Ce se întâmplă în corpul tău iarna, când se întunecă devreme?

Zilele scurte de iarnă pot avea efecte neașteptate asupra organismului tău. Află cum reacționează corpul tău când se întunecă devreme.
Precis ai observat că ai o stare diferită în sezonul rece față de zilele lungi de vară, când este lumină inclusiv seara, în timp ce ieși în oraș. Modificările create de ritmul destinat zilelor când se întunecă devreme pot avea un impact asupra sănătății și a performanțelor.

 
Iată care sunt principalele efecte ale zilelor scurte de iarnă asupra organismului:

 
1. Dificultăți de concentrare

Dacă ai senzația că îți ia mai mult timp să găsești soluții pentru diferite probleme în serile reci de iarnă este posibil să ai dreptate. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că o expunere mai redusă la soare este asociată cu o diminuare temporară a capacității cognitive. Dacă ajungi la serviciu înainte să răsară soarele și pleci după ce a apus este util să-ți programezi o scurtă plimbare de 15 minute la ora prânzului.
În acest mod vei furniza creierului stimulul necesar pentru a impulsiona gândirea logică.

 
2. Este posibil să-ți devansezi ora de culcare

Organismul are un ritm circadian și este posibil ca, dacă soarele apune mai devreme, să îți schimbi și ora de culcare. Ora de sculare dimineața este determinată în general de un orar fix de la școală sau serviciu, dar ora de culcare poate apărea mai repede decât de obicei, astfel încât vei dormi mai multe ore în sezonul rece. Potrivit cercetătorilor, această corelație este benefică pentru organsim și nu trebuie să încerci cu orice preț să ai același ritm ca și în timpul verii.

 
3. Poți avea mai puțin chef de exerciții fizice

Atunci când se întunecă devreme, aerul este rece și încă nu ai pornit spre sală, ai tendința să amâni exercițiile fizice. În cadrul unui studiu realizat asupra a 23.000 de voluntari s-a constatat că lumina din timpul serii este asociată cu o creștere a nivelului de activitate fizică, în timp ce în zilele când soarele apune mai devreme există tendința de a lua o pauză de la exerciții.
Astfel, cu cât lumina durează mai mult, cu atât este mai probabil că vei simți nevoia să fii în mișcare mai des. Pentru a reduce această tendință este recomandat să te înscrii la cursuri cu un orar fix pentru a-ți forma un ritm de efectuare a exercițiilor fizice, în ciuda zilelor mult mai scurte.

 
4. Ești mai susceptibil la simptomele depresiei

Expunerea redusă la soare poate declanșa și simptomele problematice legate de depresie. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania, starea de apatie sau tristețe care apare mai des în timpul iernii nu este doar o închipuire. Neurotransmițătorii care au rolul de a transporta dopamina și serotonina spre creier pot fi afectați negativ de orele mai puține de lumină naturală. Dacă observi că ești deprimat sau nu ai chef de nimic în lunile de iarnă este recomandat să-ți cumperi o lampă cu lumină naturală, pe care să o utilizezi după ce a apus soarele pentru a crea o lumină caldă.

 
5. Crește riscul de atac de cord

Cercetătorii din Suedia au constatat că numărul de cazuri de atac de cord crește foarte mult după ce începe să se întunece devreme. În unele cazuri ritmul de somn poate fi afectat, iar persoanele respective nu se vor putea odihni suficient.
Lipsa somnului stimulează hormonii stresului, care favorizează inflamațiile. În cazul persoanelor care au deja un risc de atac de cord această schimbare poate crește semnificativ șansa de complicații.

 
6. Crește timpul petrecut online la serviciu

Din cauza modificării orarului de somn multe persoane vor petrece mai mult timp pe rețelele de socializare în timpul programului de lucru. Organizarea, performanțele și respectarea termenelor limită ar putea fi afectate negativ în această perioadă.

 
7. Apar mai des migrenele

Ritmul circadian este afectat de durata mult mai scurtă a zilei și consecința pot fi migrenele care durează mai mult decât de obicei.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod