Ce controale ar trebui să-ți faci singură pentru a preveni apariția sau agravarea bolilor

Examenele fizice și ginecologice realizate de un medic specialist sunt esențiale pentru sănătate, însă acestea sunt de obicei realizate o dată pe an.
Ce altceva ai putea face pentru a te asigura că previi apariția sau agravarea bolilor? Multe lucruri. Iată câteva controale ușoare pe care ar trebui să le facă fiecare femeie singură în confortul propriei case!

Controale pe care ar trebui să le facă fiecare femeie singură pentru a preveni apariția sau agravarea bolilor


1. Examinarea sânilor - o dată pe lună


Deși experții nu le mai recomandă femeilor să facă această examinare acasă, nu înseamnă că ar trebui să îți ignori sânii. Au existat îngrijorări cu privire la faptul că femeile se simt liniștite pe baza acestor auto-examinări. Dar dacă nu simți nimic, nu înseamnă că nu există nimic. În mod ideal, femeile ar trebui să fie familiarizate cu sânii lor, astfel încât să observe dacă există schimbări.
De asemenea, trebuie să își facă în mod regulat controale la medic, precum ecografiile și mamografiile. Încearcă să fii atentă la orice schimbare, de la diminuare, înțepături, înroșire, umflare, erupții cutanate la durere.

2. Examinarea pielii - o dată pe lună


Cancerul de piele este cel mai ușor de observat. Asta înseamnă că examinările regulate ale pielii pot să te salveze. Dacă este depistat din timp, cancerul de piele poate fi de obicei tratat. Această examinare este recomandată tuturor oamenilor, dar este deosebit de importantă pentru persoanele care au părul roșcat, pielea albă, au nenumărate alunițe sau au avut leziuni precanceroase sau canceroase în trecut. Ai nevoie de o oglindă mare și de o oglindă de mână. Examinarea trebuie să acopere fiecare centimetru din corpul tău, chiar și zonele care nu sunt expuse soarelui, cum ar fi scalpul, mâinile (chiar și sub unghii), sub sâni și chiar și organele genitale și tălpile.

3. Examinarea circumferinței taliei - la fiecare 3-4 luni


Talia ta poate fi un indicator al sănătății mai bun decât indicele de masă corporală. De ce? Grăsimea prezentă în zona burții reprezintă un factor de risc mai mare atunci când vine vorba de bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și diabet, în comparație cu grăsimea adunată în alte locuri din organism.
În general, femeile sunt mai sănătoase atunci când circumferința taliei este mai mică de 35 de centimetri. Dacă talia ta este mai mare, gândește-te ce exerciții și ce alimente te pot ajuta să îi reduci circumferința. Apoi măsoară din nou peste trei sau patru luni. Trebuie să scazi cantitatea de grăsime din jurul taliei și a coapselor. 

4. Examinarea pulsului - o dată pe lună


Ritmul cardiac prea rapid poate fi un semn al unei tiroide hiperactive (hipertiroidism), al fibrilației atriale (o anomalie a ritmului cardiac) sau al altor probleme cardiace. Și există o metodă prin care poți monitoriza aceste lucruri - prin verificarea pulsului. Pune degetul arătător și cel de-al treilea deget pe partea laterală a gâtului sau pe încheietura mâinii și numără câte bătăi sunt timp de 15 secunde.
Multiplică acest număr cu patru și ai ritmul cardiac. O frecvență normală a ritmului cardiac în repaus este cuprinsă între 60 și 100. Încearcă să îți dai seama de modelul pulsului tău de-a lungul timpului, nu te grăbi cu concluziile. Repetă această examinare o dată pe lună.

5. Examinarea înălțimii - o dată pe an


Măsurarea înălțimii tale cel puțin o dată pe an este o modalitate simplă de a-ți da seama cât de sănătoase sunt oasele tale. Dacă observi o scădere a înălțimii, înseamnă că sistemul osos are probleme și ar putea fi un semn precoce al osteoporozei. Cum poți menține sănătatea oaselor? Asigură-te că aduci un aport suficient de calciu prin produse lactate, legume cu frunze verzi precum spanacul și broccoli. De asemenea, exercițiile fizice sunt importante (mers pe jos, alergat, ridicarea greutăților).
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod