Lupta contra obezitatii trebuie sa inceapa inainte de a fi obez

Mai mult de jumatate din europeni sunt supraponderali sau obezi. Excesul de kilograme nu afecteaza doar aspectul fizic si increderea in sine, ci si sanatatea, crescand riscul de afectiuni precum diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.
Mai mult de jumatate din europeni sunt supraponderali sau obezi. Excesul de kilograme nu afecteaza doar aspectul fizic si increderea in sine, ci si sanatatea, crescand riscul de afectiuni precum diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

Pentru a reduce riscurile asociate cu cresterea in greutate trebuie sa acorzi atentie alimentatiei, sa faci sport cu regularitate si sa scapi de kilogramele in plus care iti pun in pericol sanatatea.

"Lupta impotriva obezitatii trebuie sa inceapa cu mult inainte de a te confrunta cu aceasta problema. Este mult mai usor sa previi si acest lucru se poate face printr-un stil de viata sanatos. Ceea ce inseamna in primul rand o alimentatie sanatoasa si miscare zilnica,
" explica Dr.
Luigi Gratton,  membru in "Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc" derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).


Recomandare: 5-7 portii de fructe si legume pe zi pentru copii


Potrivit dr. Gratton, principiul de baza pentru a preveni aparitia problemelor grave de greutate este sa nu asimilam mai mult de 2000 de calorii pe zi. Proteinele trebuie sa reprezinte 30% din regimul alimentar zilnic, carbohidratii 40%, iar grasimile, 30%. Copiii trebuie sa manance intre 5 si 7 portii de fructe si legume pe zi si sa bea multa apa.

"Obezitatea este provocata, in multe cazuri, de caloriile lichide, de aceea copiii trebuie sa evite bauturile carbogazoase, bauturile energizante si sucurile in exces (sucurile proaspete din fructe sunt mai bune decat sucurile acidulate).
Copiii trebuie sa faca, bineinteles, si multa miscare,
" adauga specialistul.


Romania, fruntasa la numarul cazurilor de obezitate

 
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania se afla pe locul trei in Europa in ceea ce priveste obezitatea in randul copiilor. In acelasi timp, potrivit statisticilor Institutului de Endocrinologie "C.I.Parhon", un roman din patru sufera de obezitate, iar Romania se claseaza in primele zece locuri in Europa privind numarul persoanelor care se confrunta cu aceasta problema. 25% dintre romani sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele in plus, avertizeaza statisticile, prevalenta fiind mai mare in randul femeilor.
Cele mai afectate sunt persoanele cu varsta peste 30 de ani.

La nivel mondial, peste un miliard de adulti sunt supraponderali. Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cel putin 300 de milioane de adulti sunt obezi.


Ziua Europeana Impotriva Obezitatii


Sambata, 22 mai, statele Uniunii Europene vor marca pentru prima oara Ziua Europeana impotriva Obezitatii (ZEIO). Obiectivul ZEIO este acela de a veni in sprijinul cetatenilor europeni supraponderali si obezi, de a-i ajuta sa isi schimbe stilul de viata pentru a-si controla greutatea si a-si imbunatati calitatea vietii.

Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO) este o initiativa paneuropeana independenta a organizatiilor pacientilor obezi, a comunitatii medicale si comunitatii politice în vederea informarii si educarii publicului cu privire la riscurile pentru starea de sanatate a individului cauzate de excesul ponderal si obezitate.
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • eliana popescu pe 14 Nov 2013, 10:40
    Toata aprecierea pt spitalul de chirurgie a obezitatii

    Am scapat de obezitate printr-o procedura minune, o operatie de reducere a stomacului. La mine nu au mai dat randament nici dietele, nici renuntarea la anumite alimente care ingrasa. Intr-adevar, am avut vointa si ambitie, dar credeti-ma ca stiu si eu foarte bine cum e sa suferi de aceasta afectiune. Ii multumesc din suflet domnului doctor Bogdan Moldovan din cadrul spitalului Sf. Constantin din Brasov, care a avut rabdare de fier si mi-a acordat atentie si indrumare. Exista si Clubul Bariatric, unde se fac seminarii gratuite pentru persoanele obeze, unde sunt cantarite, li se calculeaza indicele de masa corporala si primesc consiliere inainte de operatie. Am facut o alegere extreme cand m-am operat prin Gastric Sleeve, dar nu regret niciun moment asta, pentru ca de la 115 kilograme, cat aveam inainte, acum am ajuns la 90. Pot sa manac orice, numai ca mananc in cantitati mai mici pentru ca stomacul este mai mic. Va sfatuiesc si pe voi sa mergeti cu incredere sa discutati cu medicii de la Sf. Constantin si sa alegeti metoda chirurgicala care vi se potriveste cel mai bine. Multa sanatate!

    0
    0

  • florentina pe 13 Mai 2013, 21:25
    O dietă standard care se adreseaza tuturor persoanelor care vor sa slabeasca.

    “Vreau sa slabesc”. Educatie alimentara-Schimbarea stilului de viata. O dieta standard care se adreseaza tuturor persoanelor supraponderale care vor sa slabeasca. 1.pregatirea organismului pentru dieta. 2.detoxifierea si eliminarea toxinelor din organism. 3.arderea grasimilor si eliminarea surplusului adipos. Ce este necesar sa se inteleaga de la inceput este faptul ca indiferent de kilogramele acumulate in timp, ca aceasta dieta sa dea rezultate trebuie aplicata pe o perioada de 3 luni. pentru mai multe detalii : florypm@yahoo.com.

    0
    0

  • lifecarebio-lifecarebio pe 28 Mai 2011, 10:16
    SUPLIMNTE ALIMENTARE BIO

    Beneficii Chitosan-ul scade nivelul lipidelor (grasimilor) din sange, de asemenea al colesterolului, pana la limita normala, blocheaza asimilarea grasimilor in organism si grabeste eliminarea acestora. Efecte Impiedica absorbtia grasimilor alimentare, scade nivelul lipidelor (grasimilor) din sange, de asemenea al colesterolului, pana la limita normala.Se recomanda de 2 ori cate o capsula pe zi cu un pahar de apa. A se consuma cu 30 de minute inainte de masa. Se recomanda doar persoanelor incepand de la varsta de 15 ani. Nu depasiti portia zilnica recomandata.http://lifecarebio-lifecarebio.blogspot.com/

    0
    0

  • mihaela pe 25 Mai 2010, 22:46
    locul 3 in europa

    Sa-mi trimiteti si mie sursa care ne claseaza pe locul 3 in Europa; este o informatie nedocumentata care apare in toata presa nemedicala

    0
    0

  • carla pe 25 Mai 2010, 18:45
    lupta, lupta si iar lupta

    oamenii care vor sa slabeasca au nevoie de ajutor, de sustinere... poti slabi de unul singur daca ai o super vointa care sa te tina macar 6 luni, dar vigilenta e pe viata...din aceasta cauza foarte putini reusesc. toate dietele astea hipocalorice nu ajuta cu nimic, dimpotriva...te ajuta sa mai pui cateva kg in plus...spun din experienta, pentru ca nu poti manca 1000 de calorii toata viata. fiecare trebuie sa-si gaseaca calea si sa se tina de ea pe viata. si trebuie sa cerem ajutor.va doresc sa gasiti modalitatea de a slabi sanatoasa care vvi se potriveste, dar mai intai invatati sa fiti fericiti si impacati chiar si cu kg in plus.

    0
    0

  • lucretzia pe 25 Mai 2010, 07:19
    Lupta contra obezitatii...

    Lupti impotriva obezitatii singur pentru ca esti unic si nu te asemeni nimanui. Bine ati spus voi : sunt vorbe si iar vorbe. Lalala si blablabla. Miscare si mancare sanatoasa. Usor de spus greu de facut. Miscarea face pofta de mancare iar mancarea sanatoasa oare pe ce planeta o fi ? Sa ne mutam acolo. Ca pe aici toate sunt niste porcarii sinistre. Iar mostenirea genetica este chiar o problema la fel ca si diabetul si tiroida, boli care s-au "inmultit" extraordinar in ultimul deceniu. Deci degeaba sfaturi, sfaturi si iar sfaturi ...

    0
    0

  • alina arghirescu pe 24 Mai 2010, 16:59
    vorbe,parole,parole....

    ma chinui ingrozitor cu greutatea,am iroida hasimoto si urmez tratament,toate de 3 ani.....nu reusesc sa slabesc cele 15 kg necesare chiar fara paine,fara dulciuri si tot ce este interzis.... care este formula pentru noi cei cu probleme si care au varsta peste 55 de ani ??? orice intrebare am pus aici nu mi s-a dat nici un raspuns ,de ce ?!

    0
    0

  • carla pe 23 Mai 2010, 13:12
    obezitate

    nimic nou in acest articol...stiti cum e..a venit vara si a inceput sezonul dietelor si a articolelor pentru slabit...imi place cum tot mai apare cate un doctor sa ne spuna ce stim deja; dar lumea in care traim parca e menita sa nasca generatii de obezi. dulciurile si bauturile carbogazoase ar trebui interzise prin lege, la fel fast food-ul.

    0
    0

  • tanase pe 23 Mai 2010, 11:57
    sunt obez si as dori sa merg la un nutritionist

    sunt obez am 115kg si inaltime de 1.75,hipertensiv as dori sa-mi recomandati un nutrtitionist ,intrucit este urgent nevoi sa slabesc locuiesc in Bucureti

    0
    0

  • Dyanna pe 22 Mai 2010, 22:09
    Miscare in fiecare zi?

    Sunt intru totul de acord cu ceea ce scrie in articol.Dar cand stai la serviciu (si cele mai multe persoane isi petrec munca la birou)12 ore pe zi sau chiar mai mult, iar cand ajungi acasa super obosita si stresata si trebuie sa zambesti unui puiut sau mai multor fiindca ei nu au nicio vina si trebuie sa le mai pui si ceva pe masa, cum naiba sa mai ai timp si de miscare?Poate doar pitipoancele de Dorobanti,carora le pica banii din...cer. Si mai e o chestie...depinde si de genele care le ai,de dereglarile hormonale,etc.. M-am saturat de n-spe mii de specialisti care te indeamna sa mananci sanatos iar in magazine gasesti tot felul de porcarii.Dar asta e societatea in care traim.

    0
    0

  • Ionel pe 22 Mai 2010, 10:57
    Tratarea sufletului si a mintii mai intai...

    "Tratarea sufletului si a mintii este primul pas pentru tratarea obezitatii." Multumesc Maria, subscriu in totaliate la cuvintele tale. Eu incerc sa imi rezolv problemele psiho-afective mai intai si regimul alimentar echilibrat vine de la sine. Suces la toti si o primavara cat mai frumoasa.

    0
    0

  • maria pe 22 Mai 2010, 10:39
    scuze pt grasani

    este adevarat ca sunt si probleme de sanatate care pot deteremina obezitatea, dar, de cele mai multe ori cauzele sunt mancarea in exces si lipsa de miscare. Ceea ce este ingrijorator este ca cei mai multi "specialisti" recomanda: faceti sport si mancati sanatos, dar putini se gandesc care sunt cauzele pentru care o persoana nu este motivata sa faca miscare sau de ce de multe ori recurge la mancatul in exces? Intai un grasan sau o persoana care are obiceiuri culinare gresite ar trebui sa mearga la un psiholog care sa determie daca stilul de viata haotic este determinat de: nesimtire si comoditate sau de stres ori tulburari psihologice. Tratarea sufletului si a mintii este primul pas pentru tratarea obezitatii.

    0
    0

  • pisi pe 22 Mai 2010, 09:57
    Lupta contra obezitatii...

    Stiti voi, o fi bun articolul vostru ca teorie si poate incepand de azi. Da' ieri ? Cum imi pot privi mama in ochi, cum pot sa-i reprosez ca e obeza, are tensiune, picioare umflate, etc. cand stiu ca pe vremurile trecute nu apuca sa manance dintr-un pui (cumparat cu greu si cu ratie) decat spinarea, tartita si ghearele. Ca un caine. Cand mancam carne tocata (nu stiu de care) cu arpacas. "Friptura" noastra cea de toate zilele era slamul de soia prajit pe plita. Si sa va mai spun ? Ce-i pot reprosa mamei? Si mie ? Si tuturor care am apucat acele vremuri. Poate copiiii nostri....

    0
    0

  • Toader Cristina pe 22 Mai 2010, 09:22
    Obezitatea

    De ce, daca vrei sa te tratezi de obezitate, medicul de familie nu-ti poate da trimitere la un nutritionist? Toate tratamentele costa ff mult si tratarea obezitatii este considerata un moft. De sfaturi suntem satui! La ce ajuta ZEIO, practic, obezii? Cred ca nici "doctorii" nu prea stiu cum este cu dereglarile hormonale si dau vina doar, pe mancare si miscare!

    0
    0

  • vali pe 22 Mai 2010, 02:56
    obezitatea

    scurt,dar,,bun,,,

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod