7 semne că trebuie să oprești exercițiile fizice imediat

Antrenamentele la sală ard caloriile și centimetrii în plus, dar trebuie să te asiguri că nu-ți afectează sănătatea. Află când trebuie să oprești exercițiile fizice pentru a reduce riscurile.
Activitatea fizică este în general benefică pentru organism. Este o modalitate eficientă de a reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. La nivel de săptămână este recomandat să faci exerciții fizice cel puțin 150 de  minute cu activitate moderată și 75 de minute de activitate intensă. Pentru majoritatea persoanelor beneficiile depășesc riscurile, însă există și excepții de la regulă.

 
Când recomandarea generală nu este aplicabilă

Exercițiile dese și intense nu sunt întotdeauna cea mai bună idee pentru persoanele care au afecțiuni cardiovasculare nediagnosticate sau alte probleme de sănătate. „Exercițiile sunt benefice dacă sunt realizate frecvent, însă uneori pot agrava diferite afecțiuni dacă nu sunt efectuate cu prudență”, explică dr.
Jonathan Drezner, nutriționist sportiv.

 
Iată în ce situații ar trebui să oprești exercițiile fizice:

 
1. Dacă nu ai fost la un consult înainte de a te antrena

Dacă ai un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, reflectat printr-un nivel crescut de colesterol, hipertensiune arterială sau diabet, dacă fumezi sau ai un istoric familial de astfel de afecțiuni, este indicat să ai o discuție cu medicul tău înainte de a realiza planul pentru antrenamentele săptămânale. Și atleții tineri trebuie consultați pentru a se depista eventualele boli cardiace.

 
2. Dacă vrei să ajungi de la 0 la 100

Persoanele care nu au o bună condiție fizică prezintă un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Contează foarte mult să începi exercițiile treptat și să nu te epuizezi de la început.
Încet-încet vei putea efectua exerciții din ce în ce mai complexe, dar nu trebuie să încerci să faci totul de la început.
Dacă avansezi treptat spre exercițiile mai intense te vei familiariza cu pulsul, nivelul de oboseală și modificarea temperaturii corpului. În acest fel vei ști când ceva nu este în regulă și trebuie să oprești exercițiile fizice.

 
3. Ai dureri în capul pieptului

Durerile în zona pieptului nu sunt niciodată ceva normal. În cazuri mai rare exercițiile fizice pot cauza un atac de cord. Dacă ai o senzație de presiune în zona pieptului, combinată cu stare de greață, vomă, amețeală, transpirație excesivă sau respirație întretăiată trebuie să te oprești imediat și să mergi cât mai repede la spital.

 
4. Dacă ai rămas deodată fără aer

Dacă respirația nu devine mai rapidă când faci exerciții probabil că ai un ritm prea lent. Dar este o diferență între o respirație mai dificilă din cauza efortului fizic și respirația întretăiată din cauza astmului, insuficienței cardiace sau a unui atac de cord.
Dacă rămâi fără aer în cadrul unui set de exerciții care nu-ți puneau probleme până acum oprește-te și programează-te cât mai curând la un consult de specialitate.

 
5. Dacă ești amețit

De obicei amețeala apare dacă te-ai antrenat prea intens sau nu ai consumat suficiente lichide. Dacă te oprești pentru a bea apă sau a lua o gustare, dar starea ta nu se îmbunătățește sau dacă observi și transpirație excesivă sau o stare de leșin ar putea fi un semn al unei deshidratări mai grave, al diabetului, al unei probleme legate de tensiunea arterială sau chiar de sistemul nervos. Poate fi și un simptom al activității deficitare a unei valve a inimii.

 
6. Ai crampe mai ales la picioare

Crampele par un lucru obișnuit în timpul exercițiilor de la sală, dar nu trebuie ignorate, mai ales dacă se manifestă la nivelul picioarelor. Dacă sunt foarte intense în timpul antrenamentului, ar putea indica un blocaj al arterelor.

 
7. Dacă pulsul o ia razna

În momentul în care simți că îți bate inima foarte tare sau dacă auzi chiar sunetul în timpane trebuie neapărat să te oprești. Mergi de urgență la un consult pentru că ar putea fi vorba despre fibrilație atrială.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod