Te poți îmbolnăvi de la mirosul șosetelor murdare?


Un bărbat din China mergea în fiecare zi pe jos de la serviciu până acasă, își scotea șosetele și le mirosea. Ciudat? Da. Dăunător? Se pare că da. Te poți îmbolnăvi de la mirosul șosetelor murdare? Iată la ce concluzie au ajuns specialiștii!

Cât de periculos este mirosul șosetelor murdare?


Bărbatul în vârstă de 37 de ani a fost internat la spital cu o durere în piept și a fost diagnosticat cu o infecție fungică la plămâni, o infecție pe care doctorii au asociat-o cu sporii fungici inhalați din șosete. Dar cum poate fi posibil să faci o infecție ca aceasta de la mirosul șosetelor murdare?

Din punct de vedere tehnic, este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Cei mai mulți specialiști nu au întâlnit niciodată un caz ca acesta în experiența lor îndelungată.
Aceștia sunt sceptici cu privire la veridicitatea cazului pacientului chinez. În plus, lipsa detaliilor despre caz în știrile locale, cum ar fi ce ciupercă a provocat infecția, îi face pe oamenii de știință să aibă și mai multe dubii.

Din punct de vedere biologic, este posibil ca o persoană să dezvolte o infecție pulmonară prin inhalarea sporilor fungici care s-au dezvoltat în șosetele sale. Într-adevăr, infecțiile pulmonare din cauza inhalării sporilor fungici sunt bine documentate. Exploratorii de peșteri, de exemplu, riscă să sufere de o infecție numită histoplasmoză, care este cauzată de inhalarea sporilor fungici ce se regăsesc în excrementele de lilieci.
Iar inhalarea sporilor fungici coccidioide, care se regăsesc în vestul și sud-vestul Statelor Unite, poate provoca o infecție asemănătoare gripei, numită febra văii.

Nu trăim într-o lume sterilă, suntem înconjurați de bacterii și de ciuperci tot timpul. Asta nu înseamnă că ne vom îmbolnvi neapărat. Ceea ce a fost diferit în cazul pacientului chinez a fost că a pus sursa bacteriilor chiar în fața nasului său și a inhalat destul de frecvent, în doze neobișnuit de mari și repetate, lucru care l-a făcut susceptibil de a dezvolta o infecție. 

De asemenea, nu există prea multe informații despre pacient, pe baza rapoartelor disponibile.
De exemplu, omul ar fi putut avea un sistem imunitar slăbit, care l-ar fi făcut mai sensibil la o astfel de infecție. Doctorul bărbatului a declarat pentru știrile locale că probabil pacientul are un sistem imunitat slăbit, acest lucru datorându-se lipsei de odihnă, pentru că avea grijă de un copil. Însă acesta nu este de obicei un motiv valid pentru care medicii să considere un pacient cu sistemul imunitar slăbit.

În orice caz, întreaga situație întărește ideea că trebuie să îți speli frecvent șosetele, în loc de a încerca să faci o evaluare zilnică dacă le mai poți purta încă o dată.
Cu toate acestea, dacă verifici o pereche de șosete, care nu știi dacă este curată sau nu, înainte de a te îmbrăca, nu ar trebui să te temi de o infecție fungică.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod