Cum alegi pasta de dinti?

Intr-o lume sufocata de publicitate, cine vrea sa stie ce produs poate folosi cu succes pentru binele si sanatatea sa se poate gasi in mare impas. Si nu spun asta pentru ca as fi vreun adversar al publicitatii, dar de cele mai multe ori suntem in dileme vis-a-vis de alegerea produsului care sa ne ajute cel mai mult.

Acelasi lucru se aplica, poate mai mult ca oriunde, in alegerea unei paste de dinti. Daca pentru alegerea unui detergent nu ne intereseaza cata spuma activa face, ei bine cand e vorba de dinti... parca ezitam, nu?

Este bine de stiut ca pastele impotriva tartrului nu favorizeaza indepartarea acestuia ci previn formarea lui. Ceea ce inseamna ca totusi este nevoie ca din cand in cand trebuie sa va prezentati la medicul stomatolog pentru un detartraj si un periaj profesional.
Verificarea prezentei acestuia poate confirma sau infirma daca alegerea pastei a fost buna.

Pastele cu bicarbonat (baking soda) desi se presupune ca au potential de curatare mai mare decat restul datorita efectului efervescent pe care il produc pot duce in timp la sensibilizari ale dintilor. Desi producatorii sustin siguranta acestora rezultatele pe termen lung ale folosirii lor nu au fost evaluate in cadrul unor studii de siguranta. Ele dau utilizatorului o senzatie de prospetime ceea ce poate favoriza periajul mai frecvent dar in timp actiunea abraziva a acestuia poate provoca iritatii ale mucoasei bucale.

Exista si produse pentru albirea dintilor. Pastele sau dentifricele care sunt dezvoltate in acest sens contin un numar destul de mare de particule abrazive care la o folosinta indelungata pot aduce deservicii sanatatii mucoasei bucale.
Sunt nenumarate cazurile in care pacientii au prezentat retractii gingivale datorate si tehnicilor prea intempestive de periaj dar si pastei care continea particule abrazive in numar prea mare.

Deci evitati folosirea unei astfel de paste timp prea indelungat sau alegeti o pasta care sa contina si alte principii active - de obicei o combinatie cu fluoride, bicarbonat, abraziva, si ingrediente pentru dinti sensibili.

Pastele pentru dinti sensibili se adreseaza persoanelor care dezvolta sensibilitate exagerata a dintilor - cele mai frecvente cazuri sunt ale pacientilor care sufera de o forma mai mult sau mai putin severa de boala parodontala. Sunt eficiente si ajuta pentru scopul pentru care au fost create.
Totusi este recomandat ca sensibilitatea dintilor sau a gingiilor dumneavoastra sa fie verificata in prealabil de medicul stomatolog.

Cam aceleasi lucruri se pot spune si despre gelurile dentare dar sub rezerva ca acestea pot contine mai multe silice (componenta abraziva a acestora) decat pastele normale. Pastele cu extracte de plante se bazeaza pe principiile antiseptice si antimicrobiene ale acestor extracte si mai putin pe cele de inalbire.

Recomandarile de baza includ un consult obisnuit stomatologic, periajul sa se faca cu periute moi cu varful perilor rotunjit, nu apasati foarte tare si nu folositi pasta in exces (in principiu cantitatea necesara nu trebuie sa depaseasca marimea unui bob de fasole - contrar a ceea ce ne arata reclamele).
Mai importanta decat pasta sunt tehnica si durata periajului, acesta trebuind sa dureze in medie 5 - 7 minute.

Deci consultati ambalajul pastei de dinti in funtie de ce va doriti sa obtineti de la pasta dumneavoastra, si mai important, consultati-va cu medicul stomatolog.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena Stamate pe 12 Mai 2014, 07:26
    eu recomand o pasta de dinti naturala

    Va recomand sa cautati pasta de dinti naturala cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation. Eu o folosesc de foarte mult timp si nu am avut probleme cu dinti. Plus ca pasta nu contine flour.

    1
    0

  • amway pe 29 Dec 2011, 23:18
    pasta de dinti Glister

    Buna, eu folosesc pasta de dinti Glister de la Amway si sunt foarte multumita de ea. Daca te intereseaza sa aflii mai multe informatii ma poti contacta pe adresa de mail palade.anca@yahoo.com.

    0
    0

  • Cata pe 23 Nov 2011, 18:13
    fluorul din pasta de dinti

    Fluorul este cancerigen: Conform Institutului National in problemele Cancerului din SUA, fluorul in exces este cancerigen. Studii recente arata ca acesta provoaca cancer osos si ingerarea lui creste riscul imbolnavirii de toate tipurile de cancer cu 5%. Ingerarea fluorului determina cresterea numarul fracturilor Consumul de apa excesiv fluorurata dubleaza numarul fracturilor la sold, atat pentru barbati cat si pentru femeile in varsta. De asemenea, si un nivel foarte scazut de fluor in apa 0.1ppm, duce la cresterea fracturilor la sold. Fluorul in exces provoaca infertilitate. S-a descoperit ca infertilitatea la femei creste cu cresterea procentului de fluor din apa. Cercetatorii Asociatiei Americane pentru Hrana si Medicamente au semnalat o stransa legatura intre scaderea fertilitatii la femeile cu varsta cuprinsa intre 10 si 49 de ani, si cresterea nivelului de fluor. De asemenea au semnalat si faptul ca acest lucru este valabil pentru toate speciile de animale. Fluorul creste riscul aparitiei Fluorozei: Petele opace de pe dinti si cele maronii aparute din cauza fluorului, se numeste Fluoroza. Aceasta boala afecteaza 1 din 5 copii americani dar este foarte rar intalnita in California. California este statul in care mai putin de 16% din locuitori consuma apa fluorurata artificial. Fluorul nu reduce numarul cariilor dentare. Aparent, acestea sunt determinate genetic, dar de fapt, ele tin de nivelul educational si economic al parintilor Nu s-a gasit nici o legatura intre nivelul de fluor din apa si cariile dentare. Fluorul este foarte toxic

    0
    0

  • elena pe 2 Iun 2011, 11:40
    Pasta de dinti

    Va pot recomanda o pasta de dinti, neabraziva, care albeste dintii si care chiar inghitita e ok. Id elena31 popescu

    0
    0

  • angi pe 23 Apr 2011, 16:27
    pasta de dinti

    as vrea sa stiu care paste de dinti sunt non-abrazive ,ca nu m-am lamurit din articol chiar deloc .trebuie sa folosesc astfel de pasta si nu stiu care ar fi aia .m-ati putea lamuri,va rog?

    0
    0

  • nick pe 7 Mar 2010, 23:44
    inghitire pasta de dinti

    inghitire pasta de dinti ce pot face? ma doare gatul,si stomacul? am nevoie de o solutie

    0
    0

  • Robert pe 21 Iun 2009, 00:11
    corsodyl

    corsodyl este o apa de gura care contine clorhexidina, si clorhexidina poate avea ca efect advers aparitia de pete maronii; petele apar mai frecvent in cazul folosirii apei de gura in cantitate mai mare decat doza recomandata pentru afectiunea de care suferiti, sau in cazul folosirii dozei indicate dar o perioada mai lunga decat cea indicata in cadrul afectiunii respective

    1
    0

  • ghita corina pe 16 Apr 2009, 00:15
    shimbarea culorii dintilor

    am folosit o perioada de 1 luna pasta de dinti parodontax si apa de gura carsodyl pt gingiile mele sensibile, de pe urma unei sarcini, si am observat ca dinti au capatat o coloare maronie si s-a depus si pe dinti un strat grunjos ca de calcar. ma deranjeaza aspectul dintilor dar si stratul depus pe dinti. ce sa fac? ce sa folosesc pt albirea lor macar ca inainte. multumesc anticipat

    1
    0

  • Andreea pe 6 Ian 2009, 12:20
    Cariile

    Mi-am reparat toata dantura in urma cu 2 luni. Am fost la un specialist, dar totusi cariile incep sa-mi apara din nou. Doctorul mi-a recomandat sa folosesc mai multe paste de dinti, adica sa le schimb des. Folosesc perie de dinti cu peri moi, ma spal destul de des, dat nu inteleg de ce apar din nou. Mi-ati putea da si mie un sfat care ar putea fi cauza, si in plus de asta mi se demineralizeaza dintii foarte tare(imi apar pete albe care sunt foarte moi). Am facut analize si nu am probleme cu calciu, fier sau magneziu. Si ce parere aveti despre pasta pentru copii as putea so incerc si pe aia?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod