Ce trebuie sa mananci cand faci dializa?

Facebook Twitter gplus Comenteaza
Ce trebuie sa mananci cand faci dializa?

Principala caracteristica a regimului alimentar pe care trebuie sa-l urmezi in cazul in care faci dializa este echilibrul, ne spune dr. Mihaela Baciu, medic specialist medicina generala. Afla care sunt alegerile alimentare cele mai potrivite!



Nu consuma acelasi fel de mancare mai mult timp


Daca urmezi un tratament de dializa nu trebuie sa consumi mai mult timp acelasi fel de mancare si nici sa faci excese alimentare, atentioneaza Dr. Mihaela Baciu, Manager Servicii Pacienti in cadrul Fresenius NephroCare Romania. Alimentele contin saruri minerale (potasiu, fosfor, sodiu) care pot afecta starea de bine a pacientilor dializati. De aceea, este necesar un regim echilibrat in care pacientul trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentelor consumate.
 

Alege o dieta bogata in proteine


Dieta pacientilor dializati trebuie sa fie bogata in proteine si scazuta in sodiu, potasiu si fosfor. Desi dializa elimina excesul de potasiu din sange, acesta se acumuleaza intre sedintele de dializa. Potasiul contribuie la functionarea normala a muschilor, nervilor si regleaza bataile inimii, insa acumulat in cantitati mari in organism, pune in pericol viata pacientului. Oboseala musculara, furnicaturile in maini, picioare sau in jurul gurii, precum si bataile neregulate ale inimii sunt simptome ale acumularii unei cantitati de potasiu peste limita normala maxima.

Prin evitarea alimentelor bogate in fosfor, pacientii dializati reduc riscurile aparitiei altor probleme de sanatate care afecteaza sistemul osos si inima.
Fosforul este responsabil de stimularea producerii hormonului paratiroidian, care favorizeaza eliberarea de calciul din oase in sange. De aceea, o cantitate mare de fosfor in organism implica automat o activitate intensa de decalcifiere a oaselor si depunerea acestuia in alte organe si in sange. Toate aceste modificari se produc in timp, fara ca pacientul sa aiba simptome, de aceea este recomandat ca persoanele dializate sa consume alimente proaspete, neconservate, fosforul fiind un excelent conservant alimentar, folosit in special in conserve (de orice fel), in mezeluri, branza topita, cascaval etc.

Sodiul este principalul factor care determina retinerea apei in organism, simptomele fiind: picioare umflate, hipertensiune arteriala, respiratie dificila, cresterea in greutate, ajungandu-se in timp chiar la insuficienta cardiaca. Sodiul se gaseste in mod natural in aproape toate alimentele. Este indicat sa se inlocuiasca sarea cu alte condimente, gen cimbrisor, busuioc, sofran, care pot compensa lipsa sarii in mancare prin garantarea altor arome atragatoare. Pacientii trebuie sa se fereasca de conserve, mezeluri, cascaval, branza sarata sau topita, alimente care contin cantitati considerabile de sodiu.

DE RETINUT! Sarea fara sodiu care exista in farmacii este total contraindicata pacientilor hemodializati.



Recomandari alimentare


Este foarte important ca orice pacient dializat sa se consulte frecvent cu medicul sau nefrolog. Teoretic, niciun aliment nu este interzis, insa unele trebuie consumate cu atentie si in cantitati mai mici.

  • Alege alimentele proaspete! Conservele, alimentele prelucrate contin mari cantitati de fosfor si sare;
  • Grasimile animale (slanina, untura, carnea grasa, smantana etc.) trebuie evitate pe cat posibil! Consumul lor presupune un mare factor de risc pentru aparitia arterosclerozei, o boala care afecteaza functionalitatea arterelor. Din cauza alimentatiei, colesterolul si grasimile prezente in cantitati excesive in sange se „infiltreaza” in peretii arterelor si afecteaza circulatia sangelui. De aceea, este de preferat sa inlocuiesti grasimile animale cu cele de origine vegetala;
  • Evita dulciurile consumate in cantitati mari, deoarece atunci cand glucidele sunt in exces, ficatul le transforma in grasimi, acestea depunandu-se pe peretii vaselor de sange, favorizand aparitia arterosclerozei;
  • De preferat este dieta personalizata, deoarece necesarul caloric furnizat de alimente difera de la un pacient la altul in functie de varsta, greutate, mod de viata activ sau pasiv. De aceea, medicul nefrolog trebuie considerat unul dintre cei mai buni prieteni ai pacientului dializat, el cunoscand cel mai bine nevoiele pacientului si recomandand astfel regimul alimentar care sa-i ofere aportul caloric si de vitamine necesar pentru a se simti cat mai bine.

Articol realizat de dr. Mihaela Baciu, medic specialist medicina generala; telefon 0723.550.123

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vasile razvan pe 23 Dec 2010, 11:01
    meniu dializa

    m-ar interesa o lista cu mancarea pe care o pot consuma bolnavii de dializ deoarece as vrea sa asigur meniuri la o clinica de dializa

    36
    8

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

Păpușa Barbie, forme de femeie adevărată. Ce spun specialiştii

Frumuseţe. Ce sunt microextensiile şi cum te ajută să ai un păr mai bogat

Gwyneth Paltrow, frumusețe la 43 de ani: „Nu mă tem de părul alb și de riduri“

Dietă: 7 trucuri ca să-ți menții silueta chiar și de Valentine's Day

Diana Dumitrescu a trecut la regim după ce s-a îngrăşat 10 kilograme

Poliţia a deschis o anchetă în cazul copiilor internaţi la Spitalul "Marie Curie"

Frumuseţe. 50 de manichiuri perfecte pentru Ziua Îndrăgostiţilor. Încearcă-le!

Dietă de zână. Andreea Marin a slăbit 22 de kilograme cu salam

Bright Simplicity – o explozie vizuala

Smiley, gest emoţionant pentru un băieţel bolnav de cancer la creier

14 zile catre o piele fara cusur

Frumuseţe. 10 întrebuinţări ale bicarbonatului de sodiu în tratamentele cosmetice

Frumuseţe. Nuanţele de ruj care te fac să pari mai tânără. Încearcă-le!

Dietă. 5 alimente interzise la cină dacă vrei să slăbeşti

Studiu. Aluniţele de pe braţul drept indică riscul de cancer de piele

Injectarea cu acid hialuronic, cea mai populară metodă de înfrumuseţare din lume

Nutriţie. Cu ce să înlocuieşti pâinea? 5 alternative

Frumuseţe. Riscurile şi beneficiile operaţiei de micşorare a sânilor

Anca Serea a decis ce nume va purta al cincilea ei copil

Tuncay Ozturk despre Andreea Marin: „N-a fost dragoste la prima vedere”

Frumuseţe. Cărarea pe o parte, o nouă tendinţă. 20 de coafuri în care să o incluzi

Sănătate. 5 sfaturi pentru o imunitate de fier. Recomandările nutriţionistului

Frumuseţe. Tratarea în exces a ridurilor îţi distruge expresivitatea feţei

Importanța consultului genetic în avortul spontan repetat

Ştiinţă. 15 lucruri uimitoare despre coloana vertebrală

Frumusețe. Ai acnee? Află cum să-ți protejezi tenul pe timp de iarnă

Mihaela Rădulescu: Cum să ai un fund care să cucerească internetul

Studiu: Consumul ridicat de cartofi creşte riscul de diabet în sarcină

Sănătate. Noul virus Zika. 5 lucruri pe care trebuie să le ştii

Catherine Zeta-Jones, demonstraţie de frumuseţe şi eleganţă la 46 de ani