Femeile care se trezesc devreme au un risc mai mic de a suferi de depresie

Nu este ușor să te trezești dimineața, mai ales dacă te culci destul de târziu. În special, dacă te culci după ora 23:00, poate fi extrem de dificil să te trezești în jurul orei 5:00 sau 6:00.
Cu toate acestea, un studiu realizat de Universitatea Colorado Boulder a descoperit că femeile care se trezesc devreme au un risc mai mic de a suferi de depresie. Iată de ce!

De ce este mai scăzut riscul apariție depresiei pentru femeile care se trezesc devreme?


Oamenii de știință au testat aproape 32.000 de femei care au lucrat în domeniul asistenței medicale, vârsta medie a participantelor fiind de 55 de ani. Constatările lor au scos la iveală o ipoteză interesantă: femeile care s-au trezit devreme au fost mai puțin susceptibile de a suferi de depresie.

Studiul a durat mai mulți ani, deoarece la fiecare doi ani participantele au fost incluse într-un sondaj despre sănătatea lor.
O parte din motivul acestui sondaj a fost reprezentată de descoperirea orelor preferate de culcare și ora preferată pentru trezire. Rezultatele au arătat că doar 10% dintre femeile din acest studiu erau păsări de noapte, 37% erau persoane matinale și 57% la mijloc.

Cercetările nu s-au oprit aici. A existat o probabilitate cu 12%-27% mai mare ca femeile care au petrecut mai mult timp la soare să nu dezvolte depresie. Aceasta a fost o corelație puternică între expunerea la soare și fericire. Femeile identificate în grupul de mijloc sau ca păsări de noapte, care nu au primit suficientă lumină de la soare, au avut un risc mai mare de a dezvolta depresie.
De asemenea, femeile care se culcau mai târziu trăiau sau preferau să trăiască singure.

Preferința pentru diferite părți ale zilei este cunoscută drept cronotip. Iar cronotipul este un factor principal în cazul femeilor pentru dezvoltarea depresiei. Cu cât primești mai multă lumină în timpul zilei, cu atât mai mult este influențat cronotipul tău, care joacă un rol important în probabilitatea ca o femeie să aibă depresie.

Din păcate, depresia poate fi ignorată cu ușurință ca fiind o non-problemă, atât de persoana afectată, cât și de cei apropiați acesteia.
Depresia poate fi greu de identificat în cazul altora, mai ales când sunt capabili să o ascundă. Cu toate acestea, dacă această condiție nu este tratată corespunzător, poate duce și la apariția altor probleme mai grave. Unul dintre cele mai simple și eficiente tratamente include ajustări ale stilului de viață, cum ar fi lumina soarelui pe tot parcursul zilei. 

Combinarea cantității ideale de lumină solară cu orele recomandate de somn va avea un impact și mai mare. Cu alte cuvinte, somnul poate fi la fel de important ca expunerea la lumina soarelui.
Un alt impact îl poate avea și un stil de viață sănătos, care include și mișcare.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod