accent pe notiunile de donator si receptor marginal pentru transplant.


Cum te pregatesti pentru transplant?
 
Daca te afli pe listele de asteptare sau daca deja te pregatesti pentru operatie, este foarte important sa ai in continuare mare grija de sanatatea trupului, dar si a mintii tale. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor:

  • ia-ti intotdeauna medicamentele prescrise de medici;
  • urmeaza dieta si recomandarile medicilor, fara niciun fel de abatere;
  • mergi regulat la doctor;
  • ramai "conectat" la realitate, nu te autoizola. Relaxeaza-te, iesi cu prietenii sau cu membrii apropiati ai familiei;
  • fii optimist! Este adevarat ca treci printr-o perioada extrem de dificila, dar gandeste-te ca o atitudine negativa nu va imbunatati cu nimic situatia.

La fel ca orice alta operatie si aceasta interventie prezinta anumite riscuri.
Pot aparea complicatii precum:
  • infectii;
  • neoplazii;
  • complicatii urologice;
  • afectiuni cardiovasculare.

Perioada imediat urmatoare transplantului este cruciala. Echipa de medici care a efectuat operatia urmareste indeaproape evolutia pacientului si se asigura ca noul rinichi nu este respins de organism si ca functioneaza normal.


Transplantul renal in Romania

Primul transplant renal reusit de la noi din tara a fost efectuat de profesorul Eugeniu Proca, in februarie 1980 la Spitalul Fundeni, cu rinichi de la donator in viata. Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un altul, cu rinichi de la donator decedat, efectuat la Timisoara de o echipa de medici condusa de prof. dr. Petru Dragan.  
 
In perioada iunie 1997 - mai 2009, numai in Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni, au fost efectuate 1000 de transplanturi renale, ceea ce situeaza acest centru pe primul loc in tara si pe acelasi loc cu centrele vest-europene, in ceea ce priveste densitatea si rezultatele transplantarii, avand in vedere ca, in ultimii 5 ani, s-au efectuat mai mult de 100 de proceduri pe an, cu un maxim in 2007, cand au fost realizate 116 transplanturi.
"S-au efectuat 201 (20%) transplanturi cu rinichi de la donator cadavru, s-au transplantat 949 adulti (95%), 51 copii (5,1%), iar 40 dintre receptori au fost diabetici", ne spune prof. dr. Ioanel Sinescu.

De asemenea, specialistul prezinta evolutia si rezultatele post transplant ale acestora: 701 pacienti (70,1%) sunt in viata, cu grefon perfect functional, 197 pacienti (19,7%) au decedat, din care 98 (9.8%), cu rinichi transplantat functional, 64 de pacienti (6,4%) si-au pierdut grefonul, de cele mai multe ori din cauze imunologice, iar 38 de pacienti (3,8%) au fost pierduti din evidenta (plecati din tara, decedati, dializati).
 

Comentarii (39)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DR BOOTH pe 7 Sep 2017, 04:34
    urgent kidney

    Vrei să-ți vinzi rinichiul? Căutați o oportunitate de a vă vinde banii prin defalcare financiară și nu știți ce să faceți? Și contactați-ne astăzi și vă oferim o sumă bună pentru rinichi. Numele meu este DR WOODS Sunt un nefrologist la CLINICA LORENA KINNEY. Suntem specializati in chirurgia rinichilor si, de asemenea, facem cu transplantul si transplantul de rinichi cu viata unui donator corespunzator. Suntem situați în India, Turcia, Nigeria, Statele Unite, Malaezia, Indonezia, Ghana, Polonia, Spania. Dacă sunteți interesat în vânzarea sau cumpărarea de rinichi, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin e-mail: (woodsjames0147@gmail.com

    0
    0

  • zarculea florin pe 22 Aug 2017, 18:02
    MA numesc zarculea achim florin doresc sa donez pentru persoanele care au nevoie urgent de transplant si sunt dispus sa donez orice doreste fiecare om care are nevoi

    ma numesc florin si sunt din medias si sunt dispus sa donez pentru persoane nevoite urgent de transplant pentru orice au ele nevoie dar momentan sunt plecat in germania si daca voi fi nevoit pentru donare ma voi prezenta ori unde va fi nevoie

    0
    0

  • genuta chelaru pe 25 Mar 2017, 13:09
    donez un rinichi fara plata

    doresc sa donez un rinichi unui om femeie fara sa imi dea vreun leut....multumim domnului ISUS EL SIO DAT VIATA PTR NOI AMIN

    2
    0

  • ungureanu madalina pe 11 Feb 2017, 12:06
    transplant

    BUNA ZIUA, Mama mea in varsta de 49 de ani are nevoie urenta de rinichi(gr. 01). Nu are un rinichi de 13 ani si nu de mult a inceput hemodializa.Starea ei a fost grava cand a inceput dialliza prin faptul ca a avut mai multe convulsii si a fost incubata la ATI.Va rog,cine are posibilitatea sa ma ajute.

    0
    0

  • ilie corina pe 21 Iun 2015, 20:07
    transplant

    Buna ziua , vreau sa imi spuna si mie cineva care este regimul stric dupa transpalnt renal si in ce consta. Care sunt pasii de urmat dupa externare, in privinta alimentatiei, treburilor, plimbarilor, condus, etc. Multumesc frumos si sanatate!!!

    4
    0

  • jony pe 8 Iun 2015, 15:02
    donez rinichi sau lob ficat

    donez rinichi sau lob ficat grupa a2 rh pozitiv email ionut710@yahoo.com

    2
    0

  • valentin pe 4 Mai 2015, 19:52
    anunt important !!!

    Buna ! Numele meu este Valentin am 27 ani si fac dialia peritoneala de 5 ani , daca cineva vrea sa ma ajute sa imi doneze un rinichi grupa 01 .rh pozitiv . Va multumesc !!!

    0
    0

  • viorica pe 17 Nov 2014, 13:03
    rinichi

    vreu sa donez un rinichi.....perfec sanatoasa..grupa 1 poz...contactatima (+373)78213283

    1
    0

  • viorica pe 15 Nov 2014, 12:22
    donez rinichi

    buna...as vrea sa donez un rinichi...sunt perfect sanatoasa grupa 1 pozitiv

    1
    0

  • sata laurenntiu pe 17 Mai 2014, 11:42
    AJUTORRR.CINE MA POATE AJUTA

    buna tuturor celor ce citesc aceste rinduri.ma numesc Laurentiu am 39de ani si sint din Iasi.rog pe aceasta cale pe cei ce citesc acest anunt ca am mare nevoie de un rinichi.situatia mea materiala nu-mi permite de a gasi un donator pe care sai platesc suma ceruta.asa ca din disperare am apelat la aceasta cale si ma las la mina unei persoane cu suflet generos daca ma poate ajuta cineva sa sune la 0751901873

    4
    0

  • wasea pe 18 Dec 2013, 18:25
    donez

    Donez rinichi , lob ficat, maduva . am grupa a 2 pozitiva . detalii pe mail waseaguzun@gmail.com saupe nr +37368079791

    4
    1

  • wasea pe 18 Dec 2013, 18:22
    Donez rinichi , lob ficat , maduva.

    Am 21 ani , perfect sanatos sportiv . nu consum alcool si droguri. donez rinichi ,lob ficat , sau maduva , cer seriozitate , rog escroci sa nu ma contacteze. raspund pe mail waseaguzun@gmail.com sau pe telefonul +37368079791. nu cer recompensa mare .

    3
    1

  • aitonean adrian pe 20 Nov 2013, 13:03
    donez

    buna ziua ! donez rinichi grupa 0 rh pozitiv contra sumei de 30000 de euro nu sufar de nici o boala ,analizele la zi.....si donez maduva pers bolnave de leucemie! 20000 euro! 0752934930

    3
    0

  • munteanu corina pe 29 Oct 2013, 18:18
    buna seara

    Ma numesc Munteanu Coina am 22 de ani sunt din braila si am insuficienta renala cronica stadiu 5 si fac hemodializa de 3 ani de zile de 3 ori pe saptamana 4 ore am grupa b3 pozitiv si imi trebuie urgent un donator in viata deoarece am probleme de coagulare si nu imi poate face de la un donator in moarte cerebrala trebuie sa ma duk eu personal cu un donator compatibil deoarece problema mea de sanatate se inrautateste ca nu am vene groase sunt subtiri si akum am un cateter in partea dreapta la gat si dupaia mai urmeaza dializa peritoneala si ataata.Va rog daca donati un riniCHII ANUNTATI-MA SAU LASATI NUMAR DE TELEFON.Oseara placuta va doresc in continuare astept raspunsul dumneavoastra

    6
    1

  • DANIEL pe 28 Oct 2013, 10:54
    0760311919 DONEZ RINICHI GRP01 POZITV IN AFARA TARII

    0760311919 DONEZ RINICHI GRP01 POZITV IN AFARA TARII SAU CLUJ DONENEZ RINICHI GRUPA 01 POZITIV, IN AFARA TARII SAU SPT CLINIC CLUJ SUNT SANATOS AM ANALIZE FACUTE DANIEL 0760311919

    5
    0

  • DANIEL pe 28 Oct 2013, 10:51
    0760311919 DONEZ RINICHI GRP01 POZITV IN AFARA TARII SAU CLUJ

    DONENEZ RINICHI GRUPA 01 POZITIV, IN AFARA TARII SAU SPT CLINIC CLUJ SUNT SANATOS AM ANALIZE FACUTE DANIEL 0760311919

    1
    1

  • maria pe 3 Aug 2013, 10:40
    donez rinichi

    donez rinichi sau ficat ,grupa b3 tel 0744154179,urgent

    4
    2

  • Alex pe 27 Iun 2013, 15:55
    Sanatatea nu inseamna bani ci viata

    Buna ziua tuturor! De 8 ani de zile fac dializa (am facut si perito si hemo)...in sept implinesc 28 de ani si va spun ca dializa inseamna o viata grea, obositoare si plina de suferinta. De cateva luni sunt in asteptare pt a fi chemat la transplant cu donatorul meu care face acest gest din dorinta de a ma ajuta nu contra-cost. Am ajuns pe acest site acum in dorinta de a ma mai informa pentru ca de maine ne internam pt operatie...da, am fost sunat intr-un final...asteptarea si sperantele si-au atins scopul intr-un final. Va rog daca sunteti constienti de ce inseamna sa fiti donatori si sa faceti o fapta buna si de nepretuit fiti donatori pana la capat si in adevaratul sens al cuvantului. Eu cred ca bucuria din ochii si sufletul celui pe care-l veti ajuta va fi recompensa suprema si mai mult decat atat, a da o noua sansa la viata cuiva este un dar divin. Multa sanatate tuturor!

    8
    0

  • adrian pe 26 Iun 2013, 16:17
    donez rinichi A2+,analize facute Fundeni,Italia

    DONEZ RINICHI AM ANALIZE FACUTE LA SPT FUNDENI in anul 2008 si alte analize la singe acum in 2013 in Italia pentru singe, hiv, hepatite, sunt sanatos. GRUPA DE SINGE A2 RH POZITIV. Ma puteti contacta la numerele de telefon: 0741648390 / 0039.3895067934 / email: yguana_20@yahoo.com. Pretul negociabil...va multumesc.

    7
    0

  • Adry pe 26 Iun 2013, 00:06
    Caut Donator Rinichi A2 Pozitiv

    Buna seara, Sunt in cautare de; Donator rinichi cu grupa de sange A2 pozitiv. Cu analizele efectuate. Cu varsta cuprinsa intre: 23 de ani si 36. Deopotriva fata ori baiat. Persoana fara vicii. Exclus din start persoanele care Pierd noptile ori consumatoate de alcohool. In caz ca fumeaza .. sa fie o persoana care ar fuma un maxim de 1 pachet per/saptamana. Pentru mai multe detalii Rog sa contactati pe adresa de e-mail: adry.1979@yahoo.com Multumesc.

    4
    0

  • laur pe 19 Iun 2013, 17:53
    vand rinichi

    am 36 de ani vreau sa vand un rinichi nu stiu aproximativ grupa dar cred ca ptr 10.000euro este convenabil ptr relatii ma puteti contacta direct la nr de tel 0767275902

    3
    1

  • Roberto pe 20 Feb 2013, 14:24
    Donez ficat A2 / Donez rinichi A2

    Tanar 33 de ani cu grupa sanguina A2. Donez rinichi ori lob de ficat Analizele efectuate la zi. Accept transplantul doar in strainatate. Pentru mai multe detalii ma puteti contacta la adresa de e-mail: atsigan@yahoo.com Multumesc.

    2
    1

  • Alexandru pe 21 Nov 2012, 11:06
    Donez rinichi grupa 0 rh pozitiv

    27 de ani, fara antecedente medicale, donez rinichi grupa de sange 01 RH pozitiv. tel. 0724.990.998. Rog seriozitate

    4
    0

  • DANIEL pe 7 Nov 2012, 11:48
    DONEZ RINICHI AMGRUPA DESINGE 0+ RH POZ NONF UMATOR ANALIZE FACUTE URGENT

    DONEZ RINICHI AM GRUPA DE SINGE 01 RH POZITIV NON FUMATOR NON ALCOLIC ANNALIZE FACUTE 0760311919

    1
    1

  • albasav ali pe 5 Nov 2012, 17:44
    vind

    eu vreau sa vind u rinichiul 2pozitiva rinichiu nefumato perfect sanatos pretu dagavariasii pe email ma gasiti aojovan@list.ru

    3
    1

  • gheorghe leonard pe 11 Sep 2012, 16:52
    am o nelamurire!

    Persoanele cu transplant renal au voie sa poarte bijuterii magnetice?

    2
    1

  • Mary pe 7 Aug 2012, 22:26
    Donez rinchi legal

    Vreau sa donez un rinichi cu forme legale, grupa B3 pentru suma de 30000 euro, tel 0748786051

    3
    6

  • gaby pe 7 Aug 2012, 17:38
    donez

    donez contra cost lob ficat si rinichi,grupa de sange 01 rh negativ,24 de ani,fost sportiv,id gabigabone51@yahoo.ca sau tel 0732346198

    2
    4

  • gaby pe 6 Aug 2012, 08:52
    DONEZ

    donez contra cost lob ficat si rinichi,grupa de sange 01 rh negativ,24 de ani ,fost sportiv,id gabigabone51@yahoo.ca

    1
    5

  • Georgiana pe 6 Iun 2012, 15:54
    buna ziua

    Sunt sotia unui bolnav de hemodializa.ce face diaiza de 18 ani de la varsta de 16 ani a intrat pe dializa,este foarte de greu dar numai cu optimism si ajutorul lui Dumnezeu mergem mai departe,pe zi ce trece situatia se complica si mai tare,cea mai mare dorinta a mea este sa faca transplantul renal,sa duca si el o viata linistita departe de acele aparate care ai prelungesc viata,uneori simt ca cedez dar numai cu credinta putem depasi aceste momente grele,ai sunt alaturi indiferent de ce s-ar intampla si acum sunt dispusa sa ai ofer eu un rinichi,nimik nu are importanta pe lumea asta decat sa fii sanatos,a mai fost chemat la transplant,insa poate nu a fost sa fie am avut un ghinion,era iarna iar ternul a avut intarziere 2 ore,bineinteles am ajuns la Spitalul clinic Fundeni i s-au recoltat analizele dar in zadar el nu a fsot ales:(,cu toate astea eu nu imi pierd optimismul si puterea de a depasi aceste obstacole,vom astepta o alta sansa..o sa ma rog zi de zi la Bunul Dumnezeu sa faca acest tarnsplant.M-am hotarat sa ai donez eu un rinichi cu toate ca el nu prea este de acord dar voi face tot ce imi sta in putinta sa il conving ca va fi bine,este viata mea si as face orice pentru el doar sa il vad bine,are momente cad se pierde si decade psihic,de fel a fost si este un curajos a luptat mult cu viata o fire energica,insa complicatiile apar pe zi ce trece si ma gandesc ca nu as putea concepe viata fara el.Numai puterea celui de SUS ne-a ajutat.Sper ca intr-o zi sa il vad si pe el fericit si scape de aceasta patima.Aveti grija de viata voastra,sanatatea este cea mai importanta,nu va neglijati.Multa sanatate tuturor cu astfel de probleme,aveti incredere in D-umnezeu!O zi buna!

    3
    2

  • zudor francisc pe 23 Apr 2012, 11:46
    anunt eronat

    Anuntul aparut eronat nu provine de la mine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ACEST ANUNT A FOST POSTAT DE UN HACKER NU PROVINE DE LA MINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EU NU VREAU SA VAND NICI UN RINICHI

    5
    2

  • zudor francisc pe 2 Apr 2012, 12:31
    Anuntul aparut eronat nu provine de la mine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ACEST ANUNT A FOST POSTAT DE UN HACKER NU PROVINE DE LA MINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EU NU VREAU SA VAND NICI UN RINICHI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZUDOR FRANCISC pe 6 Iul 2009, 09:01 VREAU SA IMI VAND UN RINICHI VREAU SA SALVEZ CU UN RINICHI VIATA UNUI BOLNAV,SUNT DISPUS SA IMI VAND PENTRU 15000 DE EURO.

    2
    1

  • Pop pe 11 Feb 2012, 22:27
    Donez rinichi gr. a2

    Tanar 25 ani perfect sanatos fara antecedente medicale doresc sa donez un rinichi unei pers generoase aflate in dificultate. Cunosc procedura, sunt hotarat si serios. Astept rasp. de la pers la fel de seriose pe e-mail sanatate08@yahoo.com

    2
    2

  • elena pe 10 Ian 2012, 00:33
    unde se pot face analize de compatibilitate

    pentru domnisoara moise liana,va pot ajuta cu ceva informatii in legatura cu analizele,am si eu transplant renal.id ely_1156

    6
    2

  • moise liana pe 30 Oct 2011, 16:41
    transplant

    buna,eu am un singur rinichi si sunt pe cale sa l pierd si pe acesta...am 21ani si m ar interesa mai multe detalii despre o clinica unde pot face testele de compatibilitate cu cineva,si un posibil donator

    6
    5

  • Alex pe 11 Mai 2011, 19:59
    donez rinichi

    donez rinichi 5000 euro . am avut accident acu 3 ani

    15
    10

  • Monik pe 30 Ian 2011, 19:35
    Ilegal

    Este ilegal sa oferi astfel de servicii,de accea exista o lista de asteptare. Nu va mai oferiti atata rinichii mai ales pt o astfel de suma....sanatatea n-are pret! Mai bn prezervat-va rinichii nu se stie niciodata cand vor ceda....

    7
    7

  • mateea pe 21 Iun 2010, 15:44
    regim alimentar pentru transplant renal

    Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu recomandari pentru un regim alimentar la un pacient cu transplant renal. Multumesc anticipat.

    27
    3

  • Dragos pe 3 Mar 2010, 13:45
    Donez rinichi

    Tanar,23 ani donez un rinichi in schimbul a 10.000 euro. Nu am antecedente de boala. Grupa sanguina este A2

    26
    8

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod