De ce se înmulțesc alunițele pe corp

Există mai multe leziuni ale pielii care sunt foarte frecvente și benigne (necanceroase). Nevii pigmentari sau cunoscutele alunițe sunt formațiuni benigne ce pot deranja prin poziția lor dacă sunt situate în zone delicate.
Alunițele sunt comune. Aproape fiecare adult prezintă alunițe, iar un număr frecvent este de la 10 până la 40. Apar pe piele în timpul copilăriei și adolescenței. Se înmulțesc odată cu creșterea copilului (sau a adolescentului), iar unele se vor întuneca, iar altele se vor lumina. Aceste modificări sunt de așteptat și rareori semnifică un melanom, cel mai grav cancer de piele. 
 

De ce se înmulțesc alunițele pe corp? 

  
Alunițele apar adesea și dispar în funcție de modificările hormonale. Sarcina le poate face mai întunecate, pubertatea le poate înmulți, iar numărul lor va scădea probabil la bătrânețe. Însă un număr mare de alunițe sunt un risc? Cercetătorii au concluzionat că un număr mare de alunițe înseamnă că ai o piele mai sănătoasă, mai tânără și o densitate mai mare a oaselor. Persoanele care au mai multe alunițe au o rată de îmbătrânire a pielii mai mică,un risc mai scăzut de boli osoase sau de fracturi osoase mai târziu în viață.
Cei care au peste 100 de alunițe au un risc mai scăzut de a dezvolta osteoporoză și prezintă celule cu proprietăți care le permit să se regenereze mai des. Practic alunițele sunt un efect al unui sistem de prevenire a îmbătrânirii. 
  

Când să ne facem griji în privința alunițelor? 

  
Examinați-vă pielea în mod regulat, căutând alunițe noi, precum și schimbări a celor pe care le aveți deja. Dacă aveți un istoric familial cu alunițe atipice sau cancer de piele, consultați un dermatolog pentru evaluări periodice ale pielii. La adulți, alunițele și modificările celor existente pot fi un semn de melanom. Depistat din timp, în primele etape, cancerul de piele este tratabil. Expunerea la razele solare este una din cauzele cele mai frecvente de apariție, dar și un sistem imun deficitar. În general, alunițele sunt inofensive, însă orice schimbare apărută (culoare, asimetrie, creștere iregulată, mâncărime, sângerare) necesită o verificare specializată. 
  

Tipuri de alunițe 

 
Am clasificat alunițele pe bază evoluției în timp și a simptomelor tipice sau atipice. Pe baza acestei clasificări, puteți avea, de exemplu, alunițe congenitale (prezente la naștere) sau dobândite (apărute pe parcursul vieții). 
 
O aluniță obișnuită are, de obicei, aproximativ 5-6 mm, are formă regulată și o suprafață netedă.
Se pot transforma foarte rar în cazuri de cancer de piele . 
 

În funcție de evoluția în timp, alunițele se pot clasifica astfel: 

 
Alunițele congenitale, cunoscute și sub numele de nevi congenitali, sunt cele care apăr la naștere sau în primul an al vieții. Acestea sunt cauzate de celulele melanocitare din stratul mediu al pielii, epidermă (stratul exterior al pielii) sau ambele. Aceste tipuri de alunițe pot varia în funcție de mărime și sunt uneori denumite semne de naștere. Nevii congenitali pot fi expuși riscului de a se dezvolta în melanom mai târziu în viață și ar trebui monitorizați frecvent în timpul vieții după perioadă adolescenței. 
 
Alunițele dobândite sunt cele care apar în timpul maturității. Majoritatea sunt benigne și nu prezintă niciun risc, deși uneori se pot transforma în formațiuni canceroase, de cele mai multe ori în urma expunerii repetate la soare. 

Ce analize trebuie să facem când vine vorba despre alunițe? 

 
Consultați dermatologul. Acesta va examina alunițele cu dermatoscopul sau va face o biopsie cutanată (dacă este cazul).
 
Dacă este cancer de piele, o biopsie poate arăta cât de profund a pătruns în piele. Pentru cei cu alunițe mai multe se face o hartă dermatoscopică digitală, astfel încât la următoarea verificare să se compare evoluția lor. Dermatologul dvs. are nevoie de aceste informații pentru a decide planul de tratament sau eventual, unde este cazul, excizia. Multe persoane își doresc scoaterea lor din motive cosmetice datorită impactului inestetic, însă pacientul trebuie să știe că în locul acestora vor rămâne cicatrici. Acestea din urmă pot fi estompate cu un tratament adecvat imediat după intervenție, însă nu dispar în totalitate. 
 
Dr. Raluca Harnagea 
Medic specialist dermatolog 
Clinica "Gregorian" 
 
 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod