Litotritia sau cum scapi de pietrele la rinichi

Statisticile arata ca 25% dintre romani sufera de pietre la rinichi. Stiai ca le poti pulveriza in fragmente mici cu ajutorul undelor de soc ca apoi sa fie eliminate prin urina? Afla in ce consta aceasta interventie non-invaziva, numita litotritie si unde o poti efectua gratuit.
Deshidratarea, alimentatia bogata in proteine si saraca in fibre, sedentarismul, mostenirea genetica, functionarea unui singur rinichi, infectiile urinare sunt cateva din cauzele care pot duce la aparitia "pietrelor la rinichi" (calculi renali sau litiaza renala). Rinichii filtreaza produsele reziduale din sange si le depoziteaza la un loc cu urina. Dar atunci cand reziduurile nu se dizolva complet in urina se formeaza cristale care se depun in interiorul rinichiului, ajungand la o consistenta tare ca piatra.

Cum sa scapi de pietre la rinichi


Statisticile arata ca aceasta afectiune este mai frecvent intalnita la barbati, insa in ultimii ani s-a constatat o crestere considerabila a numarului de femei care sufera de litiaza renala. Desi durerile sunt puternice indiferent de sex, barbatul simte durerea mai intens, deoarece tractul urinar este mai lung decat la femeie, iar piatra se elimina mai greu si cu dureri mai mari.

Dintre factorii de risc care pot sa favorizeze formarea pietrelor la rinichi, cei mai importanti sunt:

1. Obezitatea si luarea in greutate;
2. Istoricul familial;
3. Alimentatia: in general aceasta creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi numai in cazul persoanelor care prezinta o predispozitie genetica.
De asemenea, persoanele care au o dieta bogata in proteine animale si o cantitate scazuta de fibre si lichide pot prezenta un risc mai ridicat de a avea pietre la rinichi;
4. Stresul: cu cat stresul este mai ridicat, cu atata riscul formarii pietrelor la rinichi este mai ridicat;
5. Pozitia in care dormi: un studiu realizat in 2001 sustine ca persoanele care au un istoric familial al afectiunii tind sa doarma in aceeasi pozitie sau mai mult pe burta;
6. Afectiuni medicale: guta, hipertensiunea arteriala, afectiunea Crohn si colitele ulcerative, infectia tractului urinar, hiperparatiroidism, diareea cronica, anumite cancere, afectiuni ale rinichilor.

Simptomele pietrelor la rinichi

  • Durerea intensa care apare brusc, de obicei intr-una din partile laterale ale zonei lombare. Poate migra in sus, spre stomac sau in jos, accentuandu-se sau scazand in intensitate. Multi pacienti spun ca o simt ca si cum i-ar fi injunghiat cineva, incat medicii o compara cu durerea provocata de nasterea unui copil;
  • Pe langa durere cateodata apar greata si voma;
  • Sangele care apare in urina provine din zgarieturile pe care piatra le face in mucoasa ureterului;
  • Uneori doar infectiile urinare repetate pot conduce spre un diagnostic de litiaza renala.

In ce consta litotritia?

Procedura ESWL-litotritia (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) consta in folosirea undelor de soc care faramiteaza calculii renali in fragmente mici care pot fi eliminate prin urina.
Despre realizarea efectiva a procedurii, medicul primar nefrolog Nicoleta Carastoian ne spune ca "implica reperarea ecografica a calculului: pacientul fiind asezat pe un pat rotativ, care va fi asezat astfel incat sa se obtina o usoara arcuire a regiunii lombare. Dupa ce s-a reperat rinichiul si calculul, se incepe tirul undelor specifice, care sparg calculul cu o anumita cadenta. Pe toata durata tratamentului, fragmentarea este urmarita ecografic. Dupa incheierea procedurii, pacientul ramane in repaus 2 ore. Va fi instruit cum sa recupereze eventualele fragmente de calcul eliminate, va primi indicatii de tratament necesar pentru a facilita eliminarea fragmentelor de calcul si sa recunoasca eventualele complicatii. La un interval de 10-14 zile se face un control programat, care implica: analize sangvine, sumar de urina cu sediment cantitativ si urocultura, radiografie simpla, urocultura. Se va face evaluarea tipului chimic al litiazei, se vor evalua eventual boli predispozante si se aplica terapia de fond a litiazei renale dupa etiologie si tip chimic identificat".

Ce analize trebuie sa faci inainte de litotritie?

Dr. Nicoleta Carastoian spune ca pacientul trebuie sa efectueze un set de explorari paraclinice care sunt necesare inainte de interventia propriu-zisa: hemoleucograma, probe de coagulare, functia renala, potasenie, EKG, sumar de urina, sediment urinar cantitativ, urocultura, ecografie, urografie intravenoasa, test sarcina la femeile in perioada fertila.

De asemenea, este important ca tratamentul cu antiagregante (aspirina, diclopidina) sau anticoagulante sa fie oprit cu 5-7 zile inainte de litotritie.
"Pacientului ii vor fi explicate procedura, avantajele, riscurile si sansele de reusita ale acesteia. Pacientul si medicul curant vor semna formularul consimtamant-informare care va fi atasat foii de observatie. In ziua precedenta, pacientul trebuie sa pastreze un regim alimentar usor si sa aiba scaun, iar in ziua cand este programat la ESWL trebuie sa nu manance si sa isi ia medicatia uzuala (pentru afectiuni cronice) cu cantitate mica de apa", adauga medicul primar nefrolog.

Cand este recomandata interventia?


Litotritia este recomandata pentru eliminarea calculilor renali care nu au posibilitatea de a fi evacuati spontan (diamentul mai mare de 7-8 mm) si cu diamentrul maxim de 2 cm, mai exact cu volum mai mic de 8 cm cubi. "In mod particular persoanele cu rinichi unic au indicatia de ESWL pentru calculi cu diametrul de maxim 1 cm. Calculii accesibili metodei sunt cei pielici si caliceali; calculii situati in ureterul superior trebuie impinsi retrograd prin sondaj ureteral, pentru a-i face accesibili litotritiei. Referitor la structura chimica a calculului au indicatie de ESWL, calculii din oxalat de calciu de hidrat, fosfat amoniaco-magnezian, acid uric sau mixti", afirma dr. Nicoleta Carastoian.


Unde se poate efectua gratuit?

Ai nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie sau un medic specialist pe care sa o prezinti la Clinica Gral Medical. Dupa efectuarea gratuita a unui set de analize si urografie, in functie de rezultate se programeaza si litotritia. Astfel, in conditii de ambulatoriu se poate efectua gratuit  procedura de eliminarea a pietrelor la rinichi, scutind pacientul de disconfortul unei internari, iar vindecarea se efectueaza fara a apela la bisturiu.
De asemenea, vei primi si sfatul unui specialist in ceea ce priveste alimentatia pentru a impiedica formarea pietrelor la rinichi pe viitor.
 

Comentarii (34)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valentin dragomir pe 21 Oct 2014, 20:17
    ESWL

    Am facut 2 sedinte eswl la GRAL MEDICAL BUCURESTI acum 2 sapatamani si ieri una. Am avut o piatra de 1,8 cm la rinichiul drept ,nu am simtit mai nimic ,ceva de genul *curentul de la o bricheta*. Mergeti la dr.Mirciulescu Victor un doctor cum rar ati intalnit toata stima si respectul pentru el. Cu trimitere de la medic de familie nu platiti nimic (acei 600 ron),iar o urografie de 300 ron platiti 111 cu trimitere de la medicul specialist.Acum pentru analiza pietrelor platiti 220 ron ptr o analiza complexa a lor bineinteles dupa ce le-ati eliminat.SANATATE MULTA!

    2
    2

  • valeria pe 13 Oct 2014, 14:24
    litotritie la Brasov

    Eu mi-am facut litotritie la Brasov la Spitalul Sf. Constantin, Dr. Mogoreanu a fost totul foarte OK, au si contract cu CAS. In 2 sedinte am rezolvat problema, conditiile sunt excelente, personal amabil.

    3
    0

  • dan pe 5 Sep 2014, 16:28
    gratuitate litotritie

    se face gratuit litotritia la gral medical....tb doar sa mergeti la medic.

    4
    0

  • gral pe 3 Mar 2014, 18:55
    litotritie

    Tb facute analize inainte, adica un dosar de calificare. Poate va ajuta cei de gral medical. sunt cei mai buni! Eu am facut in 2 sedinte si am pastrat legatura cu medicul ulterior.

    2
    0

  • Lina pe 10 Feb 2014, 11:32
    Lithotripsia nu a functionat, operatie laser?

    Buna ziua. am facut de caurnad un tratament (mai exact mai multe sendinte) de lithotripsie impotriva pietrlor la rinichi. Nu am reusit sa scap din 2a pietre mari (dintre care una de 2 cm) decat de o particia mica rezultata in urma primei sedinte de Litho. Si pentru a micsora destul acea particica au fost necesare multe sedinte. Acum odctorul s-a decis ca lithotripsia a fost un esec si ca pietrele mele sunt prea tari si necesita operatie cu laser. Intrebarea mea (pt cei care au trecut prin asta) este: nu e normal ca inainte de o astfel de operatie sa se faca o analiza de urina (mai ales dupa atatea lithotripsii), ca sa se afle ce fel de pietre sunt? Si daca se formeaza la loc la putin timp dupa operatie...? Doctorul imi raspunde un pic scurt si cam expeditiv ca asta trebuie facut, ca daca le las acolo distrug rinichiul si ca trebuie operate cat de curnad. orice sfat de la cunoscatori este apreciat. Va multumesc mult.

    0
    1

  • andreeafenia pe 11 Dec 2013, 17:17
    rasina pentru piatra la rinichi

    mai exact tamaia alba, bobite, se gaseste la magazinele cu specific bisericesc; se inghite cate o bobita pe zi pana nu mai simti durere; sanatate

    3
    0

  • Andreea pe 5 Iun 2013, 11:45
    pentru constantin

    Pai de ce trebuie sa faci operatie, nu ai auzit de litotritie (ESWL), eu asa am scapat. Este o procedura nedureroasa, recomand.

    6
    0

  • p.constantin pe 1 Mai 2013, 11:49
    calculi renali

    am doi calculi renali pe partea stanga de 1,4 cm si unu de 1,5 cm as dori sa stiu cat poate ajunge o operatie la paroscopic,deoarece am inteles de la urolog ca ar fi singura metoda de operatie

    6
    3

  • elena pe 3 Sep 2012, 12:52
    pret sedinta litotritie

    Buna ziua, in Bucuresti costul unei sedinte de litotritie este de 600 de lei la clinica privata Gral Medical.

    8
    5

  • marian pe 28 Aug 2012, 11:26
    noduli rinichi

    cat costa operatia cu laser la rinichi

    8
    9

  • mirela nitu pe 24 Aug 2012, 13:41
    care este costul unei operatii ?

    buna ziua ,am 36 de ani si acum 2 ani m-am operat clasic pentru pietre la rinichi ,am avut o piatra coraliforma de app 10 cm iar acum am mai eliminat 2 pe cale naturala ,am fost internata ,mi sa introdus o sonda si acum trebuie sa fac aceasta operatie-litotritia-pentru ca mai am alte 2 pietre de 3-4 mm La mine in oras aceasta operatie se poate face doar intr-o clinica privata unde costa cam mult,avand in vedere ca este posibil sa fac mai multe sedinte.M-ar interesa care sunt preturile in alte orase.va multumesc

    8
    2

  • nat pe 27 Iul 2012, 11:57
    piatra mare

    Buna Iuliana, imi pare rau pentru mama ta. Sa stii ca piatra e prea mare pentru litotritie. Litotritia se face doar daca piatra are maxim 2 cm, asa ca va trebui sa apelezi la un medic si vede el ce e de facut. Bafta.

    6
    2

  • iuliana pe 25 Iul 2012, 18:11
    piatra la rinichi

    buna ziua, mama mea are o piatra la rinichi , in interiorul lui de 2,7 cm ,se poate rezolva prin litotritie undeva fiind piatra asa mare? va multumesc

    1
    0

  • alex pe 19 Iun 2012, 12:50
    doctor excelent

    am reusit si eu in sfarsit sa imi fac timp sa merg cu mama la acest doctor Mirciulescu, un medic de exceptie, nu ma asteptam sa mai intalnesc asa medici in RO dupa toate experientele pe care le-am avut cu diferiti medici.

    3
    2

  • nat pe 19 Mai 2012, 13:28
    in ce clinica

    eu am fost in clinica de diagnostic gral din zona alba iulia

    6
    0

  • alex pe 9 Mai 2012, 12:16
    locatie

    acest doctor Mirciulescu la care dintre clinici Gral il gasesc, ca sunt 2 in Bucuresti

    1
    2

  • dani pe 1 Mai 2012, 10:28
    pietre

    si eu am fost la Mirciulescu si mi-a placut mult de acest medic si in general personalul bine pregatit si atent cu pacientul.

    3
    1

  • moni pe 24 Apr 2012, 14:33
    calculi-gral-sf ioan

    la sf ioan sunt medici extraordinari ( mirciulescu, geavlete, nita, cauni-de fapt el nu mai e la sf ioan) am avut pietroaie la ambii rinich gen 3cm si ei m-au rezolvat si la gral e f bine ( pt litotritie si nu numai il recomand pe dr mirciulescu din experienta personala, este un medic super) apelati cu incredere la ei

    1
    1

  • mari pe 27 Mar 2012, 13:25
    pentru Otilia

    eu am auzit de la o cunostinta ca cei de la Gral Medical (in zona Dristorului) au medici buni si aparatura buna pentru spargerea pietrelor la rinichi. iti dau link daca te intereseaza: http://gralmedical.ro/p-136-litotritie.html. Multa sanatate si sper sa rezolve problema mama ta.

    5
    1

  • OTILIA pe 27 Feb 2012, 14:37
    ceai pt pietre la rinichi

    revin din nou vreau sa va spun ca ceaiu de matase de porumb cu codite de cirese sunt bune pt pietre,ia spus mamai mele in spital sa bea si am vazut si pe net ca da roade.

    2
    2

  • otilia pe 27 Feb 2012, 14:27
    pietre la rinichi

    buna la toti am o intrebare mama mea chiar in momentul asta este internata la sf ioan pentru un tratament la rinichi ia gasit pietre,va rog spuneti-mi un spital si un medic bun care poate sa faca tratamentul sau litrotitia bine,nu doresc sa ajunga la operatie

    4
    1

  • ionut pe 6 Nov 2011, 20:56
    laser

    cea mai moderna interventie de spargere a pietrelor la rinicchi ramane tot litotritia (Eswl)...duceti-va la un centru care are experienta(ex:Gral). Nu toate pietrele sunt la fel si atunci tb o doza optima pt unde de soc...asta ca sa nu ai probleme dupa.

    1
    2

  • carmen pe 24 Sep 2011, 01:05
    pietre la rinichi

    buna am descoperit acum 2 spt k am pietre la rinichi si mi sa recomandat niste pastile ptr calmarea durerii;mai simt ink durere i partea stanga ,cineva mia zs k as pute face operatie cu laser,as vrea sa styu dak stie cineva kt de sihur este si dak este buna multumesc carmen

    3
    3

  • bogdan_cta pe 1 Iun 2011, 01:56
    carmen2981

    azi am aflat si eu , ca sunt fericitul proprietar al unui calcul renal de 12 mm...poimaine ma duc la ultrasunete,,,app carmen2981 este mult mai simplu sa iti scoata fierea, e o operatie relativ simpla si a 2-a zi te externeaza, nu iti poate trata pietrele de la fiere cu ultrasunete...o seara buna

    4
    1

  • FortLit pe 20 Apr 2011, 18:40
    R:Alina

    Aceasta interventie nu necesita internare sau anestezie totul se face in ambulatoriu, insa in majoritatea cazurilor tb mai multe sedinte....va urez o interventie reusita oriunde o efectuati!

    2
    1

  • dani pe 16 Apr 2011, 18:28
    Operatie sau litotritie

    Am fost acum un an la Militari pt aceeasi problema si mi-au spus ca trebuie sa ma operez. M-am speriat caci pietrele erau destul de mari si m-am documentat pe net mai bine. Am aflat ca la operatie tb sa iti taie muschiul din spate pe unde va extrage piatra si ca se aplica la operatie numai in cazuri extreme. Am aflat de dr-ul Mirciulescu de la Gral ca face aceasta interventie fara sa ma operez. Va pot spune ca totul a decurs normal nu am avut dureri si pietrele au fost eliminate...comentariile de mai jos nu ofera informatii clare legate de vreun doctor asa ca eu le consider rautacioase si nu au ce cauta pe acest forum.

    6
    0

  • Alina pe 8 Mar 2011, 21:39
    litiaza renala

    si eu tot la fundeni urmeaza sa ma duc...pt litotritie daca e cazul trebuie internare sau se rezolva in cateva ore?

    4
    6

  • tulceanu george pe 23 Aug 2010, 15:16
    analiza pietre

    am fost operat de litiaza renala,am luat pietrele scoase cu mine si as dori sa stiu unde pot face o analiza a lor...multumesc

    7
    1

  • popa catalina pe 12 Apr 2010, 19:21
    ce trebuie sa mananc?

    In urma unui ecocraf la rinichi mi s-a spus ca am 2 calculi renali la rinichiul stang, unul de 6 mm si altul de 7 mm. De 3 luni 4-5 luni ma chinuii sa-i elimin pe cale naturala. Sper ca o sa reusesc. Ma intereseaza un regim alimentar care sa nu mai duca la formarea altor calculi renali. Multumesc!

    6
    2

  • kandra pe 3 Dec 2009, 00:50
    mda

    La Fundeni este cel mai bine...;) Medici foarte buni si asistenta minunata.

    5
    5

  • ion pe 7 Sep 2009, 10:33
    am scapat

    M-am linistit, mi-am facut gratutit analizele si am aflat ca nu am pietre la rinichi. Problema era de la stomac. Ar tb mai multe clinici private sa ofere astfel de produse.

    8
    2

  • perla pe 17 Aug 2009, 19:25
    opinie

    LA GRAL MEDICAL VORBE FRUMOASE ,ANALIZE ,IMPRESIE BUNA .PENTRU LITOTRITIE NU RECOMAND LA NIMENI SA FACA LA GRAL MEDICAL . CATASTROFA .MEDICI PROSTI .

    7
    0

  • carmen2981 pe 18 Iun 2009, 14:17
    calculi biliari

    undele de soc sunt folositoare si pentru spargerea pietrelor de la fiere?

    6
    4

  • GABRIELA HAWATMEH pe 18 Iun 2009, 08:40
    ALIMENTATIA IN ACEST CAZ

    DA ESTE CORECT CE SPUNETI DAR MA INTERESEAZA ALIMENTATIA IN ACEST CAZ

    4
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod