Ce se întâmplă când iei acetaminofen sau ibuprofen? 5 efecte adverse

Majoritatea persoanelor nu se gândesc de două ori înainte de a lua un analgezic pentru o durere de cap sau o altă problemă similară. Deși poți lua fără rețetă acetaminofen sau ibuprofen pot apărea și efecte nedorite asupra organismului.
În primul rând trebuie să înțelegi ce sunt aceste medicamente, dincolo de nume de firme sau diferite reclame. „Citește cu atenție cantitatea de acetaminofen sau ibuprofen pe care o conține fiecare pastilă pentru a evita supradozajul care va agrava orice efect advers”, recomandă dr. Geralyn Frandsen, de la Universitatea Maryville. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să mai iei niciodată astfel de medicamente, dar contează foarte multe să le dozezi în mod responsabil. Milioane de persoane apelează la aceste analgezice, dar trebuie să fii informat cu privire la efectele negative sau să știi ce substanță este utilă în funcție de tipul de durere pe care o simți.
Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc durerea, febra și inflamațiile, dar există diferențe.
„Acetaminofenul (paracetamolul) diminuează durerile și febra, dar nu are un efect util în cazul inflamațiilor. Dacă nu știi sigur ce ar trebui să iei cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru a alege soluția potrivită”, spune dr. Robert Segal.

 
Iată ce efecte secundare se pot manifesta când iei acetaminofen sau ibuprofen:

 
1. „Amorțirea” sentimentelor

Este posibil ca analgezicele să-ți afecteze starea emoțională. „Multe persoane nu știu acest lucru, dar studiile realizate au arătat că acetaminofenul poate încetini sau chiar anula răspunsul emoțional la factori pozitivi și negativi”, spune dr. Niket Sonpal, medic internist și gastroenterolog de la Colegiul Touro. De exemplu, persoanele care au luat această substanță au avut timpi de reacție foarte întârziați la imagini.

 
2. Îngălbenirea pielii

Este o reacție adversă destul de rară, dar poate apărea îngălbenirea pielii și la nivelul ochilor. „Această reacție este cauzată de creșterea nivelului de bilirubină.
Dacă ficatul nu reface echilibrul rapid pielea se poate îngălbeni. Aceste efect a fost observat în cazul dozelor mari de acetaminofen, dar este destul de rar. În cazul în care observi schimbarea culorii pielii trebuie să oprești tratamentul și să mergi la medic cât mai curând”
, recomandă dr. Sonpal.

 
3. Creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare

Pentru anumite persoane cele două substanțe pot face rău organismului în ansamblu. „Toate medicamentele de acest tip cresc riscul de boli cardiace, iar dacă te îngrijorează acest aspect este bine să discuți cu medicul tău pentru a putea identifica tratamente alternative”, spune dr. Bill Code, cardiolog.

 
4. Problemele cu stomacul

Unele analgezice pot fi agresive cu stomacul. „Afectează inclusiv circulația sângelui spre alte organe cum sunt rinichii și tractul intestinal.
Antiinflamatoarele nesteroidiene luate în mod excesiv pot favoriza apariția ulcerelor și a hemoragiilor la nivelul stomacului. Dacă vrei să previi riscurile poți discuta cu medicul tău despre alternativele disponibile”
, spune dr. Tarek Hassanein, de la centrul medical Southern California Liver Center.

 
5. Leziunile la nivelul ficatului

Dozarea corectă pentru analgezice poate deveni o informație critică atunci când trebuie să-ți protejezi ficatul. „Doza maximă admisă de acetaminofen într-un interval de 24 de ore este de 3.250mg. Leziunile la nivelul ficatului apar când se ating 4.000mg pe zi. Consumul de băuturi va agrava efectele negative asupra ficatului, așa că ar trebui să le eviți complet pe durata tratamentului sau să alegi o variantă alternativă pentru medicamente”, recomandă dr.
Sonpal. 
 
Deși este adevărat că aceste medicamente nu reprezintă un risc major dacă sunt luate în doze mici, la intervale de timp, este necesar să-i menționezi medicului atunci când le iei pentru a se putea evalua în mod corect potențialul de efecte adverse sau pentru a evita interacțiunile negative cu alte medicamente care ți se prescriu.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod