5 secrete pentru o viaţă mai lungă

Ce poţi face pentru o viaţă mai lungă? Iată 5 secrete dezvăluite de specialişti.

Ai ajuns deja la vârsta când te gândeşti la viitor şi la ce-ţi va aduce ziua de mâine. Însă, pe lângă planurile legate de familie sau finanţe, îţi doreşti să trăieşti cât mai mult pentru a te bucura de realizări.

 

Ce poţi face pentru o viaţă mai lungă? Iată 5 secrete dezvăluite de specialişti.

1. Renunţă la fumat!
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul de tutun este cea mai importantă cauză de deces ce poate fi prevenită. Statisticile arată că în lume sunt fumate aproximativ 20 de miliarde de ţigări pe zi. S-a dovedit că prin renunţarea la fumat creşte calitatea şi durata de viaţă cu:

  • 3 ani, dacă renunţi la ţigări la vârsta de 60 de ani;
  • 6 ani, dacă renunţi la ţigări la vârsta de 50 de ani;
  • 9 ani, dacă renunţi la ţigări la vârsta de 40 de ani;
  • 10 ani, dacă renunţi la ţigări la vârsta de 30 de ani.


De asemenea, prin renunţarea la fumat, riscul de boli cardiovasculare se înjumătăţeşte după un an, riscul de accident vascular cerebral este la fel ca la un nefumător după un an, riscul de cancer începe să scadă semnificativ după 5 ani, scade riscul de bronşită cronică, raportul colesterol bun-colesterol rău creşte semnificativ după doar 4 săptămâni.

2. Fă mişcare! Potrivit specialiştilor, exerciţiile fizice reduc riscul de boli de inimă, diabet, cancer şi depresie. De asemenea, cercetările au arătat că activitatea fizică regulată este una dintre cele mai bune metode de a menţine oasele sănătoase. Exerciţiile de forţă, joggingul, ridicarea de greutăţi sunt utile pentru conservarea masei osoase, ceea ce reprezintă o componentă critică în reducerea riscului de slăbire a oaselor care se produce odată cu înaintarea în vârstă, favorizând apariţia fracturilor. Studiile mai arată că activitatea fizică ajută în lupta cu stresul cotidian. Prin practicarea exerciţiilor fizice, în organism se produce endorfina, care are efect de calmare şi relaxare.

3. Consumă ceai. Cercetările au arătat că substanţele găsite în ceaiuri protejază inima, controlează concentraţia de colesterol din sânge, reglează nivelul glucozei, întârzie îmbătrânirea la nivel cerebral şi ajută la reducerea greutăţii corporale. Un studiu a descoperit că această bautură reduce şi riscul de cancer mamar.

4. Menţine-te la o greutate sănătoasă. Greutatea corporală influenţează starea de sănătate a întregului organism. Dacă indicele de masă corporală este peste valoarea normală, scade capacitatea de efort fizic şi creşte riscul de boli cardio-vasculare (ateroscleroza, hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, infarctul miocardic, diabetul zaharat, tulburările endocrine şi metabolice (hipotiroidism, diabet zaharat), dificultăţi în respiraţie (inclusiv sindromul apneei în somn), boli articulare (artroze), cancer (în special cel mamar, endometrial, cancer de colon), litiază biliară, infertilitate.  

5. Urmează o alimentaţie sănătoasă. Alimentaţia sănătoasă, echilibrată, diversificată precum şi evitarea sedentarismului reprezintă fondul pentru prevenţia oricărei boli, atrag atenţia medicii. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 70% din vizitele la medic sunt cauzate de alimentaţia dezechilibrată. Nutriţioniştii recomandă trei mese pe zi, la intervale de timp regulate. De asemenea, te sfătuiesc să optezi pentru alimente de calitate. Alege fructele şi legumele proaspete şi evită pe cât posibil alimentele procesate (mezelurile, produsele de patiserie şi cele de tip junk food).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod