Femeile au nevoie de mai mult somn

Femeile, intr-un procent mult mai ridicat decat barbatii, sunt predispuse riscului de a dezvolta o boala cardio-vasculara, daca dorm mai putin de opt ore pe noapte. Acestea...
Femeile, intr-un procent mult mai ridicat decat barbatii, sunt predispuse riscului de a dezvolta o boala cardio-vasculara, daca dorm mai putin de opt ore pe noapte. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de cercetatorii britanici de la Warwick Medical School si University College London, publicat de ziarul britanic Daily Mail. Pe langa bolile cardio-vasculare, somnul insuficient produce tulburari metabolice ireversibile in organismul feminin.

Lipsa somnului afecteaza inima si silueta


Statisticiile au aratat ca, in medie, unul din patru adulti doarme mai putin de cinci ore din 24, ceea ce ii supune unui risc crescut al incidentei maladiilor cardio-vasculare si metabolice. Peste aceste rezultate, mai vechi, cercetatorii britanici au vrut sa vada daca exista o diferenta intre felul in care reactioneaza organismul feminin si cel masculin la putin somn.



Noutatea studiului este faptul ca a dovedit ca este esential pentru femei sa doarma minim sapte-opt ore pe noapte, si sa recupereze, prin ore suplimentare de somn, noptile albe. Studiul a fost realizat pe 4.600 de voluntari, cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, dintre care jumatate erau barbati.

Testele de laborator si investigatiile clinice au dovedit ca organismul femeilor pune in functiune un intreg mencanism hormonal ca sa compenseze lipsa de somn. Suprasolicitatrea care se instaleaza, consecinta a unui numar prea mic de ore de somn, afecteaza grav si, de la un moment dat, ireversibil, activitatea cardiaca.

 

Un alt efect nefast al insuficientei somunului la femei este dereglarea metabolismului lipidic si glucidic, cu risc crescut de apartitie a diabetului si cu tendinta de acumulare de depozite adipoase. Problemele care apar dupa varsata de 40 de ani, consecinta a lipsei de somn, sunt ireversibile.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod