Primavara si salata de sanatate

Oricat de nabadaioasa ar fi, primavara este totusi aici, cu noi si in viata noastra. Chiar daca vremea este atat de capricioasa, dand peste cap regulile stramosesti ale aparitiei trufandalelor de primavara, tehnologia moderna ne pune pe masa toate legumele si fructele cu care ne-am obisnuit in acest anotimp.

Medicina alopata ne vorbeste despre necesitatea de a consuma astfel de alimente acum, dupa o iarna rece si grea, timp in care organismul uman a pierdut unele din vitaminele si mineralele de care are nevoie. Nu este de loc lipsita de interes, insa, viziunea traditionala a medicinii chinezesti vis-a-vis de aceste lucruri.

Castravetii

Nici nu ne putem imagina o salata primavaratica fara castraveti. Dar, oare stim toate calitatile medicinale pe care le ascund in prospetimea si racoarea gustului lor? Conform medicilor traditionalisti chinezi, castravetele are mireasma dulce, energie racoroasa si capacitatea de a dezintoxica organismul - prin efectul sau diuretic intens - stimuland buna functionare a splinei, stomacului si a intestinului gros.
Iata si cateva dintre virtutile terapeutice:
Sucul proaspat de castraveti poate calma si vindeca rapid arsurile pielii, prin aplicare directa;
Supa preparata din castraveti ingalbeniti este utila in tratarea tusei seci;
Dincolo de binecunoscutele masti cosmetice, consumul masiv de castraveti poate face sa dispara suparatoarea acnee;
Chinezii obisnuiesc sa conserve castravetii (se taie in lung, se indeparteaza portiunea cu samburi si se usuca la Soare) pentru a-i consuma ca alimente cu rol depurativ pentru sange, ori de vindecare a diareei ori a unor iritatii ale pielii.

Ceapa verde

Parca nimic nu ni se pare mai primavaratic pe masa decat ceapa verde. Ea este considerata de medicina traditionala chineza (MTC) drept un aliment cu mireasma picanta si energie calda, care poate imbunatati starea plamanilor si a stomacului.
Iata si cateva din minunile ei:
Se pun in 50ml lapte matern o ciuperca champignon si o ceapa verde (fara cozile verzi) si se fierbe in Bain-Marie. Se administreaza doar zeama rezultata sugarului racit care are nasucul infundat;
Adultii pot scapa de un guturai clasic daca beau o cana de vin rosu fiert cu 4-6 cepe verzi (fara cozi);
In general, ceapa verde este considerata a fi o importanta planta medicinala; printre altele, ea are si capacitatea de a produce un puternic efect sudorific, iar in unele cazuri poate indeparta si durerile de cap.

Salata verde

Are miresmele amara si dulce si energie racoroasa. Stimuleaza diureza si secretia lactata la tinerele mame, precum si buna functionare a stomacului si intestinului gros.
Totusi, MTC atrage atentia ca un consum excesiv de salata verde poate provoca ameteli si dureri ale globilor oculari.
In schimb, salata verde poate trata hematuria (pierderea de sange prin urina).

Ridichile rosii

MTC considera ca ridichile au miresmele dulce si picanta, precum si energie racoroasa; ele sunt benefice pentru plamani si stomac, stimuland digestia.
Consumand ridichi, putem trata balonarile abdominale - datorate indigestiilor - laringita, voma cu sange, hemoragiile nazale (epistaxis), dizenteria si durerile de cap.
Un amestec, in parti egale, de suc de ridichi si suc de ghimbirpoate trata laringita acuta;
Sucul proaspat de ridichi indeparteaza intoxicatiile digestive;
Conform MTC, consumul regulat de ridichi poate preveni guturaiul, gripa si infectiile respiratorii.
Nici frunzele de ridichi nu trebuie neglijate, caci ele - avand miresmele amara si picanta si energie neutra - sunt in masura sa trateze congestia pulmonara, sughitul, indigestiile, diareea, durerile faringo-laringiene, inflamatiile sanilor si lipsa secretiei lactate.
In cazul iritatiilor din zona genitala, femeile pot folosi frunze de ridichi uscate, taiate si fierte in apa cu putina sare; fiertura se varsa in cada si se sta cu sezutul cufundat in lichid.

Desigur, lista alimentelor de primavara cu efecte terapeutice nu se incheie aici.
Dar, ca sa nu va obosesc cu prea multe informatii dintr-o data, va propun sa continuam in editiile urmatoare ale site-ului Eva.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Petru Servicean pe 17 Dec 2008, 20:00
    Ridichile rosii - frunzele

    Multumiri d-lui Adrian Florea pentru articolul despre ridichile rosii, dar... A vorbit si despre frunzele ridichii rosii, despre calitatile lor terapeutice. Foarte interesant! Dar, cum? Este ca si cum ai spune ca pe luna este medicamentul de care am nevoie, dar spre luna nu am posibilitatea sa merg. Nu ar vrea dumnealui sa ne dea si aceste informatii? Multumesc mult.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod