"Despre striurile angioide" (Cristina Boiciuc)

Afectiunea este cunoscuta sub diferite denumiri: Sindrom Gronblad- Strandberg, pseudoxantom elastic cu striuri angioide, elastorhexis. Se caracterizeaza prin alterarea generalizata a tesutului elastic si manifestari clinice ce asociaza constant anomalii oculare, cutanate si vasculare. Este o boala ereditara cu transmitere dominanta si penetranta incomplete sau uneori recesiva. Se deceleaza prin examen oftalmoscopic (fund de ochi) intamplator, sau sistematizat, de obicei intre 20-25 ani.

La examenul oftalmoscopic se evidentieaza leziuni bilaterale, cu un decalaj evolutiv intre 2 ochi, cu prezenta de striuri angioide sub forma unor benzi de culoare rosu - visinie sau galben - gri cu dispozitie radiara (ca "spitele de roata") avand originea intr-un cerc de atrofie peripapilara (in jurul nervului optic). La acestea se adauga leziuni associate ca: pigmentari maculare, hemoragii, degenerescenta maculara, focare de atrofie corioretiniana si in timp chiar atrofii ale epiteluilui pigmentar si aparitia de neovase.

Pe langa leziunile oculare boala poate prezenta:

 • Anomalii cutanate: tegumentele sunt cutate din cauza neaderentei la planurile subiacente si acoperite in anumite zone de pete de culoare galbena denumite pseudoxantoame (mai frecvent pe plicile de flexie , abdomen, partile laterale ale gatului);
 • Anomalii vasculare: localizate preferential la nivelul peretului arterelor periferice ale membrelor inferioare insotite de dureri cunoscute sub numele de claudicatie intermitenta, hemoragii gastro-intestinale, subarahnoidiene (hemoragii la nivelul meningelui), hematurie macroscopica (sange in urina).

Fotocoagularea laser a striurilor angioide are drept scop formarea unor cicatrici aderente pentru a fixa retina si a preveni o evantuala decolare a acestuia, prevenirea hemoragiilor si distrugerea neovaselor coroidiene. Rezultatele sunt discutabile insa, neexistand la ora actuala un tratament eficient pentru a stopa evolutia bolii.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • adryana pe 13 Iul 2011, 21:54
  striurile angioide

  Am 24 de ani,am de la 6 ani acest sindrom.spuneti-mi si mie o clinica buna unde sa fac niste analize complete legate de reactiile adverse ale acestei boli!

  6
  0

 • MARIAN pe 29 Dec 2010, 18:54
  STRIURI ANGIOIDE

  AM DE 3 ANI STRIURI ANGYOIDE AM 45 DE ANI AM ANCERCAT TRATAMENTE NATURISTE , CE SFAAT AMI DATI1

  3
  5

 • lili pe 5 Sep 2010, 22:24
  copilul meu a fost diagnosticat cu striuri angioide.

  care este evolutia boli????

  1
  7

 • rubia.morena pe 16 Iun 2010, 12:10
  groenblad

  eu am fost diagnosticata cu acest sindrom...as vrea sa iau legatura cu perosne care sunt in aceeasi situatie . adresa mea de email este rubia.morena@yahoo.com

  0
  3

 • flori pe 6 Iul 2009, 20:21
  striuri angioide

  mama mea sufera de aceasta boala a facut injectii cu avastin si ii este mai bine.

  2
  0

 • costel pe 30 Dec 2008, 19:41
  striuri angeoide

  As vrea un raspuns. Ce pot sa fac sa stopez avansarea striurilor angeoide?

  0
  3

 • Cristina pe 3 Apr 2008, 13:53
  Striurile angioide

  Ce parere aveti despre tratamentul cu avastin in cazul striurilor angioide?

  3
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod