De ce urinează unii oameni mai des decât alții

Sunt multe lucruri care îți pot afecta vezica urinară: ceea ce mănânci, ce bei, nivelul de stres, chiar și vremea.
Unii oameni trebuie să urineze mai des decât alții. Dacă te numeri printre aceștia, probabil că ești mereu oarecum stresat, gândindu-te unde este cea mai apropiată baie sau dacă ar trebui să mai bei acel pahar în plus cu apă înainte de culcare. Nu este un lucru foarte grav, dar este enervant. Însă de ce urinează unii oameni mai des decât alții?

Care sunt motivele pentru care unii oameni urinează mai des decât alții


În medie, o persoană obișnuită urinează de șase sau șapte ori pe zi, deși oriunde între patru și zece este considerat normal. Dar în cazul celor cu frecvență urinară, numărul este mult mai mare. Acest lucru este datorat unei liste lungi de afecțiuni care afectează tractul urinar, de la pietre la vezica urinară până la prostată mărită sau diabet.
Din păcate, nu există o condiție care poate fi diagnosticată instant și poate fi dificil să identifici cauza clară pentru care unii oameni urinează mai des decât alții. Anumiți factori externi, cum ar fi diabetul, tratamentul cu anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau consumul ridicat de apă ar putea determina o persoană să urineze mai des. Sau corpul său ar putea produce mai multă urină.
 

Iată și alte motive pentru care s-ar putea să urinezi mai des decât alții!


1. Ești stresat


Stresul afectează o serie de funcții ale organismului, unele dintre acestea făcându-te să urinezi mai des. În primul rând, stresul și anxietatea pot face sistemul limbic să suprascrie semnalele creierului, care diminuează de obicei dorința noastră de a urina.
Un stres suplimentar ridică nivelul de cortizol, poate inhiba hormonii antidiuretici, creând nevoia de a elimina mai multă urină. Hormonii antidiuretici cresc în mod normal cantitatea de lichid reabsorbită de organism. Fără aceștia, este reabsorbit mai puțin lichid și se acumulează mai multă urină. Există mai multe studii care confirmă faptul că stresul joacă un rol în agravarea frecvenței urinare.

2. Mănânci ceva care afectează vezica


Știm că anumite alimente pot supăra stomacul sau esofagul, dar se pare că și vezica are sensibilități alimentare. În general, cei mai mari vinovați sunt alimentele picante și acide. Însă pe aceeași listă se află și căpșunele și heringul murat. Așa cum aceste alimente îți pot irita gura, îți pot irita și vezica urinară, făcându-te să simți nevoia să urinezi mai des.

3. Bei lucrurile greșite sau o cantitate prea mare


Este adevărat că alcoolul irită vezica urinară și că provoacă o nevoie mai frecventă de a merge la baie. După cum probabil știi deja, cofeina poate avea același efect, datorită proprietăților sale diuretice.
Iar dacă bei mai mult decât cantitatea obișnuită de orice lichid, s-ar putea să ajungi la baie mai des decât te-ai aștepta.

4. Îți este frig


Când îți este frig, corpul tău micșorează vasele de sânge din membrele și extremitățile tale, pentru a transfera mai mult sânge către interiorul corpului. Această creștere a nivelului de sânge exercită presiune în zona respectivă a corpului, pe care organismul o normalizează prin evacuarea excesului de fluide.

5. Ești deshidratat


În mod ciudat, faptul că nu consumi suficiente lichide te poate face să mergi mai des la baie. Acest lucru este cauzat de faptul că o concentrație mai mare de urină este mai iritantă pentru vezică, iar organismul tău își dorește să scape de ea.

6. Iei anumite medicamente


Iei o pastilă pentru o problemă, apoi te trezești că ai de-a face cu alte probleme. Este adevărat că unele medicamente au efecte secundare, iar nevoia de a urina foarte des se numără printre acestea.
Medicamentele pentru tensiunea arterială ridicată, medicamentele contra anxietății, antidepresivele și anumite antibiotice te pot face să mergi mai des la baie.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod