Ce se întâmplă dacă petreci o noapte fără somn?

Legătura dintre lipsa somnului și diferite boli degenerative a fost bănuită de mult, dar a rămas greu de dovedit. Cu toate acestea, acum avem dovezi conform cărora o noapte fără somn poate crește riscul apariției bolii Alzheimer, care, dacă se confirmă, va transforma privarea de somn într-o adevărată criză de sănătate.

De ce nu ar trebui să petreci nici măcar o noapte fără somn?


Boala Alzheimer, de departe cea mai comună cauză a demenței, este identificată din plăcile de peptide beta-amiloide din creier. Deși dezbaterea continuă să înfurie nenumărați neurologi cu privire la modul în care aceste plăci provoacă leziuni ale creierului mai degrabă decât să fie un simptom, este puțin probabil ca excesul de peptide să fie un semn bun.

O echipă de la Institutul Național contra Abuzului de Alcool și Alcoolism, din Maryland, a folosit un tomograf cu emisii de pozitroni pentru a măsura nivelul peptidelor la 20 de persoane sănătoase cu vârstele cuprinse între 30 și 40 de ani.


Fără a mira pe cineva, starea de spirit a participanților s-a înrăutățit după o noapte fără somn, dar poate fi semnificativ felul în care acest lucru s-a corelat cu o creștere a peptidelor în regiunile creierului afectate de boala Alzheimer. Studiile anterioare au indicat faptul că peptidele beta-amiloide reprezintă un produs rezidual al creierului din timpul cât este treaz, fiind eliminate în timpul somnului. Au fost observate, de asemenea, concentrații crescute ale acestor peptide și la rozătoarele private de somn.
Cu toate acestea, o creștere detectabilă după doar o noapte fără somn este o dovadă mai puternică a conexiunii decât se așteptau oamenii de știință să descopere.

Dacă somnul dintr-o noapte elimină în mod normal acumularea de peptide beta-amiloide din creier, te-ai putea întreba dacă somnul dintr-o singură noapte în cazul unei persoane sănătoase este suficient pentru a șterge restanțele. Poate că pentru cei mai mulți oameni o perioadă a lipsei de somn nu contează pentru Alzheimer, dar demența așteaptă să se instaleze în cazul persoanelor ale căror mecanisme de curățare a creierului funcționează defectuos din diferite motive.
Pe de altă parte, este cu totul posibil ca și în cazul persoanelor cu o capacitate normală de a elimina peptidele beta-amiloide private de somn prea mult să ajungă, în cele din urmă, să își suprasolicite mecanismele de curățare ale organismului. Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a afla mai multe, dar, între timp, evitarea nopților pierdute pentru a preveni boala Alzheimer pare un plan bun.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod