Amorțeala mâinilor: ce probleme de sănătate poate ascunde

Amorțeala mâinilor nu este de obicei un semn că trebuie să primești îngrijiri medicale de urgență, dar poate semnala diferite boli sau efecte secundare ale medicamentelor. Află la ce simptome suplimentare trebuie să fii atent și când să te adresezi medicului.
Dacă o anumită afecțiune cauzează amorțeala mâinilor, vor exista și alte manifestări problematice. Trebuie să fii prudent și să-ți monitorizezi cu atenție starea pentru a preveni complicațiile sau agravarea efectelor seundare provocate de diferite tratamente.

 
Iată ce probleme de sănătate poate semnala amorțeala mâinilor:

 
1. Accidentul vascular cerebral

Deși riscul este foarte redus, există posibilitatea ca amorțeala să fie legată de un accident vascular cerebral. Mergi de urgență la medic dacă ai și următoarele simptome:
- senzație de slăbiciune bruscă la nivelul unui braț sau al unui picior;
- stare de confuzie;
- „căderea” feței (lăsarea mușchilor pe o jumătate a feței);
- amețeli sau pierderea echilibrului;
- migrene severe;
- probleme de vorbire sau dificultatea de a-i înțelege pe ceilalți.

 
2. Lipsa de vitamine sau minerale

Vitamina B12 este un nutrient esențial pentru funcționarea optimă a terminațiilor nervoase. O lipsă de B12 poate cauza amorțeală sau senzația de înțepături la nivelul mâinilor sau picioarelor.
Alte simptome ale deficienței de B12 sunt:
- starea de slăbiciune generală;
- oboseala accentuată;
- îngălbenirea pielii;
- halucinații;
- gândirea în ceață;
- probleme de mișcare sau de echilibru.
Amorțeala mâinilor poate fi cauzată și de lipsa de potasiu sau magneziu.

 
3. Efectele secundare al medicamentelor

Deteriorea terminațiilor nervoase manifestată prin amorțeală poate fi și efectul tratamentului urmat pentru anumite afecțiuni.
Iată ce medicamente pot provoca amorțeala mâinilor:
- antibioticele;
- medicamentele împotriva cancerului;
- medicamentele împotriva crizelor de epilepsie;
- medicamentele pentru boli cardiace sau hipertensiune.
Alte simptome vor fi:
- senzația de înțepături;
- starea de slăbiciune.

 
4. Boala Raynaud

Se declanșează în momentul în care vasele de sânge se îngustează foarte mult și nu mai ajunge suficient sânge spre mâini și picioare. Circulația deficitară a sângelui face degetele de la mâini și de la picioare să amorțească, să fie foarte reci, deschise la culoare și vor apărea dureri.
Simptomele se manifestă când persoana în cauză este expusă la temperaturi scăzute sau când este stresată.

 
5. Sindromul de tunel carpian

Activitățile repetitive precum tastatul sau lucrul pe o linie de producție pot cauza inflamarea țesuturilor de la nivelul încheieturii mâinii. Presiunea care apare foarte des va cauza amorțeală, înțepături, dureri și slăbiciune la nivelul mâinii afectate.

 
6. Spondiloza cervicală

Este un tip de artrită care afectează gâtul, fiind rezultatul uzurii vertebrelor de-a lungul anilor. Amorțeala se va manifesta la nivelul mâinilor și brațelor.
Celelalte simptome sunt:
- slăbiciunea la nivelul mâinilor și picioarelor;
- durerile de cap;
- pierderea echilibrului;
- spasmele musculare la nivelul gâtului sau umerilor.

 
7. Diabetul

În cazul persoanelor care suferă de diabet organismul nu poate elimina în mod eficient zahărul din sânge, direcționându-l spre celule. Un nivel crescut al glicemiei pentru o perioadă prelungită poate avea drept consecință amorțeala mâinilor, dar va afecta și picioarele.
Alte simptome care trebuie să-ți ridice semne de întrebare sunt:
- senzația de arsură;
- satarea de slăbiciune generală;
- durerile;
- pierderea echilibrului.

 
8. Hipotiroidia

Glanda tiroidă localizată la nivelul gâtului produce hormonii care reglează metabolismul. Dacă glanda tiroidă are o activitate prea redusă va produce o cantitate insuficientă de hormoni.
Hipotiroidia netratată poate deteriora terminațiile nervoase de la nivelul brațelor sau picioarelor. Poate cauza amorțeală, înțepături sau o stare de slăbiciune persistentă.

 
9. Fibromialgia

Este o afecțiune care cauzează oboseală și dureri musculare. Uneori este confundată cu sindromul oboselii cronice pentru că are simptome similare, dar deși oboseala este foarte intensă, durerile cauzate de fibromialgie sunt centrate asupra palmelor, brațelor, feței și picioarelor. O stare constanță de amorțeală care alternează cu înțepături este adesea remarcată de pacienți.
Alte simptome ale fibromialgiei sunt:
- depresia;
- constipația;
- dificultățile de concentrare;
- durerile de stomac;
- durerile de cap;
- diareea.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod