Sănătate. Cum să eviţi fracturile dacă ieşi din casă pe ger. 5 sfaturi utile

 


Foto: dr. Ilie Roșca, șef de secție la Bio Ortoclinic


4. Nu ieşi din casă dacă nu este necesar sau asigură-te că ai de făcut un drum scurt, în special dacă ai unele probleme cu mersul şi suferi de osteoporoză.

5. Asigură-te că nu cobori sau urci scări acoperite de gheaţă sau zăpadă fără să te sprijini de o balustradă.


Ce este bine şi ce nu este bine să faci în caz de accidentare


”În fracturile deschise trebuie oprită urgent hemoragia cu o faşă sau cu o haină avută la îndemână. Și chiar dacă poate părea de speriat, faşa se aplică direct pe plagă, se strânge şi se înfăşoară, chiar și atunci când fractura este deschisă.
Ulterior, se imobilizează zona cu două atele artizanale, suficient de lungi pentru a prinde între ele ambele articulaţii ale osului fracturat”,
subliniază dr. Ilie Roșca, adăugând că, sub nici o formă oasele nu trebuie ”așezate la loc”, de către persoane care nu sunt de specialitate, pentru că acest lucru poate provoca leziuni vasculare şi nervoase.

Potrivit specialistului, primul ajutor se acordă la locul accidentului, dacă acest lucru nu pune în pericol salvatorul sau persoana accidentată.
Altfel, persoana accidentată trebuie așezată în cel mai apropiat loc sigur. Administrarea unui calmant (antinevralgic, algocalmin etc.), poate reduce durerea, însă acest lucru se face după imobilizare. Ulterior, trebuie transportată la spital în cel mult şase ore, iar dacă fractura este închisă, se aplică pe zona afectată comprese reci, care pot calma durerea.

Persoana accidentată nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod