Sănătate: 5 efecte negative ale soarelui asupra pielii şi ochilor

Radiațiile solare sunt cauza principală pentru cancerul de piele, ochi și cataractă. Descoperă la ce riscuri te expui dacă nu te protejezi!
Odată cu venirea primăverii ne bucurăm de apariția soarelui și salutăm vremea bună, care ne permite să petrecem mai mult timp în aer liber. Dar trebuie să avem în vedere faptul că în această perioadă, când avem senzația că soarele nu este puternic, ne expunem cel mai mult riscurilor radiaților solare.

“Incidența cancerului de piele a crescut cu peste 200% în ultimii 10 ani! Astfel, cancerul de piele a ajuns pe locul 1 în topul cancerelor din România, mai frecvent decât cancerele de prostată, plămân, sân și colon luate împreună. Iar soarele este principalul vinovat pentru aceste cifre alarmante!”, atrage atenția Dan Georgescu, medic oftalmolog specializat în chirurgie oculoplastică, din cadrul centrului ProVita -Diagnostic și Tratament.

Radiațiile solare au numeroase efecte nocive asupra organismului uman:


1. Soarele este principalul factor pentru îmbătrânirea pielii, provocând modificarea texturii, a
culorii, apariția petelor și a riduri superficiale.

2. Soarele etermină apariția cancerelor de piele, precum carcinomul bazocelular (cel mai frecvent cancer de piele, însă cu cea mai bună rată de supraviețuire, pentru că nu metastazează), carcinomul spinocelular (al doilea ca frecvență, dar poate metastaza și crește mai rapid) sau melanomul malign, cel mai rar, dar și cel mai letal, pentru că metastazează devreme.

3. Mai sunt de menționat cancerele de ochi, dintre care melanomul coroidian este cel mai frecvent și mai letal, sau melanomul irisului, întâlnit mai rar, dar care poate metastaza.

4. Riscul de cataractă crește exponențial în urma expunerii la soare.

5. Ai ochii albaştri? Înseamnă că ai mai puțin pigment în iris, adică o protecție scăzută a retinei, deci o posibilitate mai mare de a dezvolta afecțiuni oculare din cauza radiațiilor solare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod