5 probleme de sănătate care afectează diferit bărbații și femeile

amalia-skelton
Timp de mulți ani tratamentele pentru problemele de sănătate frecvente au fost identice pentru bărbați și femei, dar cercetătorii au descoperit că simptomele și evoluția bolilor pot fi foarte diferite.
Felul în care se manifestă diferite boli nu este identic pentru ambele sexe, ci este nevoie de o abordare diferită pentru a se putea acționa rapid împotriva riscurilor. Deși problemele de sănătate se pot numi identic nu înseamnă că va funcționa mereu același tratament. Felul în care reacționează organismul și doza de medicamente sau schimbările necesare în cadrul stilului de viață trebuie să țină cont și de sex.

 
Iată care sunt bolile des întâlnite care afectează diferit bărbații și femeile:

 
1. Afecțiunile cardiovasculare

Reprezintă principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar bărbații au un risc ridicat mai devreme decât femeile. În cazul femeilor riscul de boli cardiace se manifestă cu aproximativ 10 ani mai târziu datorită efectului de protecție oferit de estrogen.
Cu toate acestea, simptomele sunt mai subtile pentru femei și includ adesea respirația întretăiată, starea de greață, durerea de spate, gât sau maxilar și oboseala în locul durerilor localizate în zona pieptului. Factorii de risc sunt aceeași, dar mortalitatea femeilor este mai ridicată decât a bărbaților pentru că sunt diagnosticate mai rar și nu primesc mereu tratament la timpul potrivit.

 
2. Hipertensiunea arterială

Afectează peste 85 de milioane de persoane, iar numărul lor este în continuă creștere. Se pare că problema este la nivelul meniului zilnic, în principal în ceea ce privește preparatele care conțin un exces de sodiu. Potrivit studiilor de specialitate, chiar dacă hipertensiunea apare frecvent pentru bărbați și femei, se pare că există diferențe mari în ceea ce privește diagnosticarea.

 
3. Cancerul la sân

Majoritatea femeilor sunt conștiente de acest risc și aproximativ una din 8 femei se va confrunta cu această afecțiune de-a lungul vieții. Și bărbații pot fi afectați de această formă de cancer, iar diagnosticarea intervine de regulă foarte târziu.
„Femeile își examinează cu atenție sânii și fac mamografii, dar în rândul bărbaților nu se conștientizează acest risc. Când se determină că un bărbat are cancer la sân de regulă boala a avansat deja foarte mult și va fi mai dificil de tratat”, explică dr. Lee Loewinger, cardiolog din New York.

 
4. Accidentul vascular cerebral

Istoricul familial, hipertensiunea și nivelul ridicat de colesterol sunt factori de risc comuni pentru ambele sexe, dar există riscuri suplimentare pentru femei. Pilulele contraceptive, sarcina, terapia de substituție hormonală, migrenele frecvente și grăsimea de la nivelul abdomenului se adaugă în cazul femeilor.
„În fiecare an sunt cu 60.000 mai multe cazuri de AVC în rândul femeilor, comparativ cu bărbații. O altă explicație posibilă este și faptul că durata vieții femeilor este mai lungă, ceea ce le expune problemelor de sănătate asociate cu vârstele înaintate. Problema este și că în cazul bărbaților există simptome clare cum ar fi amorțirea extremităților, vederea dublă sau dificultatea de a se deplasa, în timp ce pentru femei apare o stare generală de slăbiciune, febră și alterarea stării de dispoziție”, spune dr. Thomas C. Royer.

 
5. Acneea

Deși se presupune că ambele sexe sunt afectate în mod egal de această afecțiune dermatologică, mai ales în perioada adolescenței, se pare că formele de acnee în cazul bărbaților sunt mult mai grave, iar acneea este mai greu de tratat decât în cazul femeilor. 
„Acest lucru se datorează probabil cantității ridicate de testosteron din organismul bărbaților, ceea ce face ca glandele sebacee să aibă o dimensiune mai mare și să producă mai mult sebum. În mod ironic, femeile sunt cele care apelează mai des la dermatolog.
În plus, acneea la vârsta adultă se manifestă mai frecvent în cazul femeilor, aproximativ 25% din femeile de peste 30 de ani semnalând acest inconvenient, față de numai 12% dintre bărbați”
, spune dr. Jerome Garden, dermatolog din Chicago.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?