Ce risti cand consumi produse "fara zahar"

Fie ca vrem sa "taiem" un numar considerabil de calorii din dieta zilnica, fie ca vrem sa evitam cu orice pret zaharul, alegem din ce in ce mai mult indulcitorii artificiali si produsele inscriptionate "fara zahar"...
Fie ca vrem sa "taiem" un numar considerabil de calorii din dieta zilnica, fie ca vrem sa evitam cu orice pret zaharul, alegem din ce in ce mai mult  indulcitorii artificiali si produsele inscriptionate "fara zahar". Dar pretul pe care il platim este uneori destul de mare. Afla care sunt cativa dintre cei mai cunoscuti indulcitori artificiali si ce efecte pot avea ei asupra sanatatii tale.

Aspartamul - E 951


Aspartamul este de 200 de ori mai dulce decat zaharul. Are o valoare calorica asemanatoare cu zaharul (4 kcal/g), dar cantitatile folosite pentru indulcire sunt atat de mici incat aspartamul poate fi considerat, in esenta, fara calorii, potrivit US Food and Drug Administration.

De 20 de ani, de cand este folosit in Europa si in intreaga lume, aspartamul a fost supus unui numar foarte mare de teste, potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara.


Studiile efectuate de-a lungul timpului, atat pe animale cat si pe oameni, nu au evidentiat faptul ca acest indulcitor este cancerigen. Cu toate acestea, de la aprobarea sa si pana in prezent, siguranta aspartamului inca este pusa la indoiala. Discutiile nu se concentreaza numai pe siguranta acestui indulcitor in sine, dar si asupra produsilor in care acesta se descopune in organism - acidul aspartic, fenilalanina si metanolul.

Prof. dr. Pavel Chirila este de parere ca "potrivit unui principiu stravechi al medicinei, nimic nu este mai periculos decat a administra o substanta timp indelungat, in mod repetat". Acest lucru este valabil si in cazul indulcitorilor.
"Aspartamul poate avea rol declansator in maladii precum tumori cerebrale, scleroza multipla, epilepsie, boala Alzheimer, retardare mintala, limfoame, diabet", adauga Dr. Pavel Chirila.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionut pe 29 Mai 2009, 13:32
    pt. toti si pt. toate

    cel mai sanatos indulcitor este mierea de albina mai multe amanunte la. pacat ca ff putine persoane folosesc produsele apicole. nu stiu ce au pierdut.: mai multe amanunte la dog.catel@yahoo.com

    0
    0

  • claud1a04 pe 9 Apr 2009, 09:12
    MA SIMT BINE FARA ZAHAR

    eu chiar de 1 an de zile nu folosesc zahar.doar zaharina la ness sau miere . NU MANINC ZAHAR SI MA SIMT FOARTE BINE.DULCIURI MANINC DOAR DE PASTE SI DE CRACIUN.

    0
    0

  • Alia pe 23 Mar 2009, 08:21
    chiar din contra

    s'au facut studii care au demonstrat ca folosirea produselor cu indulcitori duce la schimbarea metabolismului ,iar in timp persoanele care consuma astfel de produse se ingrasa mult mai mult decat cei care consuma zahar natural.Metabolismul este dereglat ireversibil si slabitul devine din ce in ce mai greu.pana si profesorul mencinicopschi recomanda sa nu folosim astfel de produse ,pentru ca sunt extrem de nocive pentru sanatatea noastra.mai bine putin zahar ,dar mai rar ,decat indulcitori.

    0
    0

  • sabz pe 23 Mar 2009, 02:14
    aha..

    am citit articolul si am ajuns la concluzia ca rapsunsul la inttrebarea 'ce risti cand consumi produse fara zahar?' este 'mai nimic!' in afara de cateva efecte adverse ale clorinei din sucraloza nu exista niciun fel de demonstratii ca aspartamul sau zaharina ar avea efecte negative.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod