6 motive pentru care trebuie să aeriseşti des o încăpere

Te-ai gândit până acum de ce este important să aerisesti des o încăpere, fie că este dormitorul de acasă sau biroul de la serviciu? Statisticile spun că din cauza prafului, fumului, vaporilor şi alergenilor, aerul din interior este de 2-5 ori mai poluat decât cel din exterior. Prin urmare, ventilaţia corectă a aerului din casă este foarte importantă pentru o sănătate de fier.

Chiar dacă ai putea crede că aerul din interior este mai curat decât cel de afară, realitatea stă cu totul altfel. Există foarte multi agenţi poluanţi într-un spaţiu închis, care ţi-ar putea pune realmente sănătatea în pericol.

1. Camerele neaerisite privează organismul de oxigen

Un prim motiv pentru care ar trebui să aeriseşti cât mai des des o încăpere este acela că lipsa ventilării corecte a aerului conduce la privarea organismului de oxigen.

Astfel, poţi deveni irascibilă, respiraţia se accelerează, bătăile inimii cresc în intensitate, apar durerile de cap şi tulburările de somn.
Toate acestea, deoarece lipsa de oxigen inhibă arderile din ţesuturi, cu precădere la nivelul sistemului nervos.

2. Camerele neaerisite îmbolnăvesc sistemul respirator

Aerul din interior neventilat este cel mai bun mediu de dezvoltare şi propagare a microorganismelor periculoase, precum virusurile care provoaca gripe şi răceli, bacteriile sau agenţii patogeni responsabili cu tuberculoaza sau rujeola.

Ai grijă să aeriseşti fiecare încăpere în fiecare dimineaţă imediat după trezire, apoi în jurul orei 18 după-amiaza şi obligatoriu înainte de culcare. Bucătăria şi baia au nevoie de aerisire imediat ce faci duş sau găteşti, pentru eliminarea aburilor care pot produce condens şi mucegai, alţi factori de declanşare a bolilor respiratorii, inclusiv a astmului, din pricina umidităţii foarte ridicate.

3.
Camerele neaerisite te fac să pari palidă


Aceeaşi problemă a aerului neoxigenat, în care există o cantitate mai mare de dioxid de carbon din aerul expirat, stă la baza unui alt fenomen răspândit în camerele neaerisite: paloarea feţei, aspectul de veşnic obosită şi senzaţiile persistente de greaţă.

4. Camerele neaerisite pot provoca probleme ale pielii

O cameră neaerisită va avea întotdeauna o umiditate crescută, peste limita sănătoasă pentru organism. În aceste condiţii, transpiraţia nu se mai evaporă eficient de la nivelul pielii, care rămâne în permanenţă caldă şi umedă, adică susceptibilă eczemelor cutanate, foliculitei sau acneei.

5. Camerele neaerisite pot produce intoxicaţii cu chimicale

Specialiştii spun că aerul din interiorul locuinţelor este de pana la 5 ori mai poluat chimic în prezent, decât era în urmă cu 10 ani.
Motivul? Materialele din care sunt confecţionate obiectele de decor, textilele şi produsele de curăţat.

Acestea reprezintă o reală expunere toxică la o serie de substanţe periculoase, precum fenolii, formadelhida sau laurilsulfatul de sodiu, are nu doar că produc probleme respiratorii sau tulburări endocrine, ci cresc şi riscul de cancer, potrivit cercetărilor în domeniu.

O metodă principală prin care poţi reduce nivelul de toxicitate chimică din aer este să aeriseşti cât mai des încăperile din casa ta.

6. Camerele neaerisite agravează alergiile

Nu în ultimul rând, este important să reîmprospătezi frecvent aerul din casă, pentru a elimina concentraţia de alergeni care produc simptomele neplăcute specifice: inflamaţia ochilor, strănutul etc
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod