8 pasi pentru o sanatate de fier in aceasta toamna!

Zilele sunt din ce in ce mai scurte, iar temperaturile scad pe zi ce trece... Cu alte cuvinte, este timpul sa iei masuri si sa schimbi cate ceva in stilul tau de viata, pentru a te asigura ca sanatatea ta nu va avea de suferit. Tocmai de aceea toamna este ideala pentru inceputurile noi! Datorita acestor mici modificari, vei constata ca starea ta de sanatate se imbunatateste si ca esti mult mai pregatita pentru iarna ce va batea, curand, la usa!...

1. Fasolea trebuie sa faca parte din dieta ta!

Daca este sa faci o schimbare in dieta ta in aceasta toamna, atunci aceasta sa fie! In fiecare saptamana, mananca echivalentul a cel putin 3 cani de fasole. Pe langa faptul ca este o leguma usor de digerat, fasolea adauga savoare si textura supelor, tocanitelor si mancarurilor cu sos. In plus, reprezinta si un ingredient de baza pentru salate.

Fasolea este bogata in proteine, fier, acid folic, fibre si potasiu. Asa ca... nu ai decat de ales dintre nenumaratele sortimente de fasole existente si sa te bucuri apoi de retete gustoase si sanatoase!

2.
Scapa de stres cu ajutorul prietenilor!


Toamna este un moment excelent pentru a te "aduna" la un loc cu prietenii, dupa un program de vara ceva mai lejer, dar incarcat de vacante si calatorii, sau, dimpotriva, un program in care ai avut foarte mult de "tras" la serviciu - este o perioada excelenta pentru relaxarea alaturi de prieteni.

Ca atare, te sfatuim sa ameliorezi stresul cu ajutorul intalnirilor cu persoanele care inseamna mult pentru tine si cele la care tii. Pune mana pe telefon si suna pe cineva drag, pe care nu l-ai mai contactat de foarte multa vreme, pentru ca lucrurile au luat o intorsatura ceva mai haotica in ultima vreme... Emotiile pozitive te vor face sa te simti bine si, atunci cand bucuria si stresul isi dau intalnire, bucuria invinge intotdeauna! Astfel, toamna poate fi si o perioada ce te ajuta sa lupti cu depresia...

3. Poarta-te cu blandete cu dantura ta!

In ceea ce priveste starea de sanatate a dintilor tai, toamna aceasta concentreaza-te asupra alungarii obiceiurilor agresive fata de propria dantura...


Asta inseamna sa renunti sa mai mesteci cuburi de gheata sau miezul neinflorit de popcorn... Gheata reprezinta un cristal, iar emailul dintilor, de asemenea, astfel ca, atunci cand doua cristale se intalnesc, unul dintre ele "cedeaza". Cateodata, este vorba chiar de dinti... Popcornul poate sparge emailul dintilor sau chiar plombele, iar pastaia crocanta in care este invelita boaba de porumb poate patrunde in gingii, iritandu-le si ducand la depunerea de tartru si de bacterii.

4. Distreaza-te la fitness!

Toamna aceasta, imbunatateste-ti programul de fitness! Incearca o lectie de fitness mai putin conventionala, care sa iti invioreze regimul cam "molatic".

Sparge monotonia si mergi la o lectie de dans sau o lectie care sa iti coordoneze, in acelasi timp, si miscarile trupului, si pe cele ale mintii, cum ar fi yoga, Pilates sau Tai chi. Te va umple de energie si, mai mult ca sigur, vei continua si acest regim!

5. Un control oftalmologic

Vederea ta nu se va imbunatati peste noapte, mai ales o data cu trecerea anilor si o data ce muncesti tot mai mult cu computerul...
Ca atare, foloseste-te de aceste prime luni de toamna pentru a-ti face un control oftalmologic.

Un examen complet trebuie sa includa o evaluare a claritatii vederii tale, a felului in care ochii tai "lucreaza" impreuna, precum si o evaluare a sanatatii generale a ochilor tai.

6. Sanatatea inimii tale - fii la curent cu ea!

Pentru ca toamna inseamna, in egala masura, bogatie si un nou inceput, de ce sa nu fii la curent cu tot ceea ce presupune starea ta generala de sanatate? Cum sanatatea inimii nu este de neglijat, axeaza-te in special asupra prevenirii.

Acest lucru presupune o programare la doctorul cardiolog, care sa iti faca analize de rutina - presiunea sanguina, tensiunea, nivelul de colesterol si de glucoza din sange... Faptul ca stii intre ce limite te incadrezi te va ajuta sa iti "calculezi" singura gradul de risc fata de aparitia unei boli de inima.

7. Vinul iti vine in ajutor!

Diversifica-ti gusturile si alegerile in ceea ce priveste alcoolul cu un pahar de vin de masa, la temperatura camerei. Bautura "calda" va indeparta senzatia de frig, iar vinul, in special cel rosu, are reale beneficii asupra sanatatii inimii.
Bineinteles, in cantitati reduse si decente...

Femeile insarcinate si persoanele pe care anumite afectiuni fizice le impiedica sa bea alcool, ar trebui sa se abtina de la acest "obicei".

8. Sincronizeaza-ti somnul!

Exista un mod prin care poti face fata programului din ce in ce mai solicitant din aceasta toamna - sincronizeaza-ti "alarma" de trezire biologica cu mediul exterior.

Dimineata, iesi afara din casa in primele 5 minute de cand te-ai trezit si expune-te luminii puternice aproximativ 30 de minute. Noaptea, evita lumina directa si puternica in primele doua sau trei ore de somn, deoarece acest lucru iti poate deregla programul de somn. Acest stil sanatos de viata te va ajuta sa te mentii cat mai "in priza" dimineata si te va adormi mai repede la ora de culcare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod