Somnul te face mai fericit, îți îmbunătățește memoria și contribuie la musculatură

Ești mereu în căutarea modalităților de a-ți transforma viața? Uneori, alegem schimbări drastice de viață, obiceiuri sau abilități.
Dar dacă am acorda atenție și lucrurilor care par neimportante la prima vedere, am găsi un lucru pe care îl putem face pentru un nivel ridicat de fericire, pentru performanțe mai bune și pentru o îmbunătățire a atenției și a concentrării. Acest lucru se află complet în controlul nostru și este vorba de ceva ce putem face în fiecare noapte. Da, este vorba de somn. Dacă ai pune puțin viața ta ocupată pe pauză, ți-ai da seama că beneficiile somnului sunt uriașe. 

Beneficiile somnului pe care ar trebui să le cunoști


1. Vei fi mai fericit


Atunci când nu dormi bine, ziua care urmează nu este una foarte bună. Ești somnoros toată ziua și nu te poți concentra. O persoană epuizată nu este o persoană fericită. Ești predispus greșelilor și te simți mai stresat decât o persoană care doarme 8 ore pe noapte.
Știi că atunci când dormi bine te dai jos din pat și ești nerăbdător să-ți începi ziua. Odihna adecvată are un efect semnificativ asupra fericirii tale zilnice. Cercetătorii au constatat o corelație directă între calitatea somnului și fericirea generală. Atunci când dormi bine, ai o motivație crescută și ești mai creativ. Ești o persoană mai pozitivă, iar problemele tale par rezolvabile. 

2. Te vei concentra mai ușor


Mintea funcționează mai bine atunci când ai un somn bun. Poți să te concentrezi pentru o perioadă mai lungă de timp. Orice persoană care s-a confruntat cu o odihnă inadecvată știe cât de greu este să se concentreze. Când mintea nu este odihnită pe deplin, începe să încetinească, iar atenția îți este distrasă cu ușurință.
Te chinui să rezolvi problemele la fel de eficient ca după un somn odihnitor. După un somn bun, poți reacționa mai repede și analiza mai rapid informațiile. Nu ar trebui să iei niciodată decizii importante după o noapte proastă, deoarece nu vei beneficia de atenția completă a creierului.

3. Poți îmbunătăți memoria


Atunci când dormi, creierul procesează momentele și experiențele din ziua respectivă. Bucăți de informații sunt puse împreună pentru a face conexiuni și rezolva probleme, ajutându-te să-ți îmbunătățești performanțele din ziua următoare. Ai observat că atunci când te culci cu o întrebare în minte, uneori te trezești a doua zi cu o soluție? Însă somnul nu îți garantează găsirea soluțiilor. De fapt, amintirile și abilitățile tale sunt mutate în regiuni mai eficiente și permanente ale creierului, crescând astfel capacitatea de învățare, de rezolvare a problemelor și stimulând memoria.

4. Poți slăbi


Un lucru pe care ți-l va spune nutriționistul sau doctorul dacă vrei să slăbești este să dormi. Nu numai că ai mai multă energie după ce dormi, dar corpul tău și arde calorii în timpul somnului.
Dacă nu dormi suficient, se pot crea dezechilibre hormonale, care provoacă foame mai des, în momente în care nu ar trebui să mănânci. Și crește și riscul consumului mâncărurilor nesănătoase, deoarece organismul are nevoie de mai multă energie pentru a sta treaz. Iar acest lucru poate duce la o creștere în greutate. Dacă ești obosit tot timpul, vei fi mai puțin  motivat să faci o plimbare sau o vizită la sală. Dacă mănânci bine și te odihnești în mod corespunzător, corpul tău îți va mulțumi pentru acest lucru.

5. Stimulezi construcția musculară sănătoasă


Există un motiv pentru care sportivii se concentrează pe un somn odihnitor. Dacă nu dormi bine, mușchii au de suferit. Atunci când dormi, corpul intră într-o stare anabolică și vindecă leziunile celulelor și țesuturilor.
Sunt activați hormonii de creștere, care joacă un rol semnificativ în reproducerea și regenerarea celulelor din organism. Cu alte cuvinte, corpul este capabil să repare prejudiciul adus mușchilor în timpul zilei.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod