Uiți mereu lucruri importante? Iată cum poți să repari această problemă

Atunci când oamenii vor să își amintească ceva, își notează de cele mai multe ori.
Dar un studiu publicat recent în revista Experimental Aging Research este de părere că ar putea exista o modalitate mai bună prin care poți să-ți amintești lucrurile. Iată ce ar trebui să faci dacă uiți mereu lucruri importante!

Ce să faci dacă uiți mereu lucruri importante


Oamenii de știință au ajuns la concluzia că ar trebui să faci un desen atunci când vrei să-ți amintești ceva. Desenatul ajută creierul să funcționeze într-un mod în care scrisul nu o poate face, forțându-l să proceseze informații vizuale, să traducă înțelesul unui cuvânt într-o imagine și să efectueze un act fizic simultan. Activează multe regiuni diferite ale creierului, care nu ar fi active dacă doar ai scrie informațiile. Această abordare multilaterală a utilizării desenului aduce beneficii memoriei și creierului.

Și adulții cu o vârstă mai înaintată pot beneficia de pe urma acestei abordări.
În cadrul îmbătrânirii normale și sănătoase, vezi o multitudine de schimbări care apar în părți ale creierului ce sunt implicate în funcționarea memoriei și procesarea limbajului. Nu vezi la fel de multe schimbări în regiunile implicate în prelucrarea senzorială a informațiilor vizuale. Desenatul poate profita de aceste regiunile ale creierului care sunt bine conservate și susține memoria.

Aceste rezultate au fost confirmate într-o serie de experimente care au implicat 48 de adulți. În cadrul experimentului principal, participanților li s-a cerut să scrie 15 cuvinte și să deseneze o imagine din cele 15 cuvinte. Apoi au clasificat 60 de tonuri ca fiind joase, medii sau ridicate, pentru a distrage atenția de la exercițiul anterior și pentru a crea premisele perfecte de la care cercetătorii să poată testa memoria.
Apoi, li s-au dat două minute pentru a-și aminti cât mai multe cuvinte din prima parte a experimentului. 

După cum era de așteptat, adulții cu vârstă mai înaintată își aduc aminte mai puține cuvinte în general decât adulții mai tineri. Dar cercetătorii au descoperit că ambele grupuri de vârstă își amintesc mai mult cuvintele pe care le-au desenat, spre deosebire de cele pe care doar le-au scris. Această constatare a fost confirmată de două experimente similare - unul care le-a cerut participanților fie să deseneze, fie să scrie o listă cu descrieri legate de anumite cuvinte, iar altul care a testat cât de bine își amintesc oamenii cuvintele pe care le-au scris sau desenat. În fiecare test, cercetătorii au descoperit că desenul a fost un instrument de memorare mai bun, indiferent de calitatea desenelor sau de cât timp au necesitat până la finalizare.

Indiferent dacă nu știi să desenezi sau ești un artist, nu contează cu adevărat.
Beneficiul pe care îl obții atunci când desenezi este mult mai mare față de atunci când scrii. Unele lucruri sunt mai ușor de scris decât de desenat. Desenarea unei date pentru o întâlnire sau numele unei persoane nu reprezintă o situație prea realistă. Dar există aplicații în lumea reală pentru constatările studiului, cum ar fi crearea unei liste de cumpărături.

Tendința este să-ți notezi lista de cumpărături. Dar oamenii de știință sugerează să desenezi unele lucruri pe care trebuie să le iei din magazin, dacă vrei să-ți amintești mai târziu. Strategia ar putea funcționa la fel de bine și pentru elevi și studenți. Desenarea unor concepte complexe, cum ar fi fotosinteza, stimulează memoria mai mult decât informațiile scrise.

Poate că obiectivul cel mai încurajator al cercetării este potențialul pe care îl poate avea pentru adulții cu declin cognitiv.
Concluziile preliminare sugerează că persoanele care încep să aibă pierderi de memorie corelate cu demența beneficiază de rezultatele acestui studiu. Această teorie sugerează o soluție de genul unui jurnal foto decât unul scris, pentru a-i ajuta pe cei care îmbătrânesc să își aducă aminte detaliile din viețile lor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod