Ceaiul verde: prieten sau dușman pentru sănătate?

Deși pare băutura ideală ceaiul verde poate cauza efecte nedorite dacă nu ești atent la cantitatea consumată sau ai alte probleme de sănătate. Persoanele diagnosticate cu afecțiuni cardiovasculare, osteoporoză, anxietate sau anemie nu ar trebui să aleagă decât ocazional o ceașcă de ceai verde.
Ceaiul verde a devenit foarte popular în ultima perioadă, fiind promovat ca remediu universal pentru sănătate și revenirea la greutatea ideală. Chiar dacă este adevărat că un consum moderat de ceai verde nu va prezenta riscuri semnificative pentru majoritatea persoanelor, lipsa de fier, toleranța redusă la cafeină, bolile cardiace, diabetul, sistemul osos fragil, riscul crescut de hemoragii, anemia și problemele digestive justifică o abordare prudentă sau chiar evitarea completă. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a bea ceai verde.

 
Iată ce probleme poate cauza sau agrava consumul de ceai verde:

 
1. Disconfort digestiv

Taninul din componența ceaiului verde va crește aciditatea de la nivelul stomacului, favorizând starea de greață, crampele și constipația. Din acest motiv ceaiul verde nu se consumă niciodată pe stomacul gol în Japonia și în China.
Este recomandat să nu bei ceai verde decât la finalul unei mese sau la 1-2 ore după ce ai mâncat.
Persoanele care au ulcer peptic sau reflux gastroesofagian nu trebuie să depășească 200ml de ceai verde la nivel de zi. Potrivit specialiștilor, efectul negativ al acestui ceai asupra acidului gastric poate fi redus dacă se adaugă zahăr sau lapte. În plus, contează și cum prepari băutura. Nu pune pliculețele de ceai sau frunzele uscate în apă prea fierbinte pentru că vei favoriza senzația de arsură după ce vei bea ceaiul.

 
2. Anemie

Ceaiul verde reduce procentul de absorbție a fierului din alimentele consumate. Polifenolii din această băutură se combină cu fierul din preparatele alese și îl fac mult mai greu de prelucrat de organism. În cadrul studiilor realizate s-a observat că se poate ajunge la o reducere cu 25% a cantității de fier preluate de organism.
Pentru a reduce acest inconvenient este recomandat să adaugi suc de lămâie în fiecare ceașcă de ceai și să consumi mai des mazăre, broccoli și roșii.
În cazul în care ai deja anemie nu trebuie să consumi decât cel mult o ceașcă de ceai verde între mese.

 
3. Migrene de gravitate medie sau severă

Dacă durerile de cap nu apar decât foarte rar poți bea liniștit ceai verde, însă în cazul în care ai fost diagnosticat cu migrene cronice ar fi bine să-l eviți. Studiile realizate au demonstrat că această băutură poate fi un factor declanșator al migrenelor pentru persoanele predispuse la durerile de cap, chiar dacă nu conține la fel de multă cafeină ca și cafeaua sau ceaiul negru.

 
4. Nervozitate, anxietate, insomnie

Deși nu conține foarte multă cafeină, ceaiul verde nu este o băutură potrivită înainte de culcare. Cafeina din componența sa va bloca producerea substanțelor care favorizează odihna la nivelul creierului și va crește producția de adrenalină. De asemenea, ceaiul verde conține aminoacidul L-teanină, care te poate calma, dar te va face și mai alert, stimulând capacitatea de concentrare.
Aceste efecte nu sunt compatibile cu somnul liniștit și pot agrava anxietatea sau irascibilitatea.

 
5. Contracții musculare sau tremurat

Ceaiul verde afectează modul în care interacționează calciul și fierul în interiorul celulelor, forțând contracția mușchilor. În unele cazuri poate declanșa sau accentua tremuratul.

 
6. Amețeală

Cafeina din componența ceaiului verde va reduce fluxul de sânge care ajunge la creier, accentuând răul de mișcare și cauzând o stare de amețeală.

 
7. Glaucom

Consumul de ceai verde crește tensiunea la nivel ocular. Această modificare are loc la 30 de minute după ce bei ceai verde, iar efectul durează cel puțin 90 de minute.

 
8. Hipertensiune arterială

Cafeina din ceaiul verde poate crește nivelul tensiunii arteriale dacă ai deja hipertensiune, dar acest lucru nu se va întâmpla dacă ai consumat ceaiul fără probleme timp de câțiva ani.

 
9. Osteoporoză

Fiecare ceașcă de ceai verde crește cantitatea de calciu eliminată prin intermediul urinei, ceea ce favorizează fragilizarea oaselor și osteoporoza, mai ales în cazul persoanelor de vârsta a doua și a treia. Nu depăși 2 cești de ceai verde pe zi și ia suplimente de calciu dacă ai factori de risc suplimentari.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod