Femeile au nevoie de mai mult somn

Efectele imediate, daca nu dormi suficient


“Incerc sa le fac pe toate: si casa, si serviciu, si copil, si putin timp pentru mine, si putin pentru sotul meu. Din pacate, niciodata nu-mi ajunge timpul. Asa ca rezerva mea de timp sunt orele mele de somn. De acolo fur, fie ca ma trezesc cu o ora mai devreme, ca sa fac mancare, fie ca ma culc cu o ora mai tarziu, ca sa le pun pe toate la locul lor”, spune Suzana, 27 de ani.

Organismul feminin functioneaza dupa mecanisme si reguli diferite de cel al barbatilor. In consecinta, in absenta numarului minim de ore de somn, corpul tau reactioneaza printr-o serie de nevoi care vin in compensatia orelor nedormite si printr-o serie de reactii si manifestari dintre cele mai neplacute. Iata cateva dintre ele, care apar mai ales in momentul in care se acumuleaza mai multe saptamani in care ti-ai privat organismul de cele opt ore de somn mai mult decat necesare:

  • Esti nazuroasa, iritabila, te simti urata si ai o stare accentuata de stres;
  • Scade capacitatea de concentrare, iar memoria iti poate juca feste;
  • Abuzul de cafea, pentru a atenua oboseala, te face si mai iritabila, si in plus te deshidreateaza;Una dintre reactiile lipsei de somn este nevoia acuta de dulce, careia nu ii vei putea rezista, chiar si cu riscul acumularii de kilograme in plus;
  • Oboseala prin privarea de somn are un efect negativ asupra tonusului muscular.


Acele simturi si calitati specific feminine (intuitia, capacitatea de a gestiona eficient un moment critic), intra in vacanta.

O femeie obosita nu are nici o urma de intuitie, iar rabdarea ei este la zero.

O dovada ca lucrurile stau asa, si chiar mai rau, este marturisirea Suzanei, cea care vrea sa le faca pe toate furand din timpul pentru somn: “Ideea este ca, la un moment dat, nu am mai putut. Ma simteam din ce in ce mai rau, aveam palpitatii, aveam ameteli, aratam rau, eram foarte irascibila si nu ma mai puteam concentra. Mi-am luat concediu si, vreo trei zile, nu am facut decat sa dorm. Apoi mi-am reorganizat complet viata. Regula mea este: cere ajutor sau lasa treaba pentru a doua zi. In fond, este si maine o zi!”

Solutii pentru a face rost de timp pentru somn


Orice ai face, din pacate ziua tot 24 de ore are. Multe dintre noi ne-am dori cel putin inca trei-patru ore in plus, pentru a putea face toate cele cate sunt de facut, si la serviciu si in viata de familie. Dar nu se poate! Solutia este sa-ti gestionezi cu strictete timpul si sa te organizezi in asa fel incat sa castigi timp in favoarea orelor tale de somn.

  • Strecoara-te! Drumul la serviciu poate fi mai parcurs in mai putin timp daca alegi mersul pe bicicleta si renunti la masina! Impusti doi iepuri dintr-un foc – faci miscare si castigi timp.
    Poti castiga, in medie, o ora pe zi – jumatate la dus, jumatate la intors acasa!
  • Imparte responsabilitati! Renunta sa mai faci tu toate treburile casei. Trimite-ti sotul la cumparaturi, cu lista de cuparaturi, pe categorii de produse. Lasa biletele pe frigider de genul “cine curata aragazul, primeste un bilet la meci!” – si este foarte posibil ca unul din copiii tai sa se ofere sa faca treaba in locul tau. Poti castiga, in functie de treaba pe care o dai altuia de facut, o jumatate sau o ora pe zi!
  • Doua lucruri in acelasi timp! Sunt treburi pe care le poti face simultan. Poti face mancare si spala rufe, poti merge la cumparaturi si in acelasi timp sa-ti dedici toata atentia unei convesatii de genul copil-parinte. Castigi intre doua si trei ore libere.
  • Renunta la unele obiceiuri! Renunta sa mai calci rufe sau, oricum, nu mai calca lenjeria de pat. Exista materiale care nu au nevoie. Spala rufele cu un detergent bun. Intinde-le bine si strange-le imediat ce s-au uscat ca sa nu se prafuiasca.
    Impatureste-le frumos si uita de calcat! Castigi intre doua si trei ore pe saptamana, pentru tine!
  • Plateste-ti facturile on-line! Castigi timp si bani, pentru ca nu se percep comisioane. Consulta un reprezentat al bancii si vei vedea ca este foarte usor si sigur! Poti castiga, in medie, intre trei si patru ore libere pe luna. In locul cursei pe care o faci ca sa platesti facturi, te poti duce in vizita la cea mai buna prietena sau poti trage un pui de somn…
  • Gateste mancare pentru doua-trei zile! Este mult mai sanatoasa si castigi timp. Poti combina felurile de mancare, astfel incat sa nu mai fie nevoie decat sa incalzesti cina. Castigi circa o ora in partea a doua a zilei.
  • Pregateste-ti hainele pentru a doua zi, seara! Asta iti ofera cel putin 30 de minute de somn in plus, dimineata.
  • Pregateste seara pachetelul pentru a doua zi si ai castigat cel putin 10 minute dimineata.


Tot acest timp castigat poate fi investit in alte activitati, sau poate fi dedicat, macar in parte, pentru putin somn in plus! Nu este un moft, pentru femei, este o necesitate!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod