Ce faci cu pietrele din rinichi?

Litiaza renala e foarte dureroasa. Se spune ca e singura comparabila in intensitate cu durerea suferita de femeie  la nasterea unui copil.
Pietrele au dimensiuni variate. Pot masura cat un graunte de nisip sau pot ajunge atat de mari incat sa blocheze rinichiul.

Nu intodeauna sunt dureroase si atunci detinatorul le descopera la o ecografie sau radiografie de rutina.
Detinatorul, la genul masculin, fiindca din 5 persoane care sufera de pietre la rinichi 4 sunt barbati si doar una de sex feminin. Varsta probabila se incadreaza intre 30 si 50 de ani.

Nu se stie precis din ce cauza se formeaza. E suspicionata concentratia mare de Calciu in sange, deshidratarile, infectiile, obstructiile urinare si bolile de rinichi care favorizeaza aglomerarea sarurilor minerale intr-o anumita zona.



Simptomele


  • Durerea intensa care apare brusc, de obicei intr-una din partile laterale ale zonei lombara(a salelor). Poate migra in sus, spre stomac, sau in jos, accentuandu-se sau scazand in intensitate. Multi pacienti spun ca o simt ca si cum i-ar fi injunghiat cineva, atat de puternic incat medicii o compara cu durerea provocata de nasterea unui copil.

  • Pe langa durere cateodata apar greata si voma.

  • Sangele care apare in urina provine din zgarieturile pe care piatra le face in mucoasa ureterului.

  • Uneori doar infectiile urinare repetate pot conduce spre un diagnostic de litiaza renala(termenul medical pentru piatra la rinichi).


Criza dureroasa

Cand piatra se mobilizeaza din rinichi produce o durere proportionala cu marimea si forma ei pana la eliminarea in urina...E una din situatiile in care e preferabil sa fii femeie. La barbat traiectul urinar e mai lung si sinuos, de aceea piatra se elimina mai greu, cu dureri mai mari. E nevoie de ajutor medical pentru a usura durerea si a accelera eliminarea.


La o dimensiune de maxim 0,5 cm criza dureaza aproximativ o ora. Accentele dramatice apar cand piatra se blocheaza pe ureter si pacientul sufera cateva zile pana la eliminare. Dupa excretie incearca sa pastrezi piatra. Compozitia ei ii va furniza doctorului informatii despre cauza bolii tale.

E recomandat sa mergi la spital imediat cum incepe durerea. Doar prin radiografie si ecografie poti afla daca piatra e prea mare ca sa se poata excreta, caz in care ai nevoie de o interventie pe ureter pentru faramitarea pietrei si dilatarea ureterului, sau de litotripsie.



Litotripsia

Litotripsia e o metoda moderna care utilizeaza ultrasunete pentru a sparge piatra in bucati mai mici deci mai usor de eliminat.

Articol util:
Cistita iti strica viata?
 

Comentariile 101-143 din 143

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • moni pe 9 Iul 2008, 14:00
    litiaza renala

    AM 25 DE ANI SI ACUM 3 LUNI MI-AU DESCOPERIT O PIATRA LA RINICHIUL STANG DE 12 MM.AM URMAT TRATAMENT,DAR EA E TOT INTREAGA.CE SA FAC?

    4
    0

  • natasa pe 9 Iul 2008, 09:55
    piatra la rinichi

    BUNA, AM O PROBLEMA MARE , AM 21 DE ANI, ACUM 2 ZILE AM FOST LA UN ECO SI DOCTORITZA MIA SPUS CA AM PIATRA LA RINICHI DE 10,6 MM. AM LUAT NOSPA DAR TOT DEGEABA CA NU`MI TREC DURERILE. VA ROG SA`MI SPUNETI CE POT SA IAU.

    2
    0

  • dorin pe 3 Iul 2008, 19:04
    Se poate

    Da e posibil, fa raze sa vezi daca ai pietre!

    2
    0

  • alexutzza pe 30 Iun 2008, 16:40
    Piatra la rinichi

    Eu am dureri foarte mari in zona stomacului si m-am tratat foarte mult timp dar persista durerea... tata zice k de fapt sunt rinichii... e posibil?

    0
    1

  • rodica pe 28 Iun 2008, 19:35
    Pietre la rinichi

    Si eu am nevoie de o parere, sotul meu sufera de pietre la rinichi si are dureri greu de imaginat ce e de facut.

    1
    0

  • io pe 20 Iun 2008, 22:36
    Si eu am pietre

    Zanocinul mi-a facut si mie rau... acum am o pitara de 7 mm si tb sa o elimin:(

    2
    0

  • viky pe 18 Iun 2008, 23:09
    piatra la rinichi

    tratament verificat: se fierbe 1 kg patrunjel radacina in 2 litri de apa pana ramane la jumatate, adica 3 cani de lichid. se consuma pe nemancate una dimineata una la pranz si una seara. nu se mananca nimic in acea zi tratament. (din formula as)

    1
    0

  • daniel pe 31 Mai 2008, 03:37
    menstruatia

    Prietena mea tocmai a avut piatra la rinichi iar acum ii intarzie menstruatia poate fi aceasta o cauza?

    0
    0

  • nicoleta pe 30 Mai 2008, 10:02
    Nicoleta

    Eu tot cu ocazia analizelor de la stat am descoperit ca am piatra de 5 mm la un rinichi si nisip la altul. Nu mi-a dat absolut nimic tratament. Ni-a spus ceva de no-spa si altele dar care sunt pt durere. Mama mea are vreo 3 din care a eliminat una. Sa stiti ca atunci cand te apuca durerile nu mai ai ce face, nu te mai ajuta nici mama lui no-spa. Spuneti-mi ce sa mai iau. Nu ma doare tare dar imi e frica de colici puternici. Multa sanatate!

    1
    1

  • dana pe 21 Mai 2008, 11:44
    piatra la rinichi

    am facut eswl de doua ori cu 6500 de ghidari ecografice si nici un rezultat .Nu au reusit decit sa o sfarime in doua bucati .piatra mea are 7 ml si este situata in calice.Medicii nu mi-au dat nici o sansa sa o elimin ci doar cu operatie clasica (BISTURIU).PENTRU A PUTEA FI OPERATA CU LASER PIATRA AR TREBUI SA URCE IN URETRA CAM 10 CM CEEA CE ESTE IMPOSIBIL.

    0
    0

  • argi pe 6 Mai 2008, 16:42
    Atentie

    Dupa 4 zile de suferinta si de neatentie am crezut ca daca ma doare din senin un sold cu coloana si mijloc e de la pozitia de la calculator dupa un timp f mare in aceeasi pozitie si deodata mi-a venit ideea de a intra pe net la pietre la rinichi care mi-au luminat mintea dupa ce am citit care sunt simptomele sunt dureri de nastere de te urci pe pereti si eu nu mi-am dat seama. Cateodata parca suntem orbi cat suntem de lasi cu noi insine.

    1
    0

  • mihaela pe 2 Mai 2008, 11:32
    Piatra la rinichi

    Am fost la doctor si mi-a recomandat ROWATINEX.

    3
    0

  • Monica Zalau pe 15 Apr 2008, 07:06
    Pietre la rinichi

    EU AM AVUT O PIATRA LA RINICHIUL DREPT DE 5 MM SI LA RINICHIUL STANG DE 7 MM. AM URMAT UN TRATAMENT CU URICLAR TIMP DE 3 LUNI SI PIETRELE MI-AU DISPARUT CA PRIN MINUNE. AM BAUT SI CEAI DE CODITE DE CIRESE DAR MAI RAR. SANATATE PT TOATA LUMEA.

    0
    0

  • elena pe 14 Apr 2008, 23:09
    Nisip la rinichi

    Va dau un sfat pe care l-am aflat dintr-o revista naturista, sa bei 1 litru de bere in timp ce faci baie in cada si elimini nisipul la rinichi.

    0
    0

  • cris pe 9 Apr 2008, 20:33
    Pietre la rinichi

    Intr-o seara pe cand intindeam rufele in baie, deasupra cazii, am alunecat si am cazut cu fundul de marginea cazii. A doua zii, am observat ca urina imi este inchisa la culoare. Am reusit la doua zile sa fac un sumar de urina si un eco, unde am constatat ca am pietre la rinichi. Imediat am plecat la Iasi unde am facut cateva investigatii si am fost sfatuita sa fac litotritie la dr Pricop Catalin. Am urmat un tratament inainte de procedura, am facut procedura, iar acum urmez alt tratament k uriclar, profenid si... deocamdata ma simt bine dar am fost reprogramata sa mai fac o sedinta de litotritie. Astept sa vad rezultatele, si sa beau multe lichide.

    0
    0

  • cristi pe 8 Apr 2008, 22:23
    Piatra la rinichi

    La doamna doctor Simion de la Spitalul de Urologie din Tg. Mures sa mergeti pt a sparge pietrele ca e de nota 10 eu ma-m chinuit 2 ani la Iasi la pricop e doctor spune el la spitalul Parhon, dar credeti-ma este un escroc doar imi lua banii de fiecare data ma punea la aparatul ala de doi bani si gata ma trimetea acasa cu dureri cumplite de plangeam uneori credeti-ma nu mint deloc. Botosani Cristi

    2
    0

  • adriana pe 5 Apr 2008, 12:23
    Piatra la rinichi si ficat

    Am si eu probleme cu rinichi si ficat

    0
    1

  • iorga marius valentin pe 14 Mar 2008, 20:06
    Piatra la rinichi si ficat

    As putea sa va rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine sa gasesc un tratament pt. a scoate piatra de la rinichi si am si la ficat medici spun ca trebuie sa fac operatie unde pot sa fac in Romania aceasta oeratie cu ultra sunet si pt. ficat? Ma puteti ajuta medicul meu mi-a spus ca trebuie sa ma operez neaparat ca alfel risc sa.... ma puteti ajuta adresa mea de e-mail: iorga_mariusvalentin@yahoo.com sau ma puteti contacta la nr. de tel.00393889225607 dati-mi un beep si va sun eu va rog mult. Marius Valentin

    0
    0

  • MARCELA pe 26 Feb 2008, 17:24
    PIATRA LA RINICHI

    As vrea sa stiu unde pot gasi tamaie naturala care se bea pentru sfaramarea pietrei la rinichi.

    1
    1

  • ela pe 20 Feb 2008, 20:21
    Piatra la rinichi

    E groaznica durerea. Nu e bine sa luati calciu in exces sau sa mancati foarte multe portocale. Si eu am eliminat o piatra si am aflat ca mai am doua.

    1
    1

  • constantin pe 16 Feb 2008, 07:21
    Pietre la rinichi

    Celor cu acest gen de probleme le recomand clinica polisano sibiu, unde si eu am fost. Am suferit o interventie cu ESWL, in 2006 iar de atunci nu am mai facut piatra la rinichi.

    0
    0

  • maria pe 7 Feb 2008, 21:19
    Piatra la rinichi

    Sunt din valcea am fost la medic si m-a informat ca am piatra la rinichi si esti si deplasat. Am momente cand ma arde mai tot timpul? Ce m-ati sfatui/recomanda?

    0
    0

  • VALI pe 3 Feb 2008, 22:44
    Mesaj

    Doresc sa stiu daca exista o clinica particulara dotat cu aparat de spart pietre (ESWL).

    0
    0

  • alina pe 3 Feb 2008, 20:58
    Dureri groaznice

    Ma doare foarte rau in partea dreapta parca m-ar injunghia cineva cu cutitul fac nospam dar degeaba daca vreti sa anulati durerea faceti piafen, amelioreza durerea 5-6 ore.

    0
    0

  • mihaela pe 29 Ian 2008, 21:04
    Piatra la rinichi

    Se spala o portocala, coaja se lasa la uscat de seara pana dimineata si se pune la fiert in 500 ml si se lasa sa scada pana la jumatate si se bea cu inghitituri in cursul zilei incercati-o. Este buna o cura de o luna de zile !!

    0
    0

  • marinela pe 29 Ian 2008, 20:01
    Pietre la rinichi

    Am fost si eu la doctor si mi-a spus ca am pietre la rinichi ma doare ingrozitor. Spuneti-mi ce sa fac?

    0
    0

  • Elena pe 17 Ian 2008, 20:54
    Pietre la rinichi

    Am fost la doctor si mi s-a dat antibioticul NO-SPA si ZANOCIN... M-am simtit mult mai rau dupa ce am urmat acest tratament. Ce pot face?? Daca cineva stie sa-mi dea un sfat pe adresa alexy_4d. Va rog, stie cineva daca Renalex-ul este bun???

    2
    0

  • NARCISA pe 6 Dec 2007, 21:37
    Piatra la rinichi

    MA dor rinichii foarte rau. Iau antibiotice si soer sa elimin piantre de la rinichi.

    0
    0

  • adriana pe 27 Nov 2007, 21:01
    Piatra la rinichi

    Tatal meu a facut o operatie clasica ptr. piatra la rinichi. A avut o piatra de 3/4 cm (ati citit bine 3/4 CM!!!). Din fericire a trecut cu bine si nu-l durea deloc. A descoperit ca are piatra cu ocazia controlului medical obligatoriu si a analizelor gatuite. Concluzia mea: este foarte important sa facem controale periodice sa avem un regim alimentar snatos, sa consultam medicul pentru orice problema de sanatate. Din pacate multi dintre noi nu avem o eduatie in ce priveste sanatatea si cred ca nu numai din vina noastra.

    0
    0

  • voicea alina pe 23 Nov 2007, 00:48
    litiaza renala

    articolul este super!si eu am suferit foarte mult de pe urma unei astfel de boli.Am urmat tratament cu antibiotice,iar acum,din nou a inceput sa ma doara spatele,in zona rinichilor.Sa se mai fi format oare alta piatra?Am fost iarasi la medic,deoarece,urinam rosu-caramiziu,prezentam usturimi la mictiune.Totusi medicul mi-a recomandatsa fac o urocultura si un sumar de urina.Urmeaza sa fac aceste analize,iar doctorul mi-a recomandat sa ma rog la D-zeu sa fie doar o simpla raceala.Si eu sper sa fie astfel,dar parca nu mai cred.La momentul actual durerile sunt suportabile si sper sa ramana asa.Nu doresc nimanui sa treaca prin durerile prin care am trecut eu timp de aproape doua saptamani.Alina,Bailesti

    0
    0

  • maria pe 25 Oct 2007, 14:24
    pietre la rinichi

    vreau sa stiu daca este dureroasa operatia de pietre la rinchi cu ultrasunete

    0
    0

  • CRISTINA pe 24 Sep 2007, 09:36
    interzis in sarcina?

    Poate sa-mi spuna cineva daca Renostimul si Farebilul sunt interzise la sarcina?Tin sa precizez ca an nisip la rinichi si o bila lenesa .

    0
    0

  • mariana pe 11 Sep 2007, 09:20
    tratament

    Articolul de mai sus este interesant dar nu ne spune ,tratamentul este doar ceaiuri si "operatie".Am pietre (0.-05mm) nu mi s-a dat tratament ci doar o dieta ,ceaiuri ,cura ape Caciulata si peste 6 luni sa vin la un control.Acum n-am ce face uemez sfatul medicului.Mai am si alta varianta?

    0
    0

  • vacarasuvali pe 19 Iun 2007, 11:49
    pietre la rinichi

    mama mea a avut pietre acum 20 de ani a fost operata clasic(efectiv hacuita) de atunci a pierdut un rinichi si are un trai cu foarte multe restrictii!acum 5 ani am facut si eu colica renala, atunci am aflat ca am pietre la ambii rinichi de 3-2 mm.am urmat tratamentul prescris de medic dar pina nu am trecut pe produse naturiste nu am avut rezultate! va recomand cu succes un produs naturist ce se numeste RENOSTIM,si ceaiuri diuretice cit mai multe, zeama de lamiie consumata fara apa in timpul colicii renale,iar cea mai recenta descoperire a mea este ceaiul de macese sau tinctura daca se gaseste, nu stiu sigur, care dizolva pietrele sau macar le mai slefuieste putin si usureaza eliminarea lor!pot sa va spun ca de 5 ani incerc orice produs naturist recomandat si tin in loc formarea altor pietre! conteaza foarte mult alimentatia si consumul de lichide!

    0
    0

  • loredana pe 3 Apr 2007, 12:29
    pietrele la rinichi

    in ce situtie se poate ajunge la operatia de scoatere a rinichiului atunci kand ai pietre?este posibil acest lucru?

    0
    0

  • Luminita Motoroiu pe 14 Nov 2006, 08:17
    litiaza renala

    Am avut o astfel de criza, medicul a presupus ca am eliminat o pietricica ,dar problema este ca mai am cate o piatra de 0,4 cm in doi rinichi,pentru ca am descoperit cu aceasta ocazie ca am 4 rinichi, dezvoltati normal , sanatosi ,functionali, dar datorita acestui fapt mineralele stand mai mult in acest spatiu "intortochiat" vor produduce mereu pietre . Ce credeti ,as putea sa urmez permanent un tratament naturist "miraculos"?

    0
    0

  • cristina_mecla7 pe 3 Nov 2006, 16:19
    pietre la rinichi

    Eu n-am un rinichi de 21 ani. Se traieste bine si fara unul, dar cu ceva atentie. Un sfat pentru pietre: ceai de radacina de pir sau in perioada pepenilor verzi, se ia un pepene potrivit, fara dop facut, se baga in cuptor si se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a inmuiat un pic coaja, se taie capacul, se scoate miezul intr-o strecuratoare si se stoarce. Cu mana curata binenteles. Se bea zeama. Toata taria se lasa in acea zeama. Si e bine stiut ca pepenele verde e unul din cele mai bune tratamente. Sper sa va fie de folos.

    0
    0

  • mircea savin pe 2 Oct 2006, 17:40
    rinichi

    doare tare cand ai piatra, cu ceai de matase de porumb o poti elimina

    0
    0

  • camy pe 11 Sep 2006, 20:10

    Un sfat pt cei cu pietr la rinichi. Cand incepe durerea trebuie pus ceva cald, iar pt eliminarea pietrei ceaiul din matase de porumb este foarte bun

    0
    0

  • N.Teodorescu pe 31 Aug 2006, 07:54
    Mesaj

    Ocoli-ti cu foarte multa grija eventualele sfaturi. Nu toti pacenti au posibilitatea sa mearga la Dr.ce sa relatat in articol fie care pacent simte pe pelea lui alte sfaturi ne intereseaza.Va multumim totusi.

    0
    0

  • rosca violeta pe 30 Aug 2006, 21:13
    dureri groaznice

    Am ajuns in miezul noptii la spital,acum 4 luni, in urma durerilor cumplite create de o piatra nenorocita la rinichiul stang, pe care am eliminat-o dupa doua zile si doua nopti de durere. Am vazut moartea cu ochii, iar in acele momente mi-am dorit-o ptr. ca era singura care imi putea alina suferinta. Nici un medicament nu m-a calmat in acele zile, pana nu am eliminat-o prin forta propriului organism. Nu stiam decat traseul pat - toaleta cu borcanul in mana, poate poate o elimin si am reusit, iar de atunci in fiecare zi beau - vreau nu vreau - in jur de 2 litri de ceai: coada calului, matase de porumb, codite de cirese si mai nou ceai pt diureza NUTRISAN R1 si ceai pt protectia rinichilor NUTRISAN R2. Nu doresc nimanui sa treaca prin chinurile groaznice traite de mine, iar in incheiere pot spune ca nasterea copilului meu a fost incomparabil mai usor de suportat decat eliminarea unei pietre localizate in rinichi.Vio, Braila

    0
    0

  • mio05 pe 29 Aug 2006, 19:58
    litiaza renala

    Forte bun articolul si merita citit si retinut,mai ales de cei cu probleme renale! Se putea totusi aminti despre unele remedii naturiste(ceaiuri)si despre unele antalgice de moment.

    0
    1

  • mihaiela negru pe 29 Aug 2006, 08:37
    piatra la rinichi

    sunt din Bucuresti si in concediu am fost la Vatra-Dornei.Am ajuns dimineata si seara ma apucat o criza de nu mai stiam de durere.Nici cand am nascut nu ma durea asa.Durerea a fost atat de puternica incat imediat m-am dus la spitalul din localitate.Acolo ma consultat un medic si mi-au facut o injectie.A doua zi am facut radiografie unde mis apus diagnosticul de colica renala.

    0
    3
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod