Beneficiile renuntarii la fumat

De indata ce renunti la fumat, corpul tau porneste in marea calatorie a recuperarii... Reintoarcerea la stadiul de nefumatoare inseamna beneficii de care pana acum nu te puteai bucura. Si nu vorbim aici doar de aspectul financiar (sa nu ne amagim insa, este unul foarte important...), dar in special de starea ta de sanatate, care se va imbunatati in mod vizibil si semnificativ. Iata care sunt schimbarile prin care trece organismul tau si cat de bine te simti cu fiecare tigara pe care nu o mai fumezi...

Dupa 20 de minute

Presiunea sangelui si pulsul revin la normal, iar circulatia periferica (a mainilor si a picioarelor) se imbunatateste semnificativ.

Dupa 8 ore

Nivelul oxigenului din organism revine la normal, iar sansele de a face un atac de cord incep sa scada.


Dupa 1 zi

Tot monoxidul de carbon a fost eliminat din organism, iar plamanii incep sa elimine mucusul si mizeria acumulate. In aceasta etapa a procesului renuntarii la fumat, tine minte sa inspiri cat mai adanc atunci cand simti ca "pofta" de tigara te loveste si sa bei cat mai multa apa.

Dupa 2 zile

Dupa 2 zile fara fumat, nu mai exista urme de nicotina in organismul tau, iar simtul olfactiv si cel gustativ se imbunatatesc. Simptomele de "sevraj" ating punctul lor culminant in a doua sau a treia zi de cand ai renuntat la tigari, astfel incat este recomandabil sa bei cat mai multa apa, sa fii hotarata si sa te concentrezi asupra ideii ca acestea vor disparea, inevitabil.

Dupa 3 zile

Astazi s-ar putea sa fie cea mai dificila zi pentru tine, in ceea ce priveste poftele si simptomele fizice pe care le vei resimti...
Tine minte ca nu vei trece o vesnicie prin aceste stari! Ca atare, incearca sa iti gasesti activitati care sa te mentina cat mai ocupata si, din nou, bea cat mai multa apa. In doar trei saptamani, aceste pofte vor fi o amintire urata, asa ca nu ai nici un motiv sa nu fii optimista si sa nu privesti cu vointa si incredere mai departe!

Dupa 4 zile

Te simti nelinistita si parca golita pe interior. Organismul tau tanjeste dupa nicotina si poti resimti acest lucru sub forma poftei de mancare - bea cat mai multa apa posibil si ai grija sa ai la indemana, pentru orice eventualitate, si o gustare sanatoasa. Nu uita nici de aspectul intretinerii fizice - este crucial! Fie ca vorbim aici de o plimbare prin parc sau de o sedinta de fitness, incearca sa integrezi sportul in viata ta!

Dupa 5 zile

Deja simti ca poti respira mai usor, iti simti privirea mai clara si tenul mai curat.
De asemenea, nivelul tau energetic este mai ridicat. Transforma intr-un obicei utilizarea unei tehnici de relaxare in fiecare dimineata si seara.

Dupa o saptamana

Somnul ar trebui sa iti revina la normal dupa acest interval de timp. Probabil ca te va durea mai mult decat de obicei gatul sau vei tusi mai mult decat o faci in mod normal, deoarece plamanii tai elimina treptat mizeria acumulata de-a lungul anilor.

Dupa 2 saptamani

Vasele de sange din organism incep sa se deschida din nou, iar circulatia sanguina se imbunatateste tot mai mult. Nu mai obosesti la fiecare pas, iar exercitiile fizice incep sa fie tot mai usor de realizat - redescoperi bucuria de a face miscare! In urmatoarele luni vei simti tot mai accentuat senzatia de usurare si de bunadispozitie asociate cu renuntarea la fumat, iar nivelul tau energetic va creste tot mai mult.


Dupa 3 pana la 9 luni

Dificultatile resimtite la respiratie, tusea, respiratia sacadata si "haraita" incep sa dispara. Capacitatea si eficienta pulmonara cresc cu 5-10%.

Dupa 5 ani

Riscul de a suferi un infarct scade pana la aproximativ jumatate fata de un fumator.

Dupa 10 ani

Riscul de a dezvolta cancer pulmonar scade pana la jumatate fata de un fumator, iar riscul de a suferi un atac de cord este comparabil cu cineva care nu a fumat niciodata.
 

Comentariile 51-76 din 76

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Betty pe 19 Oct 2010, 12:37
    lasat de fumat

    M-am lasat de fumat de doua saptamani.Azi am fost sa-mi cumpar tigari medicinale.Nu mai simt,evident ,nevoia de nicotina ,ci imi era dor de gestul de a fuma.Pare absurd dar asa s-a intamplat.Cel mai greu este sa renunti la gestul de a fuma.Cel mai usor este sa te lasi de fumat,impreuna cu cineva.Mama s-a mutat la mine pentru o perioada de 5 zile si impreuna ,am reusit sa devenim nefumatoare.

    3
    0

  • pufa pe 17 Oct 2010, 14:46
    nunu

    buna.am douazeci de ani.. fumez de 4 ani .. si mi-am dat seama ca trbeuie sa ma las.traiesc p banii parintilor sunt disperata sa-mi gasesc un job, am destule probleme.si am zis ca trebuie s vina odata si odata momentl asta.momentul a inceut de joi.azi e duminica.joi am fumat ultimele 3 tigari.beau f multa apa.numai mananc seara si fac miscare.si totusi e greu sa ma abtin.ma gandesc luni cand merg la cursuri si in pauze ce o sa fac.nu pot da cu picioru.

    2
    0

  • Costi pe 8 Oct 2010, 10:15
    Am zis:NU FUMATULUI

    Am fumat 33 de ani.Acum am 50!Nu mai sunt ca acum 10 ani.La 50 de ani incepi sa simti orice inconvenient de sanatate.Dar de 2 luni m-am lasat de fumat si am inceput din nou sa simt pofta si puterea de viata de acum 10 ani.Cum am reusit?Foarte simplu!Mi-am zis:atit de prost pot sa fiu,incit sa dau bani cu mina mea(si nu putini)ca sa-mi distrug sanatatea?Si din momentul acela ,n-am mai pus gura pe tigara.Mi-a fost mai greu prima saptamana si chiar si a doua ,dar am reusit si acum am 2 luni decind n-am pus gura.Incercati si veti vedea!

    1
    0

  • stefania pe 25 Sep 2010, 16:31
    of, fumatul

    Buna! Am citit toate comentariile voastre si, m-am gandit sa- l adaog si pe al meu...Am fumat 30 ani(!!!), din primul an de liceu....De ce? Pt ca eram foarte inalta si-mi era teama ca nu ma voi opri din crestere; in loc sa vorbesc cu parintii,m-am sfatuit cu prietenele si colegele de liceu (care fumau deja :P),ele mi-au spus ca fumatul stagneaza cresterea si, am inceput. In urma cu doi ani si ceva, (de atunci nu mai fumez), am luat decizia sa nu mai fumez deloc. Aveam pofta de tigari....si inca cum....dar. imi lasasem chistoace si scrum intr-o scrumiera si le miroseam; mi se facea greata; ajunsesem sa pun chiar si in borcanase pt a putea avea cu mine scarbosenia. A functionat!!! Nu stiu daca aceasta metoda va ajuta pe cineva, sau daca va dori cineva sa incerce. Mai vreau sa spun ca primul an a fost un chin, vointa mi-a fost pusa greu la incercare, dar am reusit! Sprijinul celor de langa voi conteaza mult! Succes!

    1
    0

  • dan pe 15 Sep 2010, 19:34
    daca vrei poti

    sa incepem cu inceputul.am 36 de ani si am fumat 15 ani.pana acum 3 saptamani.cum m-am lasat eu?intr-o zi ma uitam pe net si am vazut cartea lui allen carr.vreau sa va spun ca eu nu cred in chestii de genul asta.cartea am citito mai mult din curiozitate.vreau s-a va spun ca in momentul cand am terminat cartea de citit,pur si simplu nu mi-a mai trebuit tigara.am uitat sa va spun ca fumam 2 pachete de marlboro filter plus.nimanui nu i-a venit sa creada ca au trecut 3 saptamani fara sa fumez.2 colegi de la servici mi-au cerut si ei cartea si au o saptamana de cand nu mai fumeaza si ei.cine vrea carte sa imi spuna si o trimit prin email

    5
    1

  • Vlad pe 20 Iul 2010, 12:19
    Nu simt nici o nevoie

    Totul a inceput la un chef intr-o joi seara...mult alcool, amerstecat cu diverse sucuri si tigari...vineri dimineata m-am trezit cu o stare generala de rau...dar totusi, din obicei, vineri dimineata am fumat ultima tigara pe care mereu mi-o pastrez pe dimineata. Datorita senzatiei de rau nu a fost nici un fel de pofta, mi-a fost chiar usor prima zi, am si fost destul de ocupat...a doua zi a fost putin mai dificil, dar nu aveam bani la mine si de lene sa ma intorc pana acasa, nimeni care sa imi ofere o tigara...a trecut si a doua zi...pe seara m-am pus la un film, dupa o masa copioasa, un pui de somn bun si gata. Duminica deja nu mai simteam nici un fel de pofta si atunci am zis ca ar fi momentul potrivit sa renunt. Azi e marti...nu a trecut mult timp, dar nu ma tenteaza deloc sa ma apuc iar de fumat. Acuma caut efectele pozitive ale renuntarii, ca nu am fost niciodata curios ce ai de castigat daca renunti la fumat. Pe mine m-a motivat faptul ca un pachet ii 11 lei (eu fumam Marlboro Red). Cand am inceput eu sa fumez, acum vreo 4-5 ani un pachet era sub 5 lei...imi permiteam un pachet la zi...asta e...trecem pe jeleuri ca is mai bune la gust si alea inca mi le pot permite

    3
    1

  • Lasa-te usor de fumat pe 14 Iun 2010, 13:12
    allen carr - carte anti fumat

    Lasa-ti prostiile gen metoda vointei etc si cititi cartea asta mentionata la subiect. O puteti gasi pe link-ul urmator: http://www.scribd.com/doc/13320706/Allen-Carr

    1
    1

  • Laura pe 13 Iun 2010, 17:29
    .................

    Ok...nu mai fumez de sambata...azi e Duminica..Maine e Luni. M am abtinut. Ma abtin. Sper. Dar simt o nevoie aproape de limita rabdarii de a fuma. OK. Ma abtin. Am fumat de la 23 ani dintr o tampenie ( am 28). Toti de la munca fumau si eu nu. Am zis ok sa incerc sa vad cum e...Idioata. Sa nu mai zic ca daca as calcula banii pe care i am cheltuit in 5 ani as fi destul de bogata. jejeje aahh si de 2 ani platesc tigarile in euro...

    2
    0

  • CATALINA pe 1 Iun 2010, 16:01
    anti tutun

    este a doua zi de cand m-am lasat de fumat,dupa aproape 9 ani de zile ma rog la bunu Dumnezeu sa nu mai fumez niciodata imi este foarte greu simt ca nu mai rezist sufar foarte mult am o stare foarte proasta zici ca am pierdut pe cineva drag nu stiu ce sa ma fac.O tine mult starile astea va rog sa-mi raspunde-ti

    2
    0

  • mihai pe 23 Mai 2010, 17:38
    ce ma fac?

    si eu m-am lasat de la 1 febr a.c. si am rezistat eroic pana acum o sapt cand am fumat intr-o seara la o nunta cam 13-15 tigari. de atunci nu am mai fumat decat o tigara (adica azi) si ma sperie gandul ca ma voi apuca din nou pe fond nervos ptr ca desi toti scriu pe aici ca se simt mult mai bine de cand s-au lasat, la mine s-a demonstrat a fi contrariu aparandu-mi tot felul de probleme de sanatate pe care inainte nu le aveam gen imunitate scazuta sau mai grav si mai nou D.E. :( daca citeste un medic sa-mi dea si mie un sfat va rog

    0
    0

  • stefan pe 29 Mar 2010, 16:54
    daca vrei poti

    am fumat timp de 14 ani numai tigari carpati(2 pachete pe zi) si cand m-am hotarat sa ma las de fumat am luat pachetul de tigari din buzunar si l-am aruncat,si de atunci nu am mai tras un fum. am 17 ani de cand m-am lasat dar va spun ca si acum dupa atatia ani tot mai simt cateodata nevoia sa fumez.

    1
    0

  • stefan pe 29 Mar 2010, 16:53
    daca vrei poti

    am fumat timp de 14 ani numai tigari carpati(2 pachete pe zi) si cand m-am hotarat sa ma las de fumat am luat pachetul de tigari din buzunar si l-am aruncat,si de atunci nu am mai tras un fum. am 17 ani de cand m-am lasat dar va spun ca si acum dupa atatia ani tot mai simt cateodata nevoia sa fumez.

    0
    0

  • mallinaz pe 24 Mar 2010, 15:53
    nici eu!

    si eu m-am lasat de cateva ori de fumat si ma pot lasa cand vreau desi fumez de 7 ani.doar k nu ma pot lasa pentru mai mult de 2 luni 3 maxim.cat despre nicorette sau alte porcarii gen tigara electriuca sunt numai prostii.totul e sa ai un motiv bun si ambitie.sa vrei...bafta tuturor!

    0
    0

  • gabriela pe 22 Mar 2010, 19:44
    m-am lasat!

    niciodata nu credeam ca ma voi lasa de fumat.dar s-a intamplat si sunt foarte mandra de mine! cand au inceput sa se scumpeasca ,pur si simplu nu am mai cumparat.in primele zile am fost nervoasa si cand ma apuca pofta mancam mere sau portocale.din cauza tigarilor am hernie hiatala si esofagita de reflux,iar acum ma chinui cu medicamente si regim.asta n-ar fi nimic.problema e alta:desi am2 luni de cand nu mai fumez,mi-e pofta din ce in ce mai mult pe masura ce trece timpul!ce sa fac?//

    0
    0

  • anca pe 9 Mar 2010, 16:11
    totul e doar vointa

    am fumat 30 de ani si daca pana de curand cineva imi spunea sa renunt la tigari era cel mai mare dusman al meu. pana intr-o zi acum aproape 3 saptamani cand am realizat ca obosesc din cel mai mic efort si poate si campania agresiva din mass media m-a facut sa spun: de acum nu mai fumez. si credeti-ma nu am mai pus tigara in gura. deci cum va spun totul e doar vointa! e greu la inceput cel putin mie mi-a fost greu in prima saptamana si am luat un antidepresiv usor, dar acum nu prea mai am nici o problema.deci va dau un sfat:lasati-le ca se poate daca vreti, lasati-le pana nu e prea tarziu!

    0
    0

  • bogdan pe 8 Mar 2010, 14:42
    nu uitati !

    uitati un singur lucru :) odata ce v-ati lasat sa nu mai incercati niciodata "sa vedeti cum e" cu o singura tigara deveniti iar dependenti. M-am lasat 3 luni, deja eram alt om si dintr-o prostie am fumat o singura tigara...a doua zi eram cu pachetul in mana. Acum incerc tot de trei luni sa ma las si nici nu se compara cu prima data...E mult mai greu!!

    0
    0

  • mihaela pe 28 Feb 2010, 09:25
    nu vei regreta

    am 37 de ani si fumez de la 20 de ani ,dar acum dupa 17 ani miam dat seama cat miam distrus sanatatea si cati bani am putut cheltui pentru am distruge sanatatea si frumusetea,dar acum pot spune ca am reusit de o luna de zile sa ma las de tigari lucru pe care eram convinsa ca nu am sa il fac niciodata,nu pot spune ca nu au fost si momente dificile dar tot ce va trebuie este ambitia si increderea in voi insiva ,,hotarativa brusc si nu planificati ziua cand sa va lasati si veti vedea reusiti , va pup si bafta multa

    1
    0

  • Adi Rusu pe 20 Ian 2010, 11:46
    si inca ceva?

    sevraje? ce-s alea? da, aveam pofta de o tigara in primele zile (max. o sapt.) si atat. Si mai incercati sa va umpleti si timpul (o plimbare cu bicicleta, cu rolele, la schi, la un bazin, la un aerobic, la un fotbal, etc). Daca nu aveti timp liber, atunci e vremea sa-l creati. Sau puteti sta si sa pufaiti ca e mai simplu si cel putin la fel de costisitor. :))))))))))))))

    0
    0

  • Adi Rusu pe 20 Ian 2010, 11:35
    fumatul asta

    salutare la toti Eu m-am lasat de doua ori, prima dat n-am pus tigara in gura timp de 8 luni dupa care am reinceput ocazional pana am reajuns la un pachet pe zi :)))) Asa ca, m-am lasat din nou si nu mai bag nici macar ocazional tutun. Cum m-am lasat? Foare simplu. N-am mai fumat. Fara plasturi, tigari medicinale sau reducerea portiei (care chiar e o autopacaleala) si neprogramat (din momentul deciziei n-am mai pufait nimic) Pofta de o tigara mai am si acum, la mai bine de un an (mai ales de o tigara de foi :)))))))) dar sunt constient ca totul incepe sau reincepe cu o tigara si pana la urma pt. ce?

    0
    0

  • otilia pe 12 Ian 2010, 15:14
    nicorette

    Eu m-am lasat cu plasturii niocorette- fumam peste un pachet pe zi de 5 ani. Primele 2 saptamani am folosit plasturele de 16 intreg, apoi jumatate o saptamana apoi inca o saptamana un sfert din el. (nu am folosit cum scvrie pe ambalaj dar a functionat). Am 3 luni de atunci.

    0
    0

  • kely pe 24 Nov 2009, 21:24
    ambitia

    nu mai fumez de trei saptamani si ma simt foarte bine .Am renuntat la fumat din mai multe cauze decat asi fi crezut k se poate renunta si doar acum imi dau seama ce inseamna sa te simti bine fara dureri de cap ,ameteli,amorteli ale mainilor si piciorelor chiar si o boala pulmonara am 'dobandit'datorita acestui minunat viciu .Ma rog in fiecare zi ca acest viciu sa nu revina pt ca viata are prioritate nu tigarile care sunt pur si simplu bani arsi aiuria si sanatate risipita va intreb pentru ce?

    0
    0

  • farafumuri pe 4 Iun 2009, 11:50
    scapa de fumat

    gasiti sprijin aici: www.stopfumatul.ro

    0
    0

  • robert pe 2 Mai 2009, 13:08
    despre NTB-uri

    e vrajeala mare cu NTB-urile astea (non-tobaco) mi-am cumparat si eu un pachet acum cateva luni, dar degeaba, cand iti aprinzi tigara NTB (non-tobaco) pur si simplu iti vine sa vomiti, si din contra iti face mai mare pofta de a fuma.....eu raman la vointa, am 2 sapt de cand nu am mai pus tigara-n gura...raman la concluzia ca , pt a invinge sevrajul (dependenta chimica) si depdendenta psihica, ai nevoie doar de VOINTA, VOINTA FRATILOR. VREI, TE LASI DE FUMAT, NU VREI?....ATUNCI MORI DRACULUI DE PROST, scuza ti mi limbajul.

    0
    0

  • Cristi pe 31 Mar 2009, 10:04
    Pt cei care vor sa se lase

    dupa ce te-ai lasat vei simti "nevoia" sa inspiri fum si obsesia gesticulara de a duce mana la gura. Pt a le combate eu am folosit tigari medicinale care nu contin nicotina si nici tutun....Dupa o luna de fumat ierburi am renuntat definitv fara sa resimt vreo stare de sevraj. pachetele de tigari medicinale NTB (non-tobaco) sunt cam scumpe 16 lei

    0
    0

  • sara33 pe 28 Feb 2009, 11:03
    PT MIHAI

    Draga Mihai,in speranta ca nu te-ai apucat de fumat incerc sa-ti dau cateva sfatturi care pe mine ma ajuta sa trec cu bine peste momentele in care in vine sa-mi aprind o tigara....Am 6 zile de cand nu mai fumez....am ameteli,privire intetosata,insomnie,stari de voma si cu toate astea nu m-am dat batuta!!!! Intr-adevar dorinta de a fuma vine in valuri si dureaza max 3 minute.....daca in momentele alea reusesti sa scapi....esti tare....incearca sa te gandesti la altceva....mananca seminte....croseteaza :P glumesc....Eu iti doresc din toata inima multa sanatate,vointa si o viata fata tigari

    0
    0

  • Mihai pe 29 Ian 2009, 20:59
    tigarile

    m-am lasat de 7 zile si pot spune ca ma simt extraordinar cu exceptia servrajului...cum scap de nevoia de a mai fuma?.....de aceasta dorinta obisnuinta?:(

    1
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod