Ce este anexita si cum putem scapa de ea?

Conform dictionarului medical, anexita este o boala inflamatorie pelviana, care afecteaza patru din cinci femei active din punct de vedere sexual. Se manifesta prin senzatie de tensiune si de arsura locala, durere, febra, tulburari urinare sau tulburari legate de menstruatie.

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de boala inflamatorie la nivel pelvian si este cauzata de o bacterie care ajunge in trompele uterine.

Afectiunea prezinta doua faze: acuta si cronica. In cazul anexitei acute, la nivelul trompei uterine apare o zona inrosita care se umfla si care poate produce obstructionarea trompei. De asemenea, pot aparea arsuri sau usturimi la nivel local, episoade febrile, secretii vaginale anormale, stari de voma si o menstruatie mai indelungata. Episodul cronic urmeaza in general dupa faza acuta si se intinde pe o perioada mai lunga de timp.

Alte simptome

Dureri in partea de jos a abdomenului, in general cand te misti sau mergi;
Durere in timpul examenului ginecologic;
Senzatia permanenta de urinare.

In prima faza, infectia se instaleaza in vagin si, daca nu este tratata corespunzator, afecteaza trompele uterine. In aceasta situatie, este foarte sigura si o afectare a ovarelor. Mai mult decat atat, daca una dintre trompe a fost afectata de aceasta infectie, cu siguranta se va transmite si la cealalta. Fiind una dintre principalele cauze ale sterilitatii, anexita trebuie "luata" foarte in serios si tratata ca atare. Insa multe femei refuza prezentarea la medic, bazandu-se pe sfaturi de la prietene, mame sau bunici.

Factori de risc in declansarea afectiunii

Menstruatia este perioada optima pentru dezvoltarea bacteriei vinovate de aparitia anexitei. Pentru ca in aceasta perioada colul este deschis, riscul ca infectia sa ajunga la trompe si ovare este crescut;
Interventiile chirurgicale intra in categoria factorilor declansatori ai anexitei;
Biopsia endometriala, extragerea steriletului sau intreruperea de sarcina.

In Statele Unite ale Americii, se inregistreaza in jur de un milion de cazuri pe an, dar, cu siguranta, numarul acestora este mult mai mare.

Incidenta cea mai mare a acestei boli se inregistreaza la femeile cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani, iar pentru cele care se afla in perioada fertila, procentul este de 11%. Specialistii sustin ca debutul precoce al vietii sexuale favorizeaza aparitia anexitei. In cazul persoanelor afectate, 20% dintre acestea necesita spitalizare.

Asa cum aminteam mai sus, fertilitatea poate fi afectata de aceasta infectie. Explicatia este foarte simpla: ovulele eliberate nu pot intra in contact cu spermatozoizii, din cauza blocarii trompei. Aproximativ 20% dintre cauzele de infertilitate sunt provocate de anexita. Femeile care trec printr-un singur episod isi scad sansele de a deveni mame cu 10%, in timp ce trei episoade duc la o scadere de 40-60%. Aceste procente depind insa si de gravitatea bolii.

Anexita poate fi confundata foarte usor cu apendicita, de aceea este imperios necesar un consult de specialitate pentru a stabili cu exactitate despre ce este vorba.

Cum poate fi diagnosticata?

Un test de sange si un test Papanicolau. Testele de laborator sunt cele mai simple metode de a depista aceasta afectiune. Avand in vedere faptul ca anexita este cauzata de bacterii care pot fi transmise prin contact sexual, este bine ca toate testele si tratamentul la care te supui sa fie facute si de partenerul tau.

In plus, foloseste intotdeauna prezervativul, pentru a inlatura orice risc. In cazul acestei afectiuni, tratamentul consta in administrarea de antibiotice si, in plus, trebuie sa consumi foarte multe lichide.

Prevenire

Evita contactul sexual pana cand toate testele iti confirma ca esti vindecata;
Prezinta-i partenerului tau situatia si convinge-l sa se trateze;
Intereseaza-te care sunt efectele secundare ale medicatiei care ti-a fost propusa;
Foloseste absorbante in locul tampoanelor interne;
Igiena intima trebuie facuta din fata catre spate;
In aceasta perioada, evita folosirea servetelelor umede sau a cosmeticelor intime;
Poarta haine lejere;
Daca urmezi un tratament cu antibiotice, evita consumarea alimentelor pe baza de lapte, cel putin doua ore dupa administrare;
Nu uita de prezervativ!
 

Comentariile 101-140 din 140

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxana pe 20 Mar 2009, 23:03
    anexita acuta

    acum 2 sapt am fost la ginecolog pt ca aveam dureri in partea dreapta si in timpul actelor sexuale...am facut ecograf si mi-a spus dr ca am anexita acuta dreapta,mi-a scris o reteta:flagyl,diclofenac,zanocid si nistatina.aveam si o scurgere alb-galbuie..pt acea scurgere am facut spalaturi vaginale cu tantum rosa mi-a dat niste ovule si pt amandoi parteneri unguent si tablete....ne dorim foarte mult amandoi sa avem un copil dar pana acum nu am reusit..ma rog foarte mult sa pot ramane insarcinata

    0
    0

  • camy pe 18 Mar 2009, 14:19
    anexita

    si eu am fost diagnosticata cu anexita cronica in urma cu o luna.am facut analize ale secretiei vaginale si testul papanicolau si au iesit ok.am urmat un tratament,dar nu a dat rezultat.zilnic fac bai de sezut cu infuzie de coada soricelului,care ma ajuta doar sa dorm mai bine, fiindca imi amelioreaza durerea de burta,care se intensifica seara.in rest,dimineata o iau de la capat cu dureri,usturimi,senzatie de urinat.un tratament naturist as putea afla?dar care sa ma ajute........

    2
    0

  • GABRIELA pe 12 Mar 2009, 11:18
    ANEXITA, APENDICITA SAU CHIST OVARIAN

    Buna ziua, am si eu o problema: am fost diagnosticata acum 1 an cu chist ovarian dreapta de 5, care mi-a dat ca tratament duphaston si nu s-a modificat cu nimic. Acum am de o luna dureri dese in partea dreapta care ma doare si cand merg, si cand am contact sexual si cand stau pe scaun. Ce poate fi? Va rog daca imi puteti raspunde la email: carageaalina@yahoo.com

    0
    1

  • anna-maria chiriac pe 10 Mar 2009, 20:37
    anexita

    vreau sa stiu.dak ai facut tratamentul si nu mai ai probleme sau nu te mai doare,poate fii vindecata?sau atunci cand faci sex se ai dureri ce poate fii?

    0
    1

  • alina pe 9 Mar 2009, 12:01
    pt angy si iuliana

    va multumesc din tot sufletul fetelor.dar am o nelamurire d l tine iuliana''dak ti-ai facut lama si e ok''fa-ma sa inteleg l ce te referi.multumesc frumos

    0
    0

  • mira pe 26 Feb 2009, 18:53
    ANEXITA

    Buna ziua! Am fost la doctor, mi-a zis ca sunt sanatoasa si ca pot "sa ma apuc de treaba" ca pot sa fac un copil oricand, dar nu reusesc sa raman insarcinata.In plus la ultimul control ginecologic, mi s-a spart un mic chist pe care il aveam pe ovarul stang, si ma tot doare ovarul de atunci.Sa fi fost de vina chistul pentru faptul ca n-am ramas insarcinata pana acum? Imi doresc f. mult un copil si nu stiu ce sa mai fac

    0
    1

  • gabriela pe 26 Feb 2009, 15:55
    anexita

    buna ziua am fost la doctor luna trecuta si mia zis ca ma anexita am urmat un tratament cu zanocid si flamoxin,iar luna aceasta nu mai mia venit ciclu menstrula,desi am durei in partea dreapta jos,si arsuri,am av un contact sexula protejat,dar pot sa fiu insarcinata?

    0
    0

  • cristina pe 26 Feb 2009, 10:17
    anexita

    imi cunosc sotul de cand aveam 17 ani ,am ramas insarcinat la 18 ani si am facut avort deoarece am vrut sa-mi continui studii sa ma realizez pe plan profesional.Ca sa evit o alta sarcina am mers la ginecolog sa-mi prescrie anticonceptionale,am facut analize si mi le-a prescris.Timp de doi ani am luat anticonceptionale si nu am intampinat nici un fel de problema.Dorinta mea de a avea un copil sa dezvoltat in timp si am renuntat la ele.Au trecut alti 2 ani si eu nu am ramas insarcinata ,nu am dat prea mare importanta in primul am pt ca era chiar bine ,faceam o cura dupa anticonceptionale,dar acum ma ingrozeste gandul ca nu as putea avea un copil.Am mes la ginecolog si mi-a spus ca totul este k ca nu a fost sa fie.Acum 2 luni am inceput sa am niste dureri suparatoare si am mers la alt ginecolog.Mi-a spus ca am anexita si mi-a prescris niste medicamente.astept sa merg la doctor sa vad rezultatul analizelor si poate poate in curand voi ramane insarcinata

    0
    0

  • cristina pe 24 Feb 2009, 21:21
    anexita

    am o durere in partea de jos a abdomenului si sunt balonata credeti kpot avea anexita am luat ketonal si durerea s-a mai ameliorat . ce tratament trebuie urmat in cazul acestor afectiuni?

    0
    0

  • angy pe 18 Feb 2009, 23:52
    anexita

    alina....nu sta , du-te mai bine la dr. Lasa rusinea. Eu am aceasta problema, anexita, de mult tp, de 4 ani si cum au aparut problemele am mers la medic si tot ma lupt cu aceasta afectiune. Dar in sfarsit am gasit pe cineva care m-a lamurit ce este cu aceasta "boala". Spune dr. ca este o afectiune frecventa la femeile care stau in zona montana. eu stau intr-o astfel de regiune de cand m-a stiu. problema este ca nu v-a disparea definitiv niciodata si trebuie facut tratament pt a inlatura durerile, acele secretii urat mirositoare .....tratament pt a nu ajunge la sterilitate.cine sta intr-o zona montana nu va scapa niciodata de anexita si in general toate afectiunile genitale de acest gen nu se trateaza definitiv. cel mai bun remediu este schimbarea domiciliului intr-o zona insorita. sunt pers care se trateaza ani de zile fara rezultat si pleaca in Spania,Italia....si cand se intorc constata ca nu mai au nimic. Mie mi/a recomandat sa incerc sa ma mut in alta zona, sa merg la bai de 2-3 ori pe an etc.bineinteles ca mi-a dat tratament ovule KLION, pastile ARCOXIA sa le iau din prima zi de menstruatie si sa merg sa ma si interneze pt a-mi administra, la urmatoarea menstruatie, un tratament mai puternic. aaaa si sa reincep a lua anticonceptionale, sa dezinfectez mereu toaleta, sa folosesc prosoape separate cu iubitul meu, sa fierb lenjeria intima.

    0
    0

  • Iuliana pe 18 Feb 2009, 20:23
    Anexita

    Raspuns pentru Alina .. nu te speria, e pe baza hormonala, si eu am trecut prin asta, dak ti`ai facut lama si e ok .. nu te speria sunt o gramada de femei in situatia ta

    1
    0

  • alina. pe 18 Feb 2009, 16:04
    nu stiu ce se petrece cu mine?

    de fiecare data cand m duc la baie si dupa ce urinez,ma streg si am ceva p lenjerie de culoare alba,si urat mirositoare.imi este rusine sa ma duc la doctor de aceea am apelat la dvs.sa ma ajutati in legatura cu aceasta problema.va multumesc

    0
    1

  • roxi pe 16 Feb 2009, 22:44
    anexita

    am facut ecografie acum 1 luna de zile si m`i s`a spus ca am inceput de anexita....de aici medicul specialist endocrinolog m`a trimis sa fac niste analize.....sunt speriata......nu am fost niciodata la ginecolog si as vrea sa imi spuneti daca am sa ajung acolo?!mi`este foarte frica si mai ales rusine....(ce as mai vrea sa imi spuneti cum se poate trata aceasta anexita?va rog astept o parere.va multumesc!

    2
    1

  • alina milos pe 14 Feb 2009, 19:48
    ce ma fac?

    aseara am avut contact sexual,iar dupa finalul lui am acuzat dureri puternice jos,mai precis niste crampe,ma simteam balonata,am luat diclofenac supozitor si durerea a disparut,ce solutie de vindecare exista,sau mai precis ce am?

    0
    0

  • gina gaiu pe 12 Feb 2009, 06:11
    anexita

    buna,acum ceva timp in urma am perdut o sarcina ,care sa oprit din evolutie acum mai nou am aflat ca,am si anexita astpt rezultatul analizelor sa vad ce pot face

    0
    0

  • mihaela pe 10 Feb 2009, 10:17
    anexita cronica

    si mie mi s-a pus diagnosticul de anexita cronica bilaterala chiar ieri.Mentionez ca am dureri insuportabile si stari de lesin. Medicul ginecolog mi-arecomandat zinat tablete si gentamicina injectii.Deocamdata n-am rezultate..,dar astept.

    1
    0

  • anka pe 9 Feb 2009, 18:42
    anexita acuta

    buna.Si eu cred ca ma anexita fiindca ma doare ingrozitor de rau pe partea dreapta si mi-am facut niste analize si de sange si ginecologic iar acum astept raspunsul mai ales ca imi doresc si un copil.

    0
    1

  • roxxa pe 7 Feb 2009, 23:45
    anexita sau apendicita?

    de o staptamana si ceva ma doare in partea dreapta,jos durere care se lasa in picior!dar problema e ca ma doare si stomacul si durerea se muta cand in parte dreapta cand in partea stanga!ma si sageata groaznic!!oare ce d-zeu sa fie??

    1
    0

  • miha pe 4 Feb 2009, 23:34
    amexita?

    mie mi se intampla sa am dureri in preajma menstruatiei si o secretie ciudata...nu stiu sigur daca este anexita sau altceva...dar as vrea tare mult sa stiu. In rest nu am celelalte simptome. Multumesc mult!!! sanatate tuturor

    1
    0

  • maria pe 4 Feb 2009, 14:31
    anexita

    Buna!Pot sa spun ca sunt o norocoasa.Nu am avut niciodata vreo problema de genul celor descrise pana acum.Voiam doar sa le urez multa sanatate tuturor femeilor care si-au postat povestea.Daca as putea sa dau un sfatva multumesc!

    2
    0

  • mirela pe 1 Feb 2009, 19:23
    anexita sau infectie urinara

    ma durea ingrozitor burta si tot stomacul de nu mai puteam sta in picioare..... stari de voma nu puteam sa respir bine si mam dus la urgenta acolo am stat 7 ore si mam plimbat cu perfuzii in mana vreo 2 ore prin spital ca sa imi zica ce am de si nu puteam sa merg de durere dar ei ma trimiteau sa ma plimb...... am fost la vreo 6 cabinete sa fac analize iar intr-un final sa imi zica dupa 7 ore ca nu sunt siguri de ce am!.. ori infectie urinara ori anexita una din astea doua.... mi-au dat pastile zanocin si aulin care mau costat 1560000 mii...... eu le-am luat duble sa fiu mai sigura ca imi trece dar dupa 2 sap de trat dupa o zi de la terminarea lor am crezut ca ajung iar la urgenta ca nu mai puteam de durere si imi mai aparuse o prb!..... la intrare in vagin ma inrosisem fff rau nu ma ustura cand urinam dar ma ustura cand ma spalam sau cand ca atingeam am fost la 4 cabinete particulare si miau dat aceleasi pastile dar nu au nici un efect...!!! vasi ruga sa imi spuneti ce inseamna aceste sintome....... dureri de stomac de burta care pornesc de la ovare ff puternice .....arsuri in capul pieptului dar ff tari si la stomac uneori am senzatia ca ma sufoc ca nu pot ca nu pot respira!!!.. totul porneste de la ovare daca stie cineva ce inseamna le MULTUMESC DIN SUFLET

    1
    0

  • tanea pe 29 Ian 2009, 19:46
    anexita

    am 17 ani shi am anexita CRONICA,am citit articolul shi imi dau lacrimile kind am citit de fertilitate.Simina sunt babute kare shtiu leakul pe baza de ceai de ierburi,eu iata miam fakut tratament pentru anexita in jur la 400 uro,dar akum ma lekuiesk pe baza de ierburi

    0
    0

  • simina pe 21 Ian 2009, 18:50
    anexita

    As vrea sa stiu daca exista tratament naturist pentru anexita.

    0
    0

  • georgiana pe 20 Ian 2009, 09:02
    anexita

    Buna. Am si eu anexita, am luat tratament prescris de doctor dar nu mi-a trecut. Prietenul meu ce tratament ar trebui sa ia. In ce consta acest tratament? va lua acelasi tratament ca si mine?

    0
    0

  • coza larisa pe 18 Ian 2009, 21:24
    anexita

    daca am eu anexita are si prietenul meu

    0
    0

  • emilia pe 18 Ian 2009, 16:47
    anexita oare?

    am o durere ingrozitoare in partea dreapta jos si o secretie super urata,plus de asta de la o vreme menstruatia mea a luat-o razna adica ''azi imi trece iar la doua zile apare iar'',sincera sa fiu nu am mers la doctor pentru faptul ca imi este foarte frica

    0
    0

  • tina pe 1 Ian 2009, 13:52
    speranța de a avea un copil.

    Acum 11 ani am întrerupt o sarcină , am pierdut mult sînge iar la recomandarea doctorului am întrerupt sarcina care a fost gemelară , nu am vrut dar m-au convins , am avut dureri îngrozitoare după ,care au continuat 4-5 ani , analizele nu le-am făcut atunci și regret foarte mult .Acum cinci ani am făcut o operație care ar fi trebuit să mă ajute dar nimic ,m-au mințit ca apoi să-mi spună că nu se mai poate face nimic , concluzia au experimentat pe mine , de ce cred asta?pentru că am auzit , așteptînd la ecograf , sfătuindu-le pe fete să nu se opereze șansele find foarte mici , acum eu ce ar trebui să fac , pentru că mi-au dat speranțe apoi la căteva luni de la operație mi-au spus-o pe șleau că nu mă ajută trompele și deci nu voi putea avea copii?

    0
    0

  • danya pe 11 Dec 2008, 19:50
    anexita

    din cauza anexitei cronice am pierdut sarcina pe care am dorit-o din tot sufletul

    0
    0

  • aurelia pe 9 Dec 2008, 19:21
    Vreau un medic bun

    Buna, si eu am o anexita cronica de ceva vreme. Am mers la medicul gine si am facut tot felul de tratamente, dar degeaba. Tot am dureri.Recomandati-mi un ginecolog bun. As prefera sa fie femeie. Nu prea ma inteleg cu barbatii. Va multumesc

    0
    0

  • Loredana pe 6 Dec 2008, 13:02
    ajutor

    Am o durere in partea dreapta jos, ma inteapa, aceasta durere se lasa pe picior in jos si acesta imi amoarte, menstruatia mi-a intarziat cam 2 luni, acum de cand mi-a venit.....simt aceasta durere si spatele ma doare ingrozitot cand ies afara, Cat este pretul aproximativ al unui consult ginecologic?

    0
    0

  • alexandraparaianu,@yahoo.com pe 29 Aug 2008, 22:32
    despre o durere in partea dreapta jos

    am o durere in partea dreapata jos , ma urinez des am senzeatia de a face dragoste in momentul ala . ce poate fi

    0
    0

  • vera pe 6 Iul 2008, 02:44
    anexita

    Simona eu am facut de f multe ori anexita si luam cloranfenicol tablete si imi trecea.Odata am mers la un medic care mi-a recomandat doxiciclina de atunci nu am mai avut prob vreo 10 ani pana acum.Acum eu locuiesc in Anglia iar sistemul de aici e f prost nu poti cumpara medicamente fara reteta iar ca sa ajungi la un medic specialist astepti luni de zile.Unde mai pui ca merg in concediu peste 3 zile in grecia si nu stiu ce o sa ma fac.iti doresc multa sanatate

    0
    0

  • GIONY pe 4 Iun 2008, 10:24
    ANEXITA SI SARCINA

    AM O USOARA ANEXITA, AM URMAT TRATAMENTUL, DAR CRED CA AM RAMAS INSARCINATA DUPA TERMINAREA TRATAMENTULUI. POATE FI VREO PROBLEMA?

    0
    0

  • Simona pe 19 Mai 2008, 19:52
    anexita

    De foarte multi ani mi sa spus ca am anexita bilaterala , am urmat nenumarate tratamente cu antibiotice dar degeaba , ultima oara am facut gentamicina timp de 10 zile(la 6 ore), cam un an si jumatate nu am mai avut probleme , in urma cu 4 zile durerile au revenit , imi este groaza sa o iau de la capat cu aceste dureri , nu mai stiu ce sa fac . In decursul acestor ani (cam 15 la numar )am fost la peste 10 medici dar fiecare mi-a recomandat un alt tratament , singurul care m-a ajutat a fost cel cu gentamicina ......dar din pacate nu mi-a fost tratata boala , Ce as mai putea incerca?

    0
    0

  • annn pe 10 Mai 2008, 16:01
    pt. mary_ana

    mary_ana, la tine poate fi si cistita, daca dupa ce ai termiat de urinat iti tot vine dar nu mai ai ce.....apoi o usturime ..e bine sa mergi la medi, sa-ti dea tratament corespunzator .bafta

    0
    0

  • Cristina pe 6 Mai 2008, 13:51
    Raspuns Florentina

    Este un subiect foarte interesant ar trebui sa scrie mai despre toate bolile legate de viata sexuala ar fi mult mai bine si tinerele ar avea mai mult de invatat.ZFlori este forte posibil ca cu sa intri in menopauza din cauza socurilor pe care le-ai avut in ultima perioada dar cel mai bine este sa consulti niste medici ginecologi si vezi ce iti spun.

    0
    0

  • Florentina pe 6 Mai 2008, 08:59
    probleme

    Eu am fost la un medic si am facut nenumarate ecografii in urma carora in prima faza mi sa spus ca am anexita pe partea dreapta, m-am tratat dupa care la alte ecografii am aflat ca am anexita bilaterala. Intre tim am nascut acum 12 ani o fetita, ciclul menstrual s-a reglat pana de curand , mai precis cam de doua luni cand la varsta pe care o am acum 40 ani , mia venit doar odata ciclul . E posibil ca sa am simtome de premonopauza? Mentionez ca in urma cu un an am avut un deces in familie (tata) si am suferit foarte mult iar a doua zi de Florii a mai murit si un unchi de al meu (ma gandesc la socuri emotionale).

    0
    0

  • mihaela pe 5 Mai 2008, 19:46
    raspuns pentru mary

    Mary, s-ar putea ca la tine fie vb despre o alta boala cu transmitere sexuala. E de preferat sa mergi sa mai discuti cu un ginecolog, serios. Bafta :) !

    0
    0

  • mary_ana pe 5 Mai 2008, 12:08
    medic?

    foarte interesant articolul,banuiesc k ar trebui sa mergi la ginecolog pentru a te putea trimite la analize,eu tocmai am fost si am facut o analiza in care totul pare ok,insa tot timpul imi vine sa merg la baie...am o problema cu urinarea si mai nou mi-a aparut o iritatie la nivelul vaginului cu mancarime,oare se poate vorbi de anexita?

    0
    0

  • postuirina pe 5 Mai 2008, 10:04
    despre anexita

    interesant subiect.pe mine ma intereseaza sa apara cat mai curand totul despre "boala inflamatorie pelvina"cred ca intereseaza mult pe multi.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod