Ce trebuie sa mananci cand faci dializa?

Facebook Twitter gplus Comenteaza
Ce trebuie sa mananci cand faci dializa?

Principala caracteristica a regimului alimentar pe care trebuie sa-l urmezi in cazul in care faci dializa este echilibrul, ne spune dr. Mihaela Baciu, medic specialist medicina generala. Afla care sunt alegerile alimentare cele mai potrivite!



Nu consuma acelasi fel de mancare mai mult timp


Daca urmezi un tratament de dializa nu trebuie sa consumi mai mult timp acelasi fel de mancare si nici sa faci excese alimentare, atentioneaza Dr. Mihaela Baciu, Manager Servicii Pacienti in cadrul Fresenius NephroCare Romania. Alimentele contin saruri minerale (potasiu, fosfor, sodiu) care pot afecta starea de bine a pacientilor dializati. De aceea, este necesar un regim echilibrat in care pacientul trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentelor consumate.
 

Alege o dieta bogata in proteine


Dieta pacientilor dializati trebuie sa fie bogata in proteine si scazuta in sodiu, potasiu si fosfor. Desi dializa elimina excesul de potasiu din sange, acesta se acumuleaza intre sedintele de dializa. Potasiul contribuie la functionarea normala a muschilor, nervilor si regleaza bataile inimii, insa acumulat in cantitati mari in organism, pune in pericol viata pacientului. Oboseala musculara, furnicaturile in maini, picioare sau in jurul gurii, precum si bataile neregulate ale inimii sunt simptome ale acumularii unei cantitati de potasiu peste limita normala maxima.

Prin evitarea alimentelor bogate in fosfor, pacientii dializati reduc riscurile aparitiei altor probleme de sanatate care afecteaza sistemul osos si inima.
Fosforul este responsabil de stimularea producerii hormonului paratiroidian, care favorizeaza eliberarea de calciul din oase in sange. De aceea, o cantitate mare de fosfor in organism implica automat o activitate intensa de decalcifiere a oaselor si depunerea acestuia in alte organe si in sange. Toate aceste modificari se produc in timp, fara ca pacientul sa aiba simptome, de aceea este recomandat ca persoanele dializate sa consume alimente proaspete, neconservate, fosforul fiind un excelent conservant alimentar, folosit in special in conserve (de orice fel), in mezeluri, branza topita, cascaval etc.

Sodiul este principalul factor care determina retinerea apei in organism, simptomele fiind: picioare umflate, hipertensiune arteriala, respiratie dificila, cresterea in greutate, ajungandu-se in timp chiar la insuficienta cardiaca. Sodiul se gaseste in mod natural in aproape toate alimentele. Este indicat sa se inlocuiasca sarea cu alte condimente, gen cimbrisor, busuioc, sofran, care pot compensa lipsa sarii in mancare prin garantarea altor arome atragatoare. Pacientii trebuie sa se fereasca de conserve, mezeluri, cascaval, branza sarata sau topita, alimente care contin cantitati considerabile de sodiu.

DE RETINUT! Sarea fara sodiu care exista in farmacii este total contraindicata pacientilor hemodializati.



Recomandari alimentare


Este foarte important ca orice pacient dializat sa se consulte frecvent cu medicul sau nefrolog. Teoretic, niciun aliment nu este interzis, insa unele trebuie consumate cu atentie si in cantitati mai mici.

  • Alege alimentele proaspete! Conservele, alimentele prelucrate contin mari cantitati de fosfor si sare;
  • Grasimile animale (slanina, untura, carnea grasa, smantana etc.) trebuie evitate pe cat posibil! Consumul lor presupune un mare factor de risc pentru aparitia arterosclerozei, o boala care afecteaza functionalitatea arterelor. Din cauza alimentatiei, colesterolul si grasimile prezente in cantitati excesive in sange se „infiltreaza” in peretii arterelor si afecteaza circulatia sangelui. De aceea, este de preferat sa inlocuiesti grasimile animale cu cele de origine vegetala;
  • Evita dulciurile consumate in cantitati mari, deoarece atunci cand glucidele sunt in exces, ficatul le transforma in grasimi, acestea depunandu-se pe peretii vaselor de sange, favorizand aparitia arterosclerozei;
  • De preferat este dieta personalizata, deoarece necesarul caloric furnizat de alimente difera de la un pacient la altul in functie de varsta, greutate, mod de viata activ sau pasiv. De aceea, medicul nefrolog trebuie considerat unul dintre cei mai buni prieteni ai pacientului dializat, el cunoscand cel mai bine nevoiele pacientului si recomandand astfel regimul alimentar care sa-i ofere aportul caloric si de vitamine necesar pentru a se simti cat mai bine.

Articol realizat de dr. Mihaela Baciu, medic specialist medicina generala; telefon 0723.550.123

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vasile razvan pe 23 Dec 2010, 11:01
    meniu dializa

    m-ar interesa o lista cu mancarea pe care o pot consuma bolnavii de dializ deoarece as vrea sa asigur meniuri la o clinica de dializa

    23
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

Frumuseţe. 30 de accesorii de păr ideale pentru coafurile de Crăciun

Alimentaţia sănătoasă: Regulile de bază recomandate de nutriţionişti

Gătești acasă? Ai riscuri mai mari de sănătate!

Studiu: Cei care se simt mai tineri trăiesc mai mult

Crema pentru par cu aspect matasos

Bărbaţii îşi ascultă soţiile timp de 6 minute. Cu prietenii rezistă 25 de minute

Care sunt beneficiile consumului de apă cu lămâie

Cum va fi vremea de sărbători: Prognoza meteo pentru toată țara

6 exerciţii ca să ai abdomenul tonifiat până la Crăciun

Cele mai bune 4 exerciţii pentru fund pe care nu le-ai încercat niciodată

VIDEO: Angelina Jolie a anunţat că suferă de varicelă

Prinţesa Charlène a născut gemeni

Cum combaţi eficient depresia de iarnă

Depresia: Cum o recunoşti şi ce trebuie să faci ca să scapi de ea

Frumuseţe. 5 coafuri care rezistă pe ploaie. Ce stiluri să încerci

Kit pentru păr fin

Un păr hidratat

Dăruiește frumusețe cu seturile cadou Dove

Cele mai proaste diete ale anului: Regimurile vedetelor, dezastru pentru sănătate

Dr. Oz: Cele mai bune alimente pentru detoxifiere ca să arăţi bine de Crăciun

Dr. Oz: Dieta anti-migrene care îţi alungă suferinţa

OMS recomandă două vaccinări, nu trei, împotriva HPV, pentru fete, de la 9 ani

Cod galben de ploi și ninsori în aproape toată ţara

Diabet: 10 idei de meniuri pentru micul dejun. Recomandările unui expert

Haine inteligente, create de cercetători pentru controlul sănătății

Virusul gripei, mai puternic decât vaccinurile

Studiu: Românii preferă mâncarea gătită în casă pentru că e mai sănătoasă

Postul Crăciunului: Ce să mănânci la micul dejun ca să eviţi lactatele

FOTO: Andreea Raicu şi-a pus extensii

Dr. Oz: Planul de detoxifiere care te scapă de kilogramele în plus de Sărbători