Stilul de viata nesanatos te imbatraneste cu 12 ani

Combinand patru obiceiuri nesatoase: fumatul, dieta deficitara, sedenatrismul si consumul excesiv de alcool, iti scurtezi durata de viata si cresti varsta biologica cu 12 ani, este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta.
Combinand patru obiceiuri nesatoase: fumatul, dieta deficitara, sedenatrismul si consumul excesiv de alcool, iti scurtezi durata de viata si cresti varsta biologica cu 12 ani, este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta.

Studiul condus de Universitatea din Oslo, Norvegia, a descoperit ca peste 6% din cei 5.000 de participanti au toate cele patru obiceiuri nesanatoase, iar cercetatorii au observat ca o treime dintre acestia au decedat in perioada celor 20 de ani de studiu. De asemenea, persoanele cu unul sau doua dintre aceste obiceiuri, au inregistrat o scadere a duratei de viata, mai mica insa. Cauzele principale ale deceselor au fost afectiuni ale inimii si cancer, scrie The Thelegraph.

"Schimbarile legate de stilul de viata pot avea un impact semnificativ asupra duratei de viata.
Gasirea unor metode eficiente pentru promovarea dietei si stilului de viata sanatos trebuie sa reprezinte o prioritate
," declara autoarea studiului, dr. Elisabeth Kvaavik.
 

Fumatul - creste riscul de deces prin cancer


Fumatul pare a fi cel mai periculos dintre cei patru factori, crescand riscul de deces provocat de cancer cu pana la 58%, arata studiul. Sedentarismul si consumul de alcool urmeaza ca si factori de risc pentru aparitia cancerului si a bolilor de inima. Potrivit studiului, dieta deficitara nu influenteaza riscul de cancer si creste cu putin riscul de deces provocat de bolile de inima.

"Daca o persoana fumatoare nu este activa, consuma alcool in exces si are o dieta saraca in fructe si legume, va avea un organism mai batran cu 12 ani si risca un deces prematur," avertizeaza Ellen Mason, asistenta la British Heart Foundation.
"Indiferent de varsta pe care o ai, nu este niciodata prea tarziu sa-ti imbunatatesti stilul de viata," mai adauga aceasta.


Atentie! Fumatul nu afecteaza doar plamanii, ci si celelate organe


Sistemul cardiovascular. Fumatul creste riscul urmatoarelor afectiuni: tahicardie, cresterea tensiunii arteriale, tulburari de ritm cardiac, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, arterita obliteranta, flebita, accidente vasculare cerebrale. Una dintre consecintele fumatului este ingustarea vaselor de sange care transporta atat oxigen cat si monoxid de carbon.

Sistemul digestiv. Fumatul poate provoca anumite tipuri de cancer (incepand de la gura, esofag, stomac, pancreas etc), carii, gingivite, stomatite, colite, enterocolite, ulcere gastro-duodenale, hepatite cronice, diskinezii biliare.

Sistemul endocrin.
La femei, fumatul poate duce la sterilitate, cicluri menstruale neregulate si dureroase, menopauza timpurie cu fenomene accentuate de osteoporoza, diferite forme de cancer (mamar sau genital). La barbati afecteaza calitatea spermei si functia sexuala. Cancerul testicular este mai frecvent intalnit la fumatori.

Sitemul respirator. Fumatorii prezinta risc crescut de bronsite, emfizem, pneumonii si infectii respiratorii acute. Fumatul creste si riscul infectarii cu BK si a dezvoltarii unor forme grave de tuberculoza si mortalitate provocata de aceasta afectiune.

Fumatul mai favorizeaza aparitia unor afectiuni precum: boli de piele (in special psoriazis), reumatism cronic deformant, alopecie, gangrene, scaderea imunitatii. De asemenea, fumatul este un factor de risc pentru boala Alzheimer, boli psihice (anxietate, depresie sau schizofrenie), leucemie.

Fumatul in sarcina poate duce la: greutate scazuta la nastere; nastere prematura; avort spontan; ruptura de placenta; sindromul mortii subite la nou-nascut.


Renuntarea la fumat creste durata de viata!


Potrivit studiilor, renuntarea la fumat creste calitatea si durata vietii cu 10 ani, daca renunti la tigari la varsta de 30 de ani; cu 9 ani, daca renunti la tigari la varsta de 40 de ani; cu 6 ani, daca renunti la tigari la varsta de 50 de ani; cu 3 ani, daca renunti la tigari la varsta de 60 de ani.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod