Cat de sanatos este sa porti slapi?

Inedit subiect, te-ai putea gandi. Insa sunt toate sansele sa-ti schimbi opinia daca scoti capul pe fereastra sau consulti...

Inedit subiect, te-ai putea gandi. Insa sunt toate sansele sa-ti schimbi opinia daca scoti capul pe fereastra sau consulti buletinul meteorologic.

Adevarul este ca, in zilele toride, simtim ca am fi in stare sa iesim dezbracate si desculte pe strada si numai stropul de ratiune, care nu s-a topit sub razele soarelui, ne impiedica sa comitem asemenea acte de exhibitionism.

Acest lucru nu inseamna ca nu ne straduim sa gasim cele mai confortabile si... racoroase solutii in ceea ce priveste imbracamintea si incaltamintea.

Ceea ce ne duce, intre altele, cu gandul la slapi. A nu se intelege ca ne referim acum la dizgratiosii papuci de guma, care se rup dupa numai cateva purtari. Oferta s-a diversificat considerabil, designerii de incaltaminte pun la dispozitie modele pe cat de comode, pe atat de elegante, care pot fi purtate la tinute sport/casual fara probleme, indiferent ca optam pentru pantaloni subtiri sau pentru o fusta lejera.

Asta ca sa nu mai vorbim de culori si accesorii, unde resursele de imaginatie ale creatorilor par sa nu cunoasca limite...

Bun, acum ca ne-am linistit din acest punct de vedere - adica, vom putea gasi fara prea mare dificultate ceva pe gustul nostru - sa vedem care este latura practica a acestui gen de incaltaminte si care sunt potentialele probleme pe care le-am putea intampina.

Slapii: aspecte pozitive si negative


La capitolul notat cu plus, nu putem sa nu incepem altfel decat mentionand ca, probabil, constituie cea mai comoda optiune la acest capitol. Nu riscam sa facem bataturi (unele iritatii pot aparea, dar numai in primele zile si se rezolva de obicei cu un simplu plasture cu rivanol), nu se umfla picioarele (ah, cand te gandesti la sandalele cu barete subtiri, atat de elegante, dar atat de chinuitoare la o adica!), pielea este bine aerisita...
Bine, o problema ar fi daca se nimereste sa fim calcate pe picior in autobuz sau metrou, insa cu siguranta acesta este un inconvenient mic in raport cu avantajele mentionate.

Dar... (evident ca mai trebuia sa apara si un "dar" pe undeva) nu inseamna ca nu exista riscul sa ai si neplaceri din cauza lor. De exemplu, oricat de confortabili ar fi, nu e recomandabil sa-i porti cand faci plimbari lungi. De ce? Pentru ca nu ofera un sprijin concret piciorului (nu au acea scobitura la jumatatea talpii, de obicei) si acest lucru ar putea induce tensiuni la nivelul gleznelor, in principal.

De asemenea, daca sunt purtati excesiv, ar putea crea probleme la nivelul genunchilor ori ligamentelor, sau duce la aparitia tendinitei (afectiune constand in inflamarea tendoanelor). De aceea, este bine sa nu abuzezi de acest tip de incaltaminte, oricat ar fi de comoda.


Un alt aspect pe care trebuie sa-l ai in vedere se refera la pericolul de a te rani la picioare, dat fiind faptul ca slapii nu ofera, practic, nici un fel de protectie fata de factorii exteriori. De asemenea, sunt destul de riscanti daca accelerezi pasul; nu-ti ofera prea mult echilibru, chiar daca altminteri par destul de stabili. In aceasta idee, este bine sa te feresti sa alergi cand porti slapi; riscul de a cadea este destul de pronuntat.
 
Fereste-te sa conduci purtand slapi! Piciorul nu are deloc stabilitate in acest tip de incaltaminte si, chiar daca esti o soferita experimentata, pot surveni situatii neprevazute. Cand esti la volan, incaltamintea ar trebui sa fie lejera, dar in acelasi timp relativ fixa pe picior, pentru a putea manevra nestanjenita pedalele. Slapii cu siguranta nu sunt o idee prea buna din acest punct de vedere.


In sfarsit, un ultim aspect. Tine cont si de faptul ca pielea este foarte expusa razelor de soare, asa incat neaparat maseaza-ti picioarele cu o crema cu factor de protectie 20, sau chiar mai mare, daca simti nevoia.

Cam multe dezavantaje, nu? Ei bine, in definitiv nu se pune problema decat sa cantaresti cu atentie toate informatiile si sa-ti iei un minimum de precautie. Pana la urma, ideal nu exista, oricat de inventivi ar fi designerii de incaltaminte. Atat timp cat nu vei exagera, nu ai de ce sa-ti faci probleme si te poti bucura de tot confortul.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adriana pe 16 Mar 2010, 20:09
    desculta

    Daca-i vara, evident desculta. Sau in slapi. Dar io numai desculta ma port.

    0
    0

  • Nnonna pe 14 Iul 2008, 22:05
    Slapii......

    Vai,eu vara chiar nu as putea fara ei.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod