5 semne că mănânci prea multe proteine

Chiar dacă proteinele sunt un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului este posibil și să exagerezi, mai ales dacă respecți dietele Atkins și Paleo. Află care sunt semnele că ai crescut prea mult totalul de proteine la nivel de zi.
Proteinele sunt o parte esențială a meniului zilnic. Ai nevoie de ele pentru a ține sub control pofta de mâncare, a procesa nutrienții, a stimula imunitatea și a dezvolta și reface țesutul muscular. „Proteinele sunt compuse din aminoacizi care sunt baza țesuturilor din organism, de exemplu vasele de sânge, părul, pielea și unghiile. De asemenea, asigură producția enzimelor și hormonilor care mențin toate funcțiile vitale”, explică dr. Kaleigh McMordie, nutriționist.

 
Cât de multe proteine trebuie să consumi?

Pentru a se stabili câte proteine trebuie să includă o dietă trebuie să se ia în calcul mai mulți factori cum ar fi sexul, greutatea, nivelul de activitate fizică, cât de des transpiri și eventualele probleme digestive. „Recomandarea minimă este de 50-62g de proteine pe zi, dar de cele mai multe ori nu este o cantitate suficientă.
Proteinele ar trebui să reprezinte aproximativ 35% din totalul de calorii la nivel de zi. Ca regulă generală este indicat ca femeile să consume 110g de proteine pe zi, iar bărbații 140g”
, spune dr. Ken Immer, nutriționist.

 
Dar ce se întâmplă dacă depășești cantitatea recomandată?

Efectele adverse pot fi subtile, dar este bine să le remarci din timp pentru a preveni agravarea lor.

 
Iată ce semne îți arată că ai exagerat la capitolul proteine:

 
1. Ești supărat sau anxios

Este posibil să te cerți cu alți colegi de serviciu, să fii foarte îngrijorat înainte de o prezentare sau de un interviu, să nu dormi bine toată noaptea sau să fii într-o stare continuă de alertă fără să-ți dai seama de ce. În aceste cazuri ar trebui să te gândești cât de multe proteine consumi. „În momentele în care mănânci prea multe proteine vei reduce cantitatea de carbohidrați.
Problema este că trebuie să-i furnizezi creierului și zahărul provenit din carbohidrați. Soluția este să suplimentezi carbohidrații, însă nu te îndrepta spre brioșe sau felii de pizza, ci alege carbohidrații complecși cum sunt fructele proaspete, iaurtul, orezul brun și terciul de ovăz”
, potrivit dr. Immer.

 
2. Ai probleme de concentrare

Starea intensă de oboseală te-ar putea face să bei des cafea sau să mănânci prea mult, dar dacă apelezi numai la gustări pe bază de proteine îți va fi și mai greu să te concentrezi. „Gândirea în ceață și dificultățile de concentrare sunt adesea consecința unei cantități exagerate de proteine. În cadrul studiilor realizate s-a observat inclusiv că lipsa carbohidraților poate provoca micșorarea creierului. Mai bine include și carbohidrați la gustări pentru a avea din nou energie și a evita epuizarea de după-amiază”, spune dr.
McMordie.

 
3. Ești constipat

Digestia optimă este foarte importantă pentru eliminarea toxinelor și realizarea funcțiilor organismului. Dacă vei consuma prea multe proteine ai putea fi constipat mai des decât înainte. „Nu te baza numai pe proteine pentru că vei avea nevoie și de fibre pentru a preveni constipația. Consumă cereale integrale, legume și fructe pentru a preveni durerile de stomac și constipația. 25g de fibre pe zi sunt suficiente pentru a evita efectele negative la nivel digestiv”, spune dr. McMordie.

 
4. Îți este sete tot timpul

Un alt indiciu legat de excesul de proteine este și setea constantă. „Va apărea deshidratarea pentru că rinichii vor funcționa mai intens pentru a metaboliza proteinele. Bea mai multă apă și consumă și alt tip de alimente pentru a preveni formarea calculilor renali”, recomandă dr.
Immer.

 
5. Ai o respirație de dragon

Ai observat că atunci când râzi cei din jurul tău nu râd și ei sau că stau mai departe de tine în timpul ședințelor? Halena este o problemă frecvent întâlnită pentru persoanele care urmează dieta Atkins. „Corpul și creierul tău funcționează pe bază de carbohidrați, iar în momentul în care îi furnizezi organismului numai proteine le va utiliza drept surse de energie, producând ketone care îți vor face respirația să miroasă la fel ca și dizolvantul de unghii”, spune dr. McMordie.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod