Cruciada impotriva cancerului la san

Cea mai des intalnita forma de cancer in randul femeilor, cancerul lasan a atins proportiile unei epidemii. Cancerul la san este a treia boalacel mai des intalnita in intreaga lume. In Romania sunt aproximativ 6000de cazuri noi de cancer la san diagosticate in decursul unui an.

Pe plan intenational, in anul 1997 au fost diagnosticate 790.000 de femeicu cancer la san dintre care 314.000 au murit in acelasi an. Cancerulla san nu are varsta. Este intalnit atat la tinete cat si la femeile invarsta, iar daca nu este depistat la timp, poate fi fatal.

In data de 6 iunie 2002, Institutul European de Oncologie a publicat unraport cu statistici referitoare la cancer in general, raport din carereise ca jumatate din femeile diagnosticate cu cancer in Europa suferade cancer la san.

Studiul a dezvaluit diferente semnificative de la o tara la alta. Cancerulare o extindere mai mare in tari precum Suedia, Elvetia, Germani si Italiasi o extindere mai redusa in tari precum Polonia, Estonia, Slovaciasi Slovenia. In lume, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticatacu cancer la san, iar la fiecare 14 minute o femeie moare din aceastacauza. Si in Romania sunt aproximativ 6000 de cazuri noi de cancer lasan diagosticate in decursul unui an. Totusi aceasta forma de cancerare o rata din ce in ce mai mare de vindecare.

Concluzia acestui studiu este atat buna cat si rea. Buna pentru ca,pentru un numar tot mai mare de femei care sufera de aceasta boala,aceasta nu mai este fatala. Vestea rea este ca nivelul de trai este dince in ce mai scazut, alimentatia oamenilor de pretutindeni sufera totfelul de schimbari daunatoare sanatatii.

Asa cum spuneam mai sus, cancerul la san nu tine cont de varsta. Poateaparea in adolescenta sau la maturitate. Vindecarea lui depinde insa demomentul in care a fost depistat. Ca orice bola grava, si cancerul lasan ii afecteaza nu numai pe cei ce o poarta, dar si pe cei din jur. Eapoate fi insa prevenita daca suntem constiente ca ea exista si daca iivom acorda importanta cuvenita.

17 septembrie 2002 a fost ziua in care toata tara a fost roz si amanifestat impotriva cancerului, la initiativa companiei Avon, care alansat campania "O simpla atingere ti poate salva viata". Aceasta afost sustinuta de: Ministerul Sanatatii si Familiei; Fundatia Renastereapentru Educatie, Sanatate si Cultura; Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii; John Snow Inc. - Initiativa pentru Sanatatea Familieidin Romania, program finantat de catre USAID.

Evenimentul s-a desfasurat simultan, incepand cu ora 16:00, inprincipalele orase din Romania printre care Bucuresti (Piata Revolutiei),Timisoara (in Piata Operei), Iasi (in fata Palatului Culturii), Brasov(in fata la Modarom).

Pe plan international, compania Avon Cosmetics a lansat programul "AvonBreast Cancer Crusade" (Cruciada impotriva cancerului de san), inca din1992. In prezent aceasta campanie se desfasoara in 47 de tari. Misiuneaacestui program este de a strange fonduri pentru finantarea de programede educare, prevenire si tratament a celei mai crunte boli oncologice,cancerul de san. Compania a colectat pana in prezent peste 200 milioane dedolari si a finantat in intreaga lume programe specializate in prevenireasi tratarea acestei boli. Obiectivul Avon International este de a strange250 milioane dolari pana la sfarsitul anului 2002.

Poti ajuta si tu la strangerea acestor fonduri, facand donatii laconturile deschise la Citibank SA:
724870 - 058 ROL (donatii in lei),
724870 - 066 USD (donatii in valuta).
De asemenea, exista o linie telefonica gratuita la care potiobtine informatiile dorite: 08008 100 200. Sau poti sa te alaturi pursi simplu campaniei, purtand tricou roz sau fundita roz in piept.

Poti citi mai multe despre cancerul la san la adresele:
http://www.eva.ro/sanatate/articol85.html
http://www.eva.ro/sanatate/articol82.html


 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oprescu narcisa pe 3 Oct 2010, 02:49
    despre donatii si voluntariat

    As dori sa stiu cum as putea face o campanie pt informarea cetatenilor despre aceasta boala si pentru a putea strange fonduri ca sa le ajutam pe femeile bolnave de cancer la san; Eu una doresc sa fac aceste activitati in mod voluntar; Paralel ma ocup si de design vestimentar si as dona si creatiile mele , in sensul ca banii perceputi pt ele i-as dona in intregime fundatiilor care se ocupa de lupta impotriva cancerului la san, asa ca ma intereseaza din punct de vedere procedural-legal cum putem face acest lucru ca sa fie sigur ca banii vor ajunge acolo unde trebuie, vorbesc de chitante care sa demonstreze donatia; V-AS RUGA SA MA CONTACTATI PENTRU o colaborare si pentru mai multe informatii. VA MULTUMESC MULT! Cu stima, OPRESCU NARCISA ELENA

    0
    0

  • georgeta pe 9 Apr 2008, 09:04
    cancer la san

    as dori sa aflu daca exista o campanie care ajuta practic (cu tratament)pe cineva care are cancer la san

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod