Tulburarile de menopauza

Incetarea menstruatiilor este primul semn vizibil al menopauzei. El este insotit de alte simptome, de gravitate variabila, care apar mai mult sau mai putin rapid.

Unele tulburari survin chiar inainte sau o data cu aparitia menopauzei: acestea sunt, pentru majoritatea femeilor, bufeurile, insotite frecvent de transpiratii abundente. Altele se instaleaza progresiv, ca astenia, tulburarile de dispozitie, cresterea in greutate, subtierea pielii si, mai grav, scaderea volumului (atrofie) tesutului genital, care antreneaza tulburari sexuale, osteoporoza (diminuarea matricei osoase) si alterarea vaselor sanguine, care favorizeaza bolile cardiovasculare. Aceste tulburari variaza foarte mult de la o femeie la alta.

Simptome menopauza: Bufeurile 
Afecteaza majoritatea femeilor in momentul menopauzei, cu o intensitate si o frecventa variabile. Cel mai frecvent sunt usoare, limitandu-se la o simpla senzatie de caldura si la inrosirea fetei. Dar pot sa se manifeste si printr-o senzatie brutala de caldura la nivelul portiunii superioare a corpului (decolteu, ceafa, fata si, uneori, pielea capului), cu roseata si transpiratii abundente, mai ales pe fata, ceafa si intre sani. Bufeurile produc o jena si o angoasa importante, pricinuita de senzatia de sufocare.
La debut, bufeurile survin mai ales noaptea, producand, atunci cand sunt intense, insomnii si astenie importanta, apoi apar si ziua, mai ales dupa mese sau la efort. Ele dureaza in medie 2Ð3 minute.
Fenomen complex, bufeurile sunt dovada unei tulburari la nivelul schimburilor dintre hipotalamus, centrul de comanda al sistemului hormonal si al reglarii temperaturii, si ovare.
Hipotalamusul trimite mesaje hormonale catre ovare, care nu mai raspund. Bufeurile traduc aceasta absenta de reactie ovariana. Sunt necesare luni de zile pentru ca organismul sa se adapteze si sa ajunga la un nou echilibru.

Simptome menopauza: Tulburarile sexuale
Daca in parte sunt de natura psihica, tulburarile sexuale sunt cauzate si de modificarile fizice care pot altera calitatea raporturilor sexuale. Diminuarea secretiei hormonale produce o uscaciune a mucoaselor si, dupa mai multi ani, o subtiere a peretilor vaginali si o atrofie vulvara care provoaca disconfort si dureri la contactul sexual.

Infectiile urinare si vaginale sunt mai frecvente. Volumul sanilor scade.

Simptome menopauza: Osteoporoza
Osteoporoza face parte din manifestarile tardive ale menopauzei. Carenta de estrogeni produce o diminuare a matricei osoase, care se adauga scaderii rezervelor de calciu de la nivelul osului. Acesta devine poros si isi pierde rezistenta. Osteoporoza se observa mai ales la femeia peste 60 de ani si se agraveaza cu varsta. Ea este favorizata de sedentarism, absenta expunerii la lumina naturala, ca si de regimul sarac in calciu si proteine. Manifestarile cele mai spectaculoase si cele mai grave ale osteoporozei sunt fracturile aparute la cel mai mic traumatism, care pot produce dureri difuze (adesea dorsale sau lombare) si tasare vertebrala.

Bolile cardiovasculare
Estrogenii joaca un rol protector pentru artere prin scaderea nivelului de colesterol total si de trigliceride si prin cresterea nivelului de lipoproteine (colesterol ãbunÒ). La menopauza, scaderea nivelului de estrogeni antreneaza o crestere a nivelului de grasimi din sange, care este insotita de cresterea tensiunii arteriale si, uneori, de formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial (ateroscleroza), putand perturba circulatia sangelui in arterele afectate. Principalele complicatii ale aterosclerozei sunt angina pectorala si infarctul de miocard. La menopauza, riscul femeilor de a suferi de o boala de acest tip este acelasi ca la barbatii sub 60 de ani. Acest risc este agravat de anumiti factori genetici, de hipertensiunea arteriala sau de diabet si de igiena de viata deficitara (alimentatie bogata in grasimi, obezitate, tabagism).

Simptome menopauza: Tulburarile psihice
Tulburarile psihice obisnuite ale menopauzei sunt schimbarile bruste de dispozitie, iritabilitatea, senzatia de anxietate, o stare depresiva, oboseala fara cauza organica, tulburari de memorie si de concentrare si dificultati in efectuarea eforturilor. Scade eficienta (profesionala sau personala), ceea ce accentueaza starea de disconfort psihologic.
Aceste tulburari sunt cauzate in parte de variatiile hormonale (scaderea nivelului de estrogeni), dar sunt legate si de frica de batranete, aparitia menopauzei simbolizand inca intrarea in varsta a treia.


Cresterea in greutate
Femeile au tendinta sa creasca in greutate in momentul menopauzei: in medie, 4-7 kg, cu modificarea repartizarii grasimii, care se depune mai ales pe abdomen si solduri.
Aceasta crestere ponderala se poate explica partial prin factori hormonali (centrii apetitului si ai satietatii sunt situati in hipotalamus, in vecinatatea celor care regleaza functia ovariana); ea este favorizata si de scaderea activitatii fizice legate de varsta, de stres - personal sau profesional - care duce la o alimentare excesiva, de cautarea in hrana - si mai ales in dulciuri - a unei compensatii pentru frustrari si, in fine, de o predispozitie genetica.

Tulburarile de menopauza

Simptome menopauza: Tratamente
Tratamentul de substitutie hormonala este principalul raspuns la tulburarile care survin in momentul menopauzei.

In Europa, doar un mic procent din femeile aflate la menopauza (10%) primesc un tratament hormonal de substitutie, fata de 15-25% in SUA. Cel mai greu de realizat pare sa fie administrarea acestui tratament pe termen lung (cel putin 10 ani).

In ce consta tratamentul ?
Hormonoterapia de substitutie consta in administrarea succesiva de estrogeni si un progestativ in vederea obtinerii unui echilibru hormonal. Estrogenii pot fi prescrisi pe cale orala (comprimate) sau percutana (gel sau plasturi care se reinnoiesc periodic). Progesteronul se prezinta sub forma de comprimate, cu exceptia progesteronului micronizat, care se administreaza pe cale vaginala. Medicamentele pot fi luate continuu sau dupa o secventa determinata, caz in care se produc sangerari lunare (hemoragii de privatiune).

Avantajele tratamentului
Pentru bufeuri. Estrogenii sunt eficienti impotriva bufeurilor si a crizelor de transpiratii. Dupa o luna de tratament, aceste simptome dispar aproape intotdeauna. Pot fi utilizate si medicamente nehormonale.

Pentru starea buna a mucoaselor. Estrogenii permit mucoaselor sa-si mentina grosimea si structura. Ei mentin, printre altele, o buna vascularizare, ceea ce permite mucoasei vaginale sa-si conserve culoarea roz. Estrogenii amelioreaza si deficitul de lubrifiere care apare dupa menopauza si care produce dureri la contactul sexual.

Pe de alta parte, estrogenii actioneaza pe mucoasa urinara, care isi recapata capacitatea de aparare contra infectiilor. Cistitele apar mai rar.

Pentru imbatranirea pielii. Estrogenii permit pielii sa isi conserve colagenul, important pentru elasticitate. Subtierea tegumentelor se face mai lent, amanandu-se imbatranirea, iar acest efect este mai evident daca se renunta la fumat si la expunerea la soare.
Pentru osteoporoza. Hormonoterapia actioneaza contra pierderii de calciu si contra distructiei matricei osoase. Prin acest tratament se pot evita tasarile vertebrale si fracturile de pumn si de col femural.
In prezent, hormonoterapia este tratamentul preventiv cel mai eficient pentru osteoporoza. Ea trebuie inceputa cat mai devreme, imediat dupa oprirea menstruatiilor, deoarece procesul de deteriorare osoasa se instaleaza rapid, mai ales la femeile slabe, fumatoare sau care nu fac exercitii fizice. Pentru a fi eficienta pe termen lung, hormonoterapia trebuie efectuata cel putin 10 ani.
Pot fi propuse si alte tratamente, cum ar fi administrarea de calciu, vitamina D si fluor pe cale orala, sau injectii intramusculare cu calcitonina (hormon care faciliteaza fixarea calciului in os). Aceste tratamente nu au eficienta constanta, iar unele, cum ar fi administrarea de calcitonina, pot avea efecte nedorite.
Prevenirea osteoporozei se face si prin masuri simple de igiena de viata: efort fizic moderat, dar regulat (mers, natatie, gimnastica usoara), alimentatie bogata in calciu si proteine (lapte, produse lactate, carne, peste).

Pentru bolile cardiovasculare. Hormonoterapia (si mai ales administrarea de estrogeni naturali) scade in mare masura riscul de boli cardiovasculare. Estrogenii au, intr-adevar, capacitatea de a diminua nivelul de colesterol, de a proteja cordul, arterele si vasele sanguine.

Contraindicatii
Anumite boli sau antecedente reprezinta inca un obstacol fata de prescrierea unui tratament hormonal de substitutie:
- cancerele de san (sau antecedentele familiale de cancer de san);
- cancerele evolutive de uter, in special de endometru (mucoasa uterina);
- hemoragiile genitale de origine necunoscuta;
- tulburarile grave hepatice;
- fibroamele voluminoase;
- endometrioza importanta;
- antecedentele de accident vascular grav (embolie, flebita...);
- hipertensiunea arteriala.

Unele situatii delicate, considerate pana de curand contraindicatii pentru hormonoterapie, au fost reconsiderate in prezent. Acestea sunt obezitatea, diabetul si prezenta unui nivel ridicat al lipidelor sanguine.

Simptome menopauza: O supraveghere benefica
Administrarea hormonoterapiei de substitutie este precedata intotdeauna de un bilant al starii de sanatate.
Medicul intreaba pacienta despre tulburarile pe care le are si despre evolutia starii generale, recomanda eventuale analize pentru determinarea avantajelor si neplacerilor hormonoterapiei si a duratei tratamentului.
Supravegherea ulterioara este necesara: ea permite urmarirea ginecologica regulata (in special palparea sanilor si efectuarea frotiului vaginal) si, deci, o preventie excelenta a cancerelor specifice femeii.

Un tratament controversat
Tratamentul hormonal al femeilor la menopauza a generat numeroase dezbateri legate de eventualele riscuri produse de administrarea acestui tip de medicamente, care ar putea favoriza anumite cancere (de san, de uter). Hormonoterapia s-a perfectionat in vederea corijarii efectelor nedorite, iar noile generatii de molecule par sa nu aiba decat efecte benefice. Este indiscutabil faptul ca medicului curant ii revine sarcina de a evalua riscurile inainte de a recomanda un tratament, iar femeia il poate accepta sau nu, in functie de elementele furnizate de medic.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparuta la Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro.
 

Comentariile 1-50 din 102

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • daniela cosmescu pe 31 Mai 2015, 14:07
    menopauza

    buna fetelor! eu am luat livial si e foarte bun; am luat 2 ani; am 54 ani si sunt la menopauza de 5 ani. daca vrea cineva mi-a ramas neadministrat 1 cutie de livial am si bonul de la farmacie, e in termen inca 2 ani!

    0
    0

  • laura pe 3 Oct 2014, 13:10
    sangerari neregulate

    buna, am 44 de ani si iau de 2 ani CLIMEN. in ultima perioada am inceput sa am sangerari neregulate. sunt panicata deoarece nu stiu ce se intampla. este oare din cauza k nu iau la aceasi ora pastilele? stiu k in cazul in carenu as lua pastilele cateva zile pot aparea sangerari neregulate. in prezent am omis doar o pastiluta si celelalte le am luat la ore neregulate.sunt la jumatatea tratamentului si mi a inceput sangerarea. este normal? va rog din suflet sa mi raspunda cineva. va multumesc!

    0
    0

  • Cristina pe 16 Sep 2014, 12:00
    Menopauza

    Buna tuturor! eu am avut niste dureri groaznice in timpul menopauzei, credeam ca o sa mor deja)) Am folosit Medisoya vreo luna si ceva de zile, ma ajutat foarte mult, durerea se ameliorase in timp ce luam capsulele de Mediosya, dupa care a disparut cu totul, iar acuma nu ma mai deranjeaza deloc problemele de acest gen

    3
    0

  • cornelia pe 2 Iun 2014, 14:17
    suplimentele nutritive

    am 48 de ani se pare ca am intrat la menopauza de vreo 2 luni desi in afara de simptomul de balonare nu simt altceva nimic si as dori sa stiu daca cineva care a luat MENOPACE s-a ingrasat mai ales daca l iei o perioada de 4 -6 luni va multumesc si va doresc sanatate

    0
    0

  • marcy pe 21 Nov 2013, 15:00
    menopause support

    un produs excelent care intradevar ajuta, in farmacii sau on line la www.pharmex.ro (la pret de producator)

    5
    2

  • INA pe 24 Feb 2013, 11:47
    Turbulari menstruale

    am 45 de ani , si nu stiu daca intru la menopauza , dar de 2 luni imi vine ciclu din 2 in 2 saptamini si nu este deloc placut si nici nu stiu daca are legatura cu menopauza , pina acum nu am avut asemenea tulburari. . ar trebui sa consult un doctor?

    8
    3

  • corina pe 3 Feb 2013, 05:00
    menopauza e a noastra

    narcisa ai dreptate.Si eu ma simt bine chiar daca am 53 de ani si sunt la menop de 3 ani.Sunt vesela si placuta iar in iarana asta m-am distrat ca bufeurile chiar ma incalzeau iar colegilor le era frig.Si eu accept menop.asa cum este iar cand ma simt rau spun asa celor din jur fara rusine. M-am ingrasat 2 kg, nu prea mananc eu sanatos, mai si fumez cate o tigara dar nu cad prada disperarii.Am fost o viata tanara accept ca e timpul sa imbatranesc si sa ma iubesc si asa. Sotul, copiii ma inteleg ptr ca le-am spus simptomele si i-am rugat sa aiba rabdare cu mine daca sunt mai nervoasa, daca nu am chef de nimic (ma refer la sot) sau daca sunt uneori nesuferita.Nu e vina lor. un filozof spunea ca nu ai nevoie de nimic sa fii fericit doar de tine insuti.Bucurati-va si traiti

    13
    3

  • narcisa pe 3 Feb 2013, 04:47
    menopauza o poti controla

    am 49 de ani si sunt la menopauza de 1 an..am si eu bufeuri, nu dorm noaptea bine, am usoare depresii..insa am acceptat ca toate sunt simptomele menopauzei si le-am integrat in mintea mea asa incat ma port cu ele prieteneste nu le urasc..nu mi-e rusine in lume daca ma inrosesc la fata de la bufeuri, nu mi- e rusine daca uneori nu ma pot concentra..pentru ca sunt starile mele firesti, pe care le suport eu, e ceva normal si ar trebui cei din jur sa ne inteleaga prin ce trecem..in plus, am grija de mine, mananc legume, fructe, peste, iaurt, fac exercitii dimineata, merg la masaj, ma ingrijesc, par, piele, unghii..arat f bine si nu m-am ingrasat..Nu va lasati coplesite de nici o stare proasta a menopauzei daca sunteti sanatoase..eu am si fibrom uterin si tot nu iau nici o pastila..ceea ce mai iau este uleiul de salvie-capsule si lecitina..Credeti ca bunicile noaste nu au avut menopauza? cate dintre ele au luat TSH? nu exista femei pentru care menopauza e mai grea sau mai usoara..exista femei care accepta mai usor ca imbatranesc si ca efectele sunt ireversibile..exista femei care se bucura de fiecare zi daca sunt sanatoase chiar daca le cade cerul cand au bufeuri, si-au dublat dioptriile sau le dor sanii ca in perioada sarcinii..Treceti mai usor peste toate accepatandu-va si iubindu-va mai mult.. organismul va ajuta..

    11
    3

  • ploesteanu maria pe 21 Ian 2013, 21:32
    Menopauza

    dupa multe ezitari am considerat ca este cazul sa ma destanui acelor femei /persoane care au aceleasi simtome ca mine! Am stari de lesin ,ameteli,bufeuri,si o stare de disconfort...am senzatia ca sunt mult mai batrana ! mie rusine de cei din jurul meu cand ma inrosesc la fata si am broboane de transpiratie si simt ca ma prabusesc ..la pamant.parca sunt in lumea viselor..va rog frumos sa ajutati de unde pot cumpara AM/PMMenopause..cu multumiri..Maria

    9
    5

  • lupu elena pe 11 Ian 2013, 09:47
    riscurile menopauzei

    am 45 de ani si a inceput sa nu imi mai vina ciclu regulat.am avut 15 ani sterilet ,si fac si tratament pt.glanda cu eytirox. vreau sa stiu ce riscuri apar la instalarea menopauzei?.

    1
    0

  • Dana Tenche pe 17 Iul 2012, 19:09
    menopauza

    Am 41 de ani , acum 3 ani am fost la ginecolog si mi-a spus ca intru in menopuza , si acum de o luna nu mi-a venit ciclu nu stiu ce sa fac sunt disperata. CE AS PUTEA FACE?

    27
    10

  • mom pe 1 Iul 2012, 22:19
    Echilibru hormonal

    Menopauza aduce cu sine un dezechilibru hormonal suparator care se manifesta prin apatie, bufeuri, oboseala, insomnie, depresie etc. Acesta a fost momentul in care am inceput sa regret ca sunt femeie...fiica mea a citit aici pe un forum despre un cabinet de BIOMAGNETOTERAPIE si am fost cu ea la cabinet, desi era destul de departe de noi. Dupa tratament, m-am simtit mult mai bine si mai tanara. Terapia a constat in reechilibratrea sistemului hormonal cu ajutorul magentilor si bioenergie. Domnul Miluno, cel care m-a tratat, vine ocazional in Romania, sper sa il gasiti. acesta este site-ul lui www.biomagnetismus.com Eu multumesc lui Dumnezeu pentru sansa primita, deoarece ma simteam rau!

    21
    7

  • Aurora pe 5 Iun 2012, 16:59
    Menopauza- tratament cu climen si euthyrox

    Buna ziua, va rog daca puteti sa-mi spuneti daca pot folosi in acelasi timp, climen pentru menopauza si euthyrox pentru tiroida? Mentionez ca sunt la menopauza de 4 ani, iar acum 2 ani am fost operata de tiroida. Vroiam sa stiu daca exista containdicatii la administrarea celor doua medicamente concomitent. Multumesc,

    7
    0

  • Lupulescu Andreea pe 4 Oct 2011, 18:52
    Perimenopause formula

    Am gasit medicamentul AM PM PeriMenopause formula la Cluj, l-am comandat pe internet http://clujnapoca.olx.ro/perimenopause-formula-tratament-in-perimenopauza-pre-menopauza-o-luna-115-lei-iid-260184804 Eu am inceput tatamentul de aproape 3 saptamani si ma simt foarte bine.

    18
    10

  • VANESA pe 25 Sep 2011, 17:04
    TULBURARI MENOPAUZA

    Va rog mult sa-mi spuneti cum pot face rost de ''AM/PM PeriMenopause Formula''MULTUMEEEEEEEEESC

    9
    3

  • MEDEEA pe 25 Sep 2011, 16:59
    MENOPAUZA

    cum pot cumpara si de unde ''AM/PM PeriMenopause Formula''?MULTUMESC

    10
    0

  • Man Ligia pe 28 Aug 2011, 19:28
    tulburari de menopauza

    Am 52 ani, si cca de 1 an dereglari de ciclu. Am niste stari de rau general ( ameteli puternice, transpiratii profuze, m-am ingrasat mult,,insomnii si agitatie).Mentionez ca sunt operata de tiroida si iau Euthyrox. Va rog daca puteti sa ma ajutati, toata viata mea s-a schimbat in rau de cand cu problema asta.Multumesc anticipat !

    5
    15

  • Man Ligia pe 28 Aug 2011, 19:28
    tulburari de menopauza

    Am 52 ani, si cca de 1 an dereglari de ciclu. Am niste stari de rau general ( ameteli puternice, transpiratii profuze, m-am ingrasat mult,,insomnii si agitatie).Mentionez ca sunt operata de tiroida si iau Euthyrox. Va rog daca puteti sa ma ajutati, toata viata mea s-a schimbat in rau de cand cu problema asta.Multumesc anticipat !

    19
    6

  • Man Ligia pe 28 Aug 2011, 19:28
    tulburari de menopauza

    Am 52 ani, si cca de 1 an dereglari de ciclu. Am niste stari de rau general ( ameteli puternice, transpiratii profuze, m-am ingrasat mult,,insomnii si agitatie).Mentionez ca sunt operata de tiroida si iau Euthyrox. Va rog daca puteti sa ma ajutati, toata viata mea s-a schimbat in rau de cand cu problema asta.Multumesc anticipat !

    8
    4

  • paraschiv elena pe 14 Aug 2011, 22:08
    menopauza

    eu am avut bufeuri calduri transpiratii abundente ma inroseam la fata am fost disperata incercasem orice tratament dar degeaba.O cunostinta mia spus sa iau pastile cu ulei de salvie ,iar dupa o saptamina de tratament am simtit cum au disparut si bufeuri si transpiratii acum ma simt f bine fac tratamentu de 6 luni .Dar daca uit intro zi sa le iau ma apuca din nou bufeurile Nu stiu cit timp trebuie facut tratamentu Dar va recomand pastilele pe baza de ulei de salvie decit pe baza de hormoni .Eu ma simt excelent

    13
    3

  • liliana radu pe 14 Aug 2011, 16:57
    de unde pot procura livial si la ce pret

    buna ziua, doresc sa cumpar livial dar nu mai gasesc nicaieri. tratamentul trebuie sa-l fac toata viata in urma unei interventii chirurgicale. medicul mi-a recomandat acest medicament, dar din pacate nu se mai gaseste la noi. as dori sa aflu de unde pot face rost si cat costa. acest medicament se da compensat 50%. cei care ma pot ajuta sa ma contacteze la acest mail. va multumesc, liliana radu va multumesc

    15
    1

  • carmen_negru46 pe 3 Aug 2011, 21:04
    menopauza

    Imi spuneti va rog si mie de unde se procua produsul:AM/PM PeriMenopause Formula. Va multumesc!

    7
    5

  • andrada pe 2 Aug 2011, 21:10
    amenoree secundara

    Buna am 30 de ani de 2 ani nu mi-a venit ciclul din cauza unui avort sincer nu mi-au gasit medici nimic am urmat tot feluri de tartament in primul an dar fara rezultat insa acuma dupa 2 ani am ceva scurgere ca si cum mi-ar fi venit ciclul menstrual e posibil sa se fi pornit asa singur va rog din suflet sa ma ajutati sunt disperata

    7
    1

  • livia pe 20 Iul 2011, 11:09
    tot menopauza

    Daca cineva stie de unde se procura acest tratament "AM/PMMenopause Formula"va rog mult sa-mi spuneti,ar fi bine sa postati vad k multe fete il vor...

    8
    6

  • livia pe 20 Iul 2011, 11:05
    menopauza

    gina pe 8 Iul 2010, 09:50 remediu natural menopauza Eu am trecut prin aceleasi momente ca si voi si nu mai suportam starea de jena si discomfort. Dupa lungi cautari am gasit un produs care sa imi vina in ajutor si este si pe baza de plante. Este facut de Enzymatic Terap SUA si se numeste AM/PM PeriMenopause Formula™ Este foarte bun, desi la inceput credeam ca nu o sa aiba nici un efect, la mine au aparut primele semne de imbunatatire a starii generale dupa 2-3 saptamani, acum iau deja de doua luni, una dimineata cand ma trezesc si una seara inainte de culcare, nu mai am bufeuri, transpiratii in timpul noptii, nu mai am starea aia de oboseala, nu ma mai enervez asa usor.....oricum trebuie sa aveti rabdare pana se instaleaza efectul, apoi o sa uitati de neplacuta menopauza. Eu nu m-am ingrasat deloc de cand sunt la menopauza....poate nu toate femeile se ingrasa la menopauza, nu stiu. Se gaseste pe internet pe diferite situri la pretul de 90 lei....Va pup si succes sa treceti cu bine peste toate. Te rog mult sa-mi spui si mie cum ai procurat acest tratament,ma confrunt exact cu aceleasi simptome k si tine,io am incercat tot felul de....homeopatice si nu au nici un efect,ma gandeam k poate sunt io defecta dar se pare k nu sunt singura,te rog muuult spune-mi sit-ul de unde l-ai luat tu...multumesc!!!

    2
    0

  • Ani pe 14 Iul 2011, 19:06
    Menopauza tratament naturist, bufeuri, insomnie, etc

    Planta Cimicifuga racemosa (black cohosh) este foarte buna pentru combaterea starilor de nervozitate, insomnie si bufeuri. O gasiti pe internet si probabil in unele farmacii. Aici este la pret bun: http://www.magazinul-dvs.com/ Are efect aproape instantaneu ! Este de fapt ingredientul de baza in preparatele pt menopauza cum e AM/PM PeriMenopause Formula.

    8
    4

  • adriana pe 1 Iun 2011, 14:48
    menopauza

    Am 45 de ani, si nu am ciclu de 6 luni. De vreo 2 zile am ceva scurgeri. e posibil sa fiu insarcinata? Sunt ingrijorata! E posibil dupa atatea luni? Va cer un sfat. Multumesc

    28
    25

  • H. Delia 47 pe 25 Mai 2011, 02:12
    Tratament naturist menopauza

    Buna ziua. Ma confruntam si eu cu aceleasi probleme, bufeuri si stari proaste. De doua saptamani iau produsul asta american AM/PM Perimenopause Formula si ma simt ok. Mi la adus de la Cluj o prietena.

    44
    19

  • Jenica Anton pe 24 Mar 2011, 11:36
    De unde iau AM/PM PeriMenopause Formula?

    Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine sa fac rost de AM/PM PeriMenopause Formula, am vazut pe mai multe site-uri ca sunt persoane care-l folosesc si se simt bine si as vrea sa-l iau si eu, am incercat o gramada de tratamente dar nici unul nu ma ajutat cu simptomele. Multumesc

    19
    9

  • cristina pe 21 Mar 2011, 20:56
    menopauza

    Ma confrunt si eu cu astfel de simptome de mai bine de un an,nu am facut tratament hormonal ma tratez cu mabelle ,tinctura de brinca ursului sociata cu tinctura de marar si coenzima Q10cu ulei de catina,ma simt mai bine si e ok.nu au disparut inca problemele sexuale dar tratamentul il fac de o luna abia.Inainte de a intra la menopauza am facut uun tratament hormonal agresiv si m-am ingrasat 10 kg incerc cu disperare sa le dau jos dati-mi un sfat.Nu am fost grasa niciodata ca acum

    8
    4

  • cristina pe 10 Mar 2011, 15:41
    menopauza

    am 33 de ani de 2 luni nu am mai avut ciclu am facut test si a iesit negativ as dori sa stiu intru in menopauza?

    28
    8

  • tita pe 3 Mar 2011, 17:52
    menopauza

    am 44 de ani si de la 37 de ani sant in menopauza am niste calduri insuportabile si odata cu ele am si ameteli si brusc imi creste tensiunea am hipertensiune de grad 2 si am facut un avc daca ma puteti ajuta ca nu ma simt bine deloc

    35
    19

  • geta pe 20 Ian 2011, 19:29
    menopauza

    buna am 53 de ani de 2 ani si jumatate sunt la menopauza dar ieri mam trezit ca sangerez .ce sa fac?imi puteti da un sfat va rog

    80
    28

  • andreea 48 pe 22 Nov 2010, 02:52
    AM/PM PeriMenopause Formula

    Dupa lungi si in zadar cautari prin Romania am facut si eu rost de AM/PM PeriMenopause Formula, mi la adus o prietena care a calatorit in SUA, il iau deja de 3 luni si ma simt super bine. Daca aveti cunostinte care vi-l pot aduce, apelati la ele, sunt o minunatie a naturii

    110
    31

  • livia pe 11 Nov 2010, 14:51
    menopausa

    mama mea care are 45 de ani a intrat in menopausa aqm doi ani.Iar acum dupa acesti 2 ani i-a venit menstruatia,e ceva in neregula? astept un raspuns .Va multumesc!

    34
    12

  • anda ionescu pe 29 Oct 2010, 11:10
    AM/PM PeriMenopause Formula

    Dragele mele, imi poate spune cineva de unde pot cumpara acest medicament, ca nu mai suport bufeurile.Am fost diagnosticata cu cancer se col uterin gr.2, am fost operata si normal ca a intervenit menopauza.Doctorul mia dat niste pilule dar fara efect. Va multumesc si poate ma ajutati.

    50
    20

  • Maria Ionescu pe 30 Sep 2010, 15:12
    AM/PM PeriMenopause Formula

    Draga Gina, Te rog poti sa-mi spui cum ai facut rost de medicamentul PeriMenopause Formula ? Multumesc frumos, Maria

    16
    8

  • maria pe 28 Iul 2010, 19:44
    menopauza

    Buna seara ,am 47 ani neinpliniti,ultima menstra am avut o pe 14 1.2010,februarie si martie an curent nu am avut nimic ingrijorata am consultat un ginecolog de specialitate si mi zis ca am un fibrom mucos uterin si alte 2 care nu dau asa insingerari ,am facut echografie intravaginala ,dupa care mia sugerat medicul de a face un chiuretaj bioptic ,inca nu a venit rezultatul dar in continuare nu mai singerez ,am urmat tratament cu ovule Flagyl de 500mg dupa care ampicilina injectabil +ser fiziologic+antiimflamator,toate astea inainte si dupa biopsie ,dar ce vreau sa mentionez ca medicul mia prescris Livial de 25 mg dar imi este frica sa l mai iau mai ales ca eu locuiesc in italia dar toate acestea care le am mentionat le am facut in romania ,stiu ca acest hormon se ia timp de 1 an incontinuu si ma ingrijorez mult daca nu gasesc si acolo si ce efecte secundare poate avea!!!!Am citit prospectul f bine are si avantaje si dezavantaje,,,ce sa fac V amultumesc

    10
    10

  • elena pe 23 Iul 2010, 21:40
    bufeuri

    eu am 45 de ani si inca nu am intrat in menopauza am cicxlu normal dar de cam o luna de zile am niste calduri f puternice,transpir f taresi in special in jurul gitu lui si cap,dar in momentu cind stau pe spate ma iau niste calduri de la spate.ma poate ajuta careva care ar fi motivul va doresc sanatate

    16
    15

  • Daniela pe 23 Iul 2010, 18:35
    PeriMenopause

    Am luat si eu PeriMenopause Formula.....e foarte eficient, multumesc de sfaturi...

    14
    7

  • gina pe 8 Iul 2010, 09:50
    remediu natural menopauza

    Eu am trecut prin aceleasi momente ca si voi si nu mai suportam starea de jena si discomfort. Dupa lungi cautari am gasit un produs care sa imi vina in ajutor si este si pe baza de plante. Este facut de Enzymatic Terap SUA si se numeste AM/PM PeriMenopause Formula™ Este foarte bun, desi la inceput credeam ca nu o sa aiba nici un efect, la mine au aparut primele semne de imbunatatire a starii generale dupa 2-3 saptamani, acum iau deja de doua luni, una dimineata cand ma trezesc si una seara inainte de culcare, nu mai am bufeuri, transpiratii in timpul noptii, nu mai am starea aia de oboseala, nu ma mai enervez asa usor.....oricum trebuie sa aveti rabdare pana se instaleaza efectul, apoi o sa uitati de neplacuta menopauza. Eu nu m-am ingrasat deloc de cand sunt la menopauza....poate nu toate femeile se ingrasa la menopauza, nu stiu. Se gaseste pe internet pe diferite situri la pretul de 90 lei....Va pup si succes sa treceti cu bine peste toate.

    8
    3

  • laura pe 25 Iun 2010, 10:14
    menopauza

    Am 50 de ani si sunt la menopausa am inteles ca de la ultimul ciclu dupa un an se instaleaza menopauza. La inceput am avut bufeuri..... foarte neplacut. si am auzit de la cineva ca sunt foarte bune capsule de fitosoia, a avut dreptate nu mai am bufeuri dar as vrea sa stiu acestea nu ingrasa... sau nu au efecte secundare. caldurile mi-au disparut este drept.

    8
    6

  • camy_964 pe 7 Apr 2010, 20:45
    bufeuri

    Ma simt ingrozitor de ceva timp. Am bufeuri atat ziua cat si noaptea. Problema e ca ma doare toata carnea pe mine, o senzatie de.....congelare cred, congestionare.Nu mai spun ca sufar si de insomnii , lipsa concentrarii. Am 45 de ani si au inceput aceste semne de 4 ani. Ciclul a fost din ce in ce mai rar

    20
    2

  • pop aurora pe 14 Mar 2010, 18:34
    menstruatia

    de 3 ani nu am o menstruatie regulata doar cu anticonceptionale,si de 3 luni am incetat sa mai iau,iar de atunci ma simt doar balonata e posibil sa fiu insarcinata?am facut 3 teste de sarcina dar arata ca nu sint insarcinata,ce as putea sa fac

    17
    9

  • claudia pe 26 Feb 2010, 21:33
    tratamentu cu climen

    daca stie cineva sa-mi spunadaca tratamentu cu climen produce cancer la san sau la colul uterin?MULTUMESC

    14
    9

  • claudia pe 24 Feb 2010, 00:32
    menopauza

    Am 50 ani am intrat la menopauza acum 2 ani ma simt foarte rau am urmat un tratament cu CLIMEN dar nu-mi trece as mai dori sa stiu daca aceste medicamente produc cancer la san sau col uterin Multumesc

    8
    4

  • EGZ pe 11 Ian 2010, 00:27
    menopauza?

    mama mea , care are 60 de ani , ii la menopauza de vreo 8 ani. zilele trecute a sangerat putin ce credeti ca se intampla? ultimul control ginecologic la facut acum un an si totul era in ordine. va rog sa-mi dati un raspuns . multumesc

    19
    8

  • rodica pe 29 Oct 2009, 13:40
    menopauza

    menopauza apare si la virsta de 37de ani.

    29
    10

  • Catrina pe 22 Apr 2009, 04:51
    menopauza timpurie

    Va rog, pentru persoanele care traiesc in Canada si au probleme cu menopauza timpurie, ce medicament as putea gasi in farmaciile de aici ? naturist sau nu sunt dispusa sa iau o perioada , ca nu ma simt bine si ma ingras de la zi la zi .Va multumesc din suflet pentru un eventual raspuns.Numai bine!

    12
    2

  • vitale pe 4 Feb 2009, 14:33
    viata sexuoala dupa instalarea menopauzei

    dupa multe ezitari ,am hotarat sa iau legatura cu dumneavoastra intr-o problema care ma framanta de multa vreme . asm 53 de ani ,si am intrat la menopauza cam la 50 de ani . sotul meu are 56 de ani ,si inca ma doreste ca mai inainte ,sa fac sex cu el si multe alte (jocuri amoroase) de csre sincer nu imi mai arde acum .totusi doresc sa -mi fac datoria de partenera de pana acum facand sex ,atunci cand el o doreste ,si inca mai poate .CE SA FAC ? AM INCERCAT INSA IN TIMPUL ACTULUI SEXUOAL AM USTURIMI INTRASVAGINALE SI UN DISCONFORT (NORMAL ZIC EU )O REPULSIE (LIPSA APWETITULUI SEXUOAL . CE MA PUTETI SFATUI SA FAC ?

    58
    22
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod