Cat este de sanatos regimul vegetarian?


Se pot consuma legume, de preferat cat mai putin prelucrate termic (salate, sucuri), fructe in stare proaspata.

Regimul vegetarian este contraindicat femeii gravide si celei care alapteaza; la fel si copiilor aflati in perioada de crestere, dar si persoanelor cu diferite afectiuni, care ar trebui sa urmeze un regim igieno-dietetic adaptat problemelor pe care le prezinta.

Se pot acoperi toate nevoile nutritionale ale organismului printr-un regim vegetarian?


Un regim vegetarian pur "pradeaza" organismul de proteine de calitate superioara, cele de origine animala; proteinele de origine vegetala (continute de mazare, naut, fasole, legume verzi, fructe si uleiuri vegetale, cereale, legume si fructe uscate, paine, faina, paste, orez, gris) sunt mult mai sarace sau nu contin deloc aminoacizi esentiali, deosebit de importanti pentru buna functionare a organismului uman.

Fierul se gaseste in cantitati mari in carnea rosie. Cel continut in unele vegetale (seminte de soia si cereale) este mai greu absorbit si metabolizat, in comparatie cu cel din carne.

Carenta de vitamina B12 (care se gaseste in principal in carne, lactate si oua) poate antrena anemii grave si afectiuni ale sistemului nervos si circulator; in acest caz este indicat consumul de cereale cu adaos de vitamine.

Deficitul de calciu (continut in lapte si derivate) poate fi ameliorat prin consumul de lapte din soia si branza tofu.

Carenta de vitamina D (vitamina prezenta in uleiul de peste), in special la copii, poate antrena aparitia rahitismului, cu tulburari de crestere si afectiuni ale oaselor.


Se recomanda administrarea suplimentelor alimentare?


Administrarea suplimentelor alimentare nu este recomandata decat in cazul existentei unor carente reale si numai la indicatiile unui medic. De multe ori, acumularea unei cantitati prea mari de vitamine este mult mai nociva decat carenta acesteia. Nu putem suplini absenta unor vitamine si minerale naturale prin adaugarea unor produse care contin diferite suplimente, de multe ori sintetice sau in cantitati necorespunzatoare.

De asemenea, exista o competitie in ceea ce priveste absorbtia unor elemente in defavoarea altora; de exemplu, un exces de calciu inhiba absorbtia magneziului si fierului.

Exista situatii exprese care necesita administrarea de suplimente, dar numai la indicatiile unui medic: administrarea de calciu si vitamina D la cei care nu consuma produse lactate sau la femeile aflate in premenopauza sau menopauza, pentru prevenirea osteoporozei; administrarea de acid folic si vitamine la femeile gravide; administrarea de vitamina B12 la persoanele cu regim strict vegetarian.

Trebuie retinut faptul ca putem adopta o dieta vegetariana pe perioade scurte de timp (de exemplu, o zi/saptamana sau o saptamana/luna), care va avea efecte benefice asupra organismului si fara a antrena reactii adverse.

Aceasta perioada va permite organismului sa realizeze detoxifierea, adica eliminarea toxinelor provenite din mediul exterior (aer, mancare, apa) sau a propriilor deseuri metabolice.


Se vor consuma fructe si legume crude (sub forma de salate sau sucuri); fructe uscate: stafide, smochine, curmale, caise; cereale integrale, nuci, seminte si alune (neprajite); miere 1-2 lingurite pe zi; ulei de masline presat la rece adaugat la salata de cruditati; minim 1,5-2 l de lichide/zi, sub forma de apa plata sau ceaiuri (ceaiurile pot favoriza detoxifierea organismului prin actiune diuretica, purgativa, sudorifica).
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • popescu bogdan pe 4 Nov 2013, 23:51
    nutritionisti de doi lei

    Nu va suparati, dar nu v-am inteles competenta in nutritie...de fapt majoritatea doctorilor stiu despre nutritie cam ce stiu vecinii de scara...si asta in America, la noi este mult mai rau...In conditiile in care majoritatea programelor educationale din scolile de la ei sunt sponsorizate de companiile din industria laptelui...ne mai miram ca trebuie sa consumam lapte sa avem dinti si oase sanatoase...si asta ni se inoculeaza de mici...la fel cu mancatul de proteina animala... daca era sa fim atat de carnivori trebuia sa avem caninii cum il au felinele si tubul digestiv mult mai lung..Gravele carente ale vegetarismului,despre care vorbiti, probabil numai din lipsa de varietate a alimentelor integrale vegetariene...oricum organismul stie singur sa-si completeze necesitatile metabolice...cu un pic de atentie...si lasati vrajeala cu" platoul american"cu pana la 30% proteina(mai ales animala), ea imbolnaveste anual zeci de milioane de oameni care mananca "sanatos",asta li s-a inoculat de mici...doar trebuie sa sustinem industria carnii, a laptelui, zaharului, apoi ne miram ca murim pe capete de inima, cancer diabet, etc, iar cand ne imbolnavim de toate acestea trebuie sa sustinem si industria farmaceutica, medicala, in loc sa ne intoarcem la natura si sa vindecam prin alimentatie sanatoasa...ati auzit de metabolitul superactiv1,25D care controleaza evolutia multor boli grave?Acesta scade in urma cosumului de proteina si calciu, deci consumati lapte de vaca cat mai mult...asta pentru sanatatea dumneavoastra...stimati doctori, ati devenit nutritionisti peste noapte ...puneti mana pe carte!Apoi recomandati eventual dieta Atkins, vanduta de un australian obez, bolnav de inima ajuns milionar din cauza ignorantei oamenilor...

    0
    0

  • Maya pe 13 Iun 2012, 01:28
    fara carne

    Traiand in SUA nu e usor sa ai o alimentatie sanatoasa,desi americanii sunt foarte buni in multe domenii,nutritia lor lasa de dorit.Am exclus carnea dupa ce m-am informat suficient incat sa descopar ca bietele animale nu mai consuma iarba si nutret,ci porumb la greu,sau chiar sunt hranite cu cadavrele altor animale,injecate cu hormoni.Mi-am zis mai bine fara,in schimb am pastrat pestele salbatic si in rest lactate outa,multe legume si fructe din piete organice.Ma simt minunat si corpul meu e perfect sanatos.Sunt adepta oricarei timp de mancare atata timp cat este organic, neprocesat chimic si fara grasimi si zagr,plus o gatire corespunzatoare.

    3
    0

  • diana pe 16 Mar 2012, 14:15
    vegetarian

    Tot rasfoind carti zilele astea am dat peste o intrebare pe care indraznesc sa v-o pun si voua:cat de natural sa mai fie si ardeiul asta daca a stat o luna in frigider si nu are nimic????

    1
    1

  • dorca andrei pe 27 Sep 2011, 15:43
    merita sa fi vegetarian?

    Buna, sunt incepator in alimentatia vegetariana.Fac miscare zilnic si incerc sa mananc cat se poate de sanatos,dar nu tot timpu reusesc asa cum mi-as dori.De vreo cativa ani incoace m-am apucat de sport si intre timp am inceput sa imi aleg ce mananc ca sa nu bag tot felul de prostii in mine care mai de care nesanatoase.Asa cum spunea si cineva mai sus ca traim intr-o lume care nu iti garanteaza de nimika ca sanatos.Dupa aceea am inceput sa scot grasimile, mai ales untura ,dupa aceea dulciurile cu putinta dar destul de greu cu ultimele enumerate.Am mai studiat,m-am mai documentat de pe net,de prin carti ,colegi si am aflat in mare ce fel de combinatii sunt bune care nu, si am incercat sa ma tin de ele.Ma simteam bine,dar vazand ca este si o varianta si mai buna am zis sa o incerc.De ce nu?M-am pus pe citit carti de nutritie si mi-a dat argumentele necesare pentru a adopta acest stil de viata. Desi nu prea convenabil din cateva puncete de vedere:ca n u ai un aport suficient de proteine si pe mine cam asta m-a interesat si ma intereseaza pentru ca facand sport trebuie sa ingeri o cantitatee mai mare de proteine si e mai usor sa apelezi la cele de origine animala decat la cele de origine vegetala . Am fi orbi sa nu aceptam ideea ca sunt superioare celor animaliere dintr-un anumit punct de vedere.Nu ca cele animaliere nu ar avea un continut mai mare pe suta de grame, desi nici cele vegetale nu sunt mai prejos. As vrea sa specific ca cele vegetale sunt mai usor de digerat nu necesita o asa mare aciditate in stomac pentru a fi descompuse ,pe cand cele animaliere au devoie de o aciditate mult mai mare de cum e normal in stomac.

    0
    0

  • costel pe 10 Apr 2010, 20:36
    vegetarian cu siguranta

    salutare tuturor, eu sunt vegan de 2-3 ani ( fara nici un produs de origine animala, carne, oua, lapte ... ca si cum ai manca de post) dar am inceput acum 6 ani cand am adoptat regimul vegetarian. Si va marturisesc ca ma simt minunat de cand am inceput acest regim. Nu m-am gandit cate proteine are cutare leguma sau cutare fruct, la inceput am scos carnea din retete si am ascultat ceea ce corpul imi spune si in felul am mers tot timpul si nu a fost nevoie sa iau suplimente de vitamine. Si am facut analize si totul e in ordine nu au fost carente desi muncesc la fel ca atunci cand nu eram vegetarian. Iar in ceea ce priveste alimentatia copiilor si a mamicilor gravidute va recomand sa cititi cartea doamnei Elena Pridie: Copilul vegetarian. Consider o carte plina de informatii foarte utile pentru cei care s-au gandit sa abordeze regimul vegetarian. Va recomand din toata inima regimul vegetarian. FITI VEGE! FITI VERDE! SALVATI PLANETA!

    0
    0

  • ionut pe 29 Mai 2009, 13:49
    pt. toti si pt. toate

    aveti dreptate fiecare cate putin. *omul este omnivor *trebuie sa folosim lactate, dar cel mai mult produse din lapte. *carnea de peste este f buna dar sa nu fie la conserva. daca nu dam corpului proteine (care vin maj. din carne) ajungem la atrofierea muschilor in timp. dar sa nu uitam de "hrana vie" folosita de Traci, mierea de albine. produsele apicole folosite in alimentatie si nu numai, da rezultate excelente. pt. mai multe amanunte: dog.catel@yahoo.com

    1
    0

  • tudoracheelenaalina pe 12 Nov 2008, 12:12
    orice aliment ingrasa ,daca mancam suficient de mult

    alimentatia trebuie diversificata si fiecare masa sa contina toate cele 3 principii nutritive: proteine,glucide si lipide. sa incetam sa ne comportam ca niste robotei carora trebuie sa ni se dea "mura in gura" dieta potrivita!Avem o viata intreaga in fata in care trebuie sa mancam dupa capul nostru,pentru ca nutritionistul nu este langa noi,sa renuntam la dietele care ne impun un anumit fel de mancare la o anumita ora si sa incercam sa ne compunem singuri variantele corecte pe gustul nostru - e vorba de adaptarea unui mod de alimentatie sanatos si echilibrat pe viata.

    0
    0

  • gabitza89 pe 12 Nov 2008, 09:37
    sanatatea este cea mai importanta

    eu nu sunt vegetariana dar incerc sa mananc sanatos...pun foarte mult accent pe detoxifiere si suplimenti nutritivi care mie mi se par vitali in ziua de azi privind la calitatea alimentelor pe care le consumam zi de zi...detoxifierea este importanta pentru ca din colon incepe moartea noastra...cine vrea sa discutam mai mult despre sanatatea noastra id meu este close_to_u_89. va pup

    0
    0

  • Marta pe 12 Nov 2008, 05:50
    vegetariana sau nu ?

    Intro perioada a vietii mele, din motiv de sanatate,am fost total vegetariana. Si sincer a fost foarte bine. M-am obisnuit un pic mai greu,dar atunci am dat jos kg in plus,am intinerit.M-am simtit foarte bine. Apoi dupa 1 an, asa cum se recomanda mai sus ,am adaugat pestele si citeva lactate si mai apoi si carnea de pui. Kilogramele au venit inapoi,dar nu asa drastic ,in schimb cind am inceput sa gust din alte alimente cum ar fi carnea de porc (sa gust!),deja totul s-a schimbat in rau. Cred ca aveti dreptate, cea mai buna alimentatie este cea lacto-ovo-vegetariana si cu peste . Eventual,in fiecare seara 1 pahar de vin rosu sec,curat...fara adaosuri comerciale,deci un vin de tara. Este foarte important dar si greu ,sa ne alimentam sanatos intro lume nesanatoasa !!!

    0
    0

  • ralu_mar16 pe 11 Nov 2008, 20:34
    ....

    Nu stiu cat de sanatos este (sau nu) regimul vegetarian. Am avut la un moment dat o discutie cu cineva care cunoaste mai multe lucruri in domeniul nutritiei, care mi`a recomandat un regim mixt...vegetale dar si carne. Ea este necesara in corp, chiar si carnea grasa..bineinteles, nu in cantitati uriase. Fiecare aliment este necesar pt o buna functionare a corpului. Echilibrul este solutia!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod