Alimente pe care să le consumi când te doare gâtul

S-ar putea să nu simți nevoia să mănânci ceva atunci când te doare gâtul, dar există anumite alimente care îți pot ușura durerea, reducând în același timp inflamația și stimulând sistemul imunitar al corpului.
Mai jos, găsești câteva alimente pe care să le consumi când te doare gâtul. Iată care sunt acestea și de ce ar trebui să le introduci în alimentația ta!

Ce alimente ar trebui să mănânci dacă te doare gâtul?


Toate aceste alimente sunt ușor de înghițit și au un conținut bogat de substanțe nutritive. Prioritizarea alimentelor sănătoase atunci când nu te simți bine reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a te ajuta să te vindeci. Iată ce alimente ar trebui să mănânci dacă te doare gâtul!

Supă de legume cu usturoi, turmeric și piper negru


Supa caldă este reconfortantă, iar aburii de la aceasta te pot ajuta să ameliorezi congestia nazală. În plus, supa de legume poate furniza substanțe nutritive și antioxidanți și poate deveni un instrument pentru aportul altor ingrediente benefice, cum ar fi usturoiul.
Compușii săi de sulf luptă împotriva inflamației. Usturoiul conține compuși antibacterieni, antivirali și antifungici, care pot stimula imunitatea. Asigură-te că adaugi și turmeric în supă. Acest condiment este folosit  de mult timp în medicina chineză și ayurvedică pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Cercetările au arătat că o componentă activă din turmeric, curcumina, ajută la scăderea nivelului de enzime din organism care alimentează inflamația. Cu toate acestea, curcumina nu este utilizată în mod eficient fără piperină, o substanță regăsită în piperul negru.

Piure de cartofi dulci cu scorțișoară


Cartofii dulci oferă două substanțe nutritive esențiale: vitamina A și C. Aceștia conțin, de asemenea, antioxidanți și compuși antiinflamatorii, iar gustul lor dulce și textura pot calma durerile în gât.
Scorțișoara dă o aromă mai bună, dar este și o sursă puternică de antioxidanți, susținând funcția sistemului imunitar și ajutând la prevenirea virusurilor, bacteriilor și ciupercilor. Se amestecă scorțișoara cu puțin sirop de arțar sau cu miere și se adaugă în piure.

Ceai de mușețel cu lămâie


Pe lângă aportul de compuși antiinflamatorii, mușețelul ajută oamenii să adoarmă mai repede. Iar somnul este vital mai ales atunci când ești bolnav. Dacă tușești, beneficiile antispasmodice ale mușețelului pot să te ajute. Adaugă zeamă proaspătă de lămâie pentru vitamina C și antioidanți.

Ghimbir


Rădăcina proaspătă de ghimbir este un antiinflamator puternic. De asemenea, combate greața, susține sistemul imunitar și are proprietăți antivirale și antibacteriene.
Dă pe răzătoare rădăcina de ghimbir și consum-o cu ceaiuri cu miere, fulgi de ovăz, piure de cartofi dulci sau în smoothie-uri.

Miere


Dacă durerea de gât este însoțită de tuse, mierea te poate ajuta. Aceasta nu are doar proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, ci poate suprima și tusea. Încearcă să alegi miere organică, precum mierea Manuka, o miere din Noua Zeelandă, care are calități antibiotice. Adaugă miere în ceaiul tău sau în fulgii de porumb, în piureul de cartofi dulci sau în smoothie-uri.

Fulgi de ovăz cu piure de banane


Antioxidanții și magneziul din ovăz ajută la reducerea inflamației din corp, în timp ce zincul susține sistemul imunitar și vindecarea. În plus, fulgii de ovăz te ajută să te simți plin și sunt ușor de digerat.
Ca supa de legume, fulgii de ovăz oferă o bază care poate fi amestecată cu alte ingrediente sănătoase. În acest caz, bananele pot reprezenta o componentă perfectă, datorită texturii lor moi, a vitaminei C și a antioxidanților. Poți adăuga și puțină miere, ghimbir sau scorțișoară. Bucură-te de fulgii de ovăz amestecați cu apă caldă sau lasă-i la înmuiat peste noapte în lapte de migdale, după care îi poți amesteca împreună cu piureuri de fructe și condimente, după ce îi lași puțin la frigider.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod