Ce boli ascunde limba

Ce boli ascunde limba?

Mesteci, înghiți și simți gustul alimentelor cu ajutorul limbii, dar rolul ei nu se limitează la aceste funcții. Aspectul ei poate oferi indicii importante cu privire la starea ta de sănătate. Află ce boli ascunde limba și care sunt semnele caracteristice pentru fiecare.
Poate credeai că limba este utilă numai pentru a putea aprecia dacă felurile de mâncare sunt pe placul tău sau nu, însă realitatea este că denotă primele simptome ale bolilor cronice sau în stare acută. Analizează ce boli ascunde limba cu ajutorul listei oferite de health.com și vei putea distinge între aspectul normal și problemele care pot apărea.

 
Care este aspectul normal al limbii?

„Rozul închis spre roșu, cu puține ridicături sau cu relief vălurit, reprezintă aspectul sănătos al limbii”, a declarat dr. Sally Cram, periodontist din Washington, pentru health.com.

 
Iată ce boli poate ascunde limba, în funcție de modul în care arată:

 
1.  Diabet

Candidoza orală (bucală) afectează frecvent persoanele care au diabet, dar nu au fost încă diagnosticate.
Afecțiunea apare din cauza sistemului imunitar slăbit și arată ca un strat albicios gros pe toată limba. De asemenea, persoanele care au diabet vor avea și o producție mai scăzută de salivă. „Majoritatea celor care suferă de diabet vor fi deshidratați, iar limba poate fi strânsă ori încrețită și nu va arăta normal”, spune dr. Ryan Kaufmann, specialist din Atlanta.

 
2. HIV

Afectarea sistemului imunitar ca urmare a infectării cu HIV face ca organismul să nu poată lupta la fel de eficient împotriva bacteriilor și microorganismelor. Petele sau rănile roșii de pe limbă sau din alte zone din interiorul cavității bucale pot semnala infecția, la fel ca și leziunile albicioase din părțile laterale ale limbii.

 
3.
Boala celiacă

În cazul acestei afecțiuni consumul de gluten determină sistemul imunitar să atace intestinul subțire. Simptomele clasice sunt constipația, diareea, balonarea sau durerea, dar boala celiacă poate provoca și dispariția firelor minuscule de păr care populează limba, cauzând un aspect lucios, prea neted, care va modifica percepția gustului și poate fi dureros.
„Pierderea perilor de pe limbă poate provoca dureri dese. Orice aliment care are un grad ridicat de aciditate sau care este picant va da o senzație de arsură intensă”, explică dr. Cram.
Dacă vitaminele și mineralele nu sunt preluate în mod optim limba va fi foarte uscată și pot apărea leziuni specifice.
Singura modalitate de a ține sub control boala celiacă este ocolirea permanentă o glutenului sub orice formă.

 
4. Sindromul Sjogren

Este o boală autoimună care poate ataca părți diferite ale corpului, dar cel mai des afectează glandele lacrimare și salivare. „Dacă nu ai suficientă salivă cu enzime care te protejează crește riscul de proliferare a bacteriilor. Pot apărea pete albe pe limbă sau limba se va înroși ori va deveni netedă dacă dispar perii de pe suprafața ei”, spune dr. Cram. În cazuri mai rare persoanele care suferă de sindromul Sjogren vor avea o senzație de arsură pe limbă sau le pot apărea crăpături.

 
5.
Cancer

De obicei medicii stomatologi sunt primii care detectează cancerul de gât sau pe cel oral. Orice umflătură sau rană de pe limbă ori din interiorul gurii care nu se vindecă în cel mult 2 săptămâni impune un consult de specialitate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod