Obezitatea dupa varsta de 50 de ani creste riscul de diabet

Obezitatea este periculoasa pentru sanatate la orice varsta. Studiile recente arata insa ca dupa varsta de 50 de ani, cresterea in greutate influenteaza riscul de diabet.
Obezitatea este periculoasa pentru sanatate la orice varsta. Studiile recente arata insa ca dupa varsta de 50 de ani, cresterea in greutate influenteaza riscul de diabet.

Desi obezitatea nu era considerata a fi foarte periculoasa pentru starea de sanatate a persoanelor in varsta, cercetarile efectuate recent contrazic acest fapt. Studiul condus de Universitatea din Washington, Seattle, a analizat starea de sanatate a peste 4.000 de adulti cu varste peste 65 de ani, pe o perioada de 12 ani. Scopul cercetarii a fost de a observa impactul pe care il are obezitatea si cresterea in greutate asupra riscului de diabet la persoanele trecute de varsta a doua. In perioada studiului, s-au inregistrat 339 de cazuri noi de diabet.

Oamenii de stiinta au observat ca participantii care au luat cel mai mult in greutate la aceasta varsta prezentau un risc de 6 ori mai mare de a suferi de diabet fata de cei care s-au mentinut cat mai aproape de greutatea initiala. De asemenea, persoanele cu obezitate la varsta de 50 de ani care au mai luat in greutate in perioada studiului au prezentat un risc de cinci ori mai mare decat cei care nu erau supraponderali.

"Este cunoscuta importanta mentinerii unei greutati normale pentru reducerea riscului de diabet, insa acest studiu a descoperit ca aceasta regula este valabila si la varste inaintate
," declara pentru WebMD autorul studiului, dr. Mary L. Biggs.


Ai grija de silueta ta!


Sa-ti pastrezi greutatea dupa varsta de 40 de ani nu este la fel de usor de obtinut ca la 25 sau 30. Cauza principala a cresterii in greutate o reprezinta schimbarile hormonale. La asta se adauga si modificarile care au loc in stilul de viata, alimentatia, lipsa activitatilor fizice si stresul. Este important sa reduci nivelul de stres pentru ca acesta iti poate influenta stilul de viata, calitatea alimentatiei cat si timpul acordat exercitiilor fizice.

Acorda o atentie deosebita alimentatiei, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ.
Important este de asemenea si frecventa meselor. Recomandat este sa mananci mai des. Opteaza pentru o alimentatie echilibrata, consuma cat mai multe fructe, legume, cereale, proteine slabe si evita pe cat posibil alimentele procesate.

Numara caloriile. Trebuie sa stii ca o femeie la 40-50 de ani are nevoie de aproximativ 1.500-1.600 calorii pe zi, daca face exercitii. Un barbat de varsta mijlocie, care de asemenea face exercitii fizice, are nevoie de 1.800 - 2.000 de calorii. Nu uita nici de programul de exercitii fizice, care sa contina si exercitii cu greutati, pentru modelarea muschilor.


Atentie! Obezitatea este periculoasa pentru sanatate!


Oamenii care sunt supraponderali sau obezi la varsta mijlocie, sunt mai predispusi la imbolnaviri atunci cand ajung la varste inaintate fata de persoanele care isi pastreaza o greutate corporala normala, este avertismentul oamenilor de stiinta. Pe langa riscul crescut de diabet, studiile arata ca surplusul de kilograme favorizeaza aparitia unor afectiuni precum:

  • Boli de inima. In general, persoanele supraponderale se confrunta cu hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel ridicat al colesterolului "rau" (LDL) si scazut al colesterolului "bun" (HDL);
  • Sindromul de apnee in somn se manifesta prin intreruperea temporara a respiratiei in timpul somnului care este mai frecvent intalnita la persoanele supraponderale din cauza depozitelor de grasime din jurul gatului;
  • Osteoartrita: este cea mai intalnita afectiune a articulatiilor, adeseori fiind asociata cu o mobilitate scazuta. Din cauza excesului de grasime, articulatiile si cartilajele sunt supuse unei presiuni ridicate;
  • Boli ale vezicii biliare: persoanele supraponderale sunt mai expuse bolilor de fiere, deoarece produc mai mult colesterol si favorizeaza aparitia pietrelor la fiere (litiaza biliara);
  • Steatoza hepatica (incarcarea ficatului cu grasime): persoanele supraponderale sunt mai expuse riscului de diabet, iar odata cu el si pericolului de a fi diagnosticati cu ficat gras (steatoza hepatica);
  • Anumite tipuri de cancer: de colon, esofagian, renal, ovarian.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nela pe 7 Iul 2010, 11:57
    experiment alimentar reusit!

    buna, ma numesc Nela si sunt membra a Eltei Universitate, o asociatie nonguvernamentala, nonprofit ce promoveaza Medicina Preventiva prin Alimentatia Naturala (fara carne, fara fierbere, coacere, prajire, fara sare si zahar). Au fost refacute meniurile traditionale (ciorbe, felul 2 si dulciuri), fara foc insa, cu acelasi gust si forma. Dupa 15 ani de hranire in acest mod, impreuna cu prietenii am descoperit efecte pozitive deosebite, in sensul refacerii sanatatii, revenirii la greutatea normala, refacerea pH-ului, detoxifierea generala si readucerea la functionarea normala a tuturor organelor, inclusiv a pancreasului!! am inlocuit zaharul cu mierea de albine la realizarea dulciurilor, care sunt chiar mai gustoase astfel. Noi am adoptat alimentatia naturala ca pe un mod de viata si nu neaparat ca un tratament de vindecare, doar ca asteptarile noastre au fost depasite prin rezultatele deosebite obtinete la cei care aveau deja afectiuni dintre cele mai diverse! avem insa nevoie si de dovezi scrise, certificari medicale de la cei care au reusit sa se imbolnaveasca si apoi sa-si recapete sanatatea prin schimbarea alimentatiei, pentru cei ce inca sunt sceptici. Cunoastem cel putin doua cazuri de readucere a glicemiei in limite normale, fara sa mai foloseasca medicamente!!! se plictisisera sa fie dependenti de medicamente fara un rezultat concret si au renuntat la ceva pe care doar dadeau banii dar nu intrezareau nici o imbunatatire a situatiti lor. Painea naturala (necoapta si nedospita, fara sare si apa - doar din taratea de grau si zer de lapte de vaca, facuta prin deshidratare la temperaturi sub 45 de grade celsius, permite o detoxifiere deosebita prin aportul de fibre vegetale. Schimbarea modului de alimentatie, depinde de fiecare in parte. Doar omul poate sa decida ce face cu viata si banii lui. Pentru cei ce vor sa incerce alternativa Eltei, ii invitam sa descopere PAINEA ELTA cunoscuta si sub denumirea de AZIMA, la sediul din strada Doamnei din Bucuresti, nr. 17 - 19, etaj 2, camera 211. sau la Kaufland-ul din Barbu Vacarescu, in fiecare zi (incepand de luni, 5 iulie - timp de 10 zile), de la 9:00 - 21:00 sau la targurile de prin tara cu profil alimentar sau pietele volante (ex. cele de weekend din Bucuresti - de la Academia Militara, Piata Constitutiei, langa Tribunalul Bucuresti - pe bulevardul Unirii, in cartierul Damaroaia, la Palatul Sutu, dar si in Constanta, Brasov, Oradea, Bacau. Doar sa aveti curaj sa experimentati si altceva. Oricum nu aveti ce pierde: mancati si va insanatositi. Curaj! pe site-ul www.medicinapreventiva.com.ro sau www.eltauniversitate.ro aveti o arhiva in care descoperiti retete, cursuri online despre alimentatie, mii de mesaje pe grupul de dialog Planeta Paienii, se pot comanda carti despre alimentatie si autoeducatie, consultanta in prepararea meniurilor naturale. Avem o solutie, simpla si accesibila oricui, indiferent de varsta. Painea Elta se prezinta sub forma de batoane, iar un pachet de 500 g are 20 batoane si ajunge 7-10 zile, la un pret de 10 lei. Este recomandata pentur deconstipare, detoxifiere, cure de slabit, dar o recomandam si celor cu glicemie ridicata, neavand faina alba (carbohidrati) si gluten, ci doar tarate de grau (fibre vegetale). Poate inlocui orice produs de panificatie (painea coapta si dospita, biscuitii, covrigi etc). Oricine poate cere informatii suplimentare si ajutor in prepararea acestui mod de alimentatie. multumesc si curaj

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod