tot ce trebuie sa stii despre tantari

Tot ce trebuie să știi despre mușcăturile de țânțari. Cum faci să le eviți

5. Alcoolul


În timp ce să stai la apusul soarelui cu o bere în mână este un mod extraordinar de a-ți petrece o seară de vară, acest lucru te poate face și mai atrăgător pentru țânțari. Un studiu restrâns din 2002 a constatat că participanții care au consumat o bere au fost mușcați de mult mai mulți țânțari decât înainte.

Deși acest lucru nu a fost investigat în profunzime, este ceva de luat în considerare data viitoare când îți plănuiești o seară de stat cu prietenii la bere.

6. Sarcina


Se pare că femeile pot fi mai atractive pentru țânțari atunci când așteaptă un copil. Cercetările au determinat două posibile motive care stau la baza acestui fapt: expirarea unei cantități mai mari de dioxid de corbon și temperatura corpului mai ridicată.



Se pare că femeile însărcinate expiră cu 21% mai mult CO2 decât femeile care nu sunt însărcinate, iar temperatura corpului lor este cu 0,7 grade Celsius mai mare, ceea ce dublează șansele de a fi mușcate de țânțari.

7. Grupa de sânge


Au existat unele studii care au sugerat că persoane cu sânge de tip 0 sunt mai susceptibile la mușcăturile de țânțari decât cele de tip A sau B. Motivul pentru asta încă nu este pe deplin înțeles și sunt necesare mai multe cercetări.

Cum să previi mușcăturile de țânțari


Chiar dacă bifezi multe dintre caracteristile menționate mai sus și ești ținta țânțarilor, există totuși câțiva pași pe care îi poți urma pentru a împiedica țânțarii să se apropie de tine.

În primul rând, folosește un remediu împotriva țânțarilor special conceput pentru asta sau unul care să conțină unul dintre următoarele ingrediente active:

  •     DEET
  •     Picaridin (cunoscut și sub numele de KBR 3023, Bayrepel și icaridin)
  •     Ulei de eucalipt de lămâie (OLE) sau para-mentan-diol (PMD)
  •     IR3535
  •     2-undecanonă

    
De asemenea, este înțelept să porți haine de culoare deschisă și să eviți să ieși afară în vremurile de vârf ale țânțarilor, în zori și amurg.

Dacă totuși trebuie să ieși atunci, încearcă să porți pantaloni lungi și cămăși cu mâneci lungi, pentru a reduce suprafața disponibilă pentru țânțari.

Pentru a reduce numărul de țânțari în interiorul și în jurul casei tale, scapă de orice sursă de apă, cum ar fi cea din găleți, jgheaburi, streașină și schimbă frecvent apa din bazinele pentru animale. De asemenea, nu lăsa ușile și feresterele deschide dacă nu ai plasă anti-țânțari.

Cum se tratează mușcăturile de țânțari


Dacă ai fost mușcat de un țânțar, îți dorești să reduci la minimum umflăturile și, bineînțeles, mâncărimea. Pentru a face acest lucru, urmează aceste sfaturi:

  • Nu te scărpina.
    Ai putea agrava umflătura și dacă te zgârii, muscătura s-ar putea infecta. Aplică o compresă rece. Ar putea fi un prosop umed sau un cub de gheață aplicat pe zona afectată. Acest lucru ajută la reducerea umflăturii și mâncărimii.
  • Aplică o loțiune de calamină pentru a ameliora mâncărimea.
  • Utilizează un antihistaminic care nu necesită prescripție medicală, dacă ai o reacție mai puternică la mușcătura de țânțar.


Sursă: secretlifeofmom

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod