Zona zoster sau o simpla varicela?

Zona zoster este o infectie virala care se manifesta printr-o eruptie cutanata dureroasa, localizata intr-o singura parte a corpului, in zona corespunzatoare traiectului unui nerv senzitiv. Afectiunea este determinata de reactivarea virusului care cauzeaza varicela - virusul varicelo-zoosterian.

Zona zoster este o infectie virala care se manifesta printr-o eruptie cutanata dureroasa, localizata intr-o singura parte a corpului, in zona corespunzatoare traiectului unui nerv senzitiv.

Afectiunea este determinata de reactivarea virusului care cauzeaza varicela - virusul varicelo-zoosterian.

Odata ce o persoana a avut varicela, virusul ramane inactiv in radacinile nervoase pana cand, la unele persoane, in anumite conditii, se reactiveaza. Cand virusul devine activ, persoana face zona zoster in loc de varicela.

Factori de risc


Zona zoster este o boala comuna la persoanele adulte si la cele cu sistemul imunitar slabit de varsta, stres, alte afectiuni, anumite medicamente sau alti factori.


Cai de transmitere


Expunerea la zona zoster nu declanseaza boala, insa poate produce varicela la cei care nu au avut-o. Transmiterea se face prin contactul cu lichidul din vezicule sau chiar prin aer.

Pacientii cu zona zoster trebuie sa evite contactul fizic cu persoanele care nu au avut varicela si in cazul carora infectia ar putea antrena consecinte grave - cum este cazul femeilor insarcinate (infectia poate fi periculoasa pentru fat), persoanelor imunodeprimate si nou-nascutilor.

Simptome


Zona zoster evolueaza in trei etape:

Prodromul
: senzatie de durere, arsura sau mancarime in zona afectata, care apare cu cateva zile inainte de aparitia eruptiei; acestea sunt limitate la o singura parte a corpului, oprindu-se la linia mediana, cel mai frecvent pe piept sau spate, insa pot afecta orice zona, inclusiv abdomenul, fata, dar si membrele posterioare si inferioare.

Poate fi insotita de aparitia eritemului (roseata) in regiunea dureroasa si de simptomatologie asemanatoare gripei: frisoane sau crampe abdominale, de obicei fara febra.

Etapa eruptiva: Initial apar niste pete rosii, care se transforma ulterior in vezicule, iar durerea resimtita este extrema. Continutul veziculelor se tulbura, apoi se usuca, transformandu-se in cruste. Acestea persista 10-14 zile, apoi se desprind, lasand o depigmentare centrala si o hiperpigmentare periferica.

Eruptia poate fi localizata oriunde, insa predispune la aparitia complicatiilor localizarea oftalmica, aceasta putandu-se solda in cazuri grave, in lipsa tratamentului, cu pierderea vederii.

Nevralgia post-herpetica: durerea persistenta dupa vindecarea eruptiei cutanate este cea mai comuna complicatie a bolii, avand o durata medie de 6 luni. Se poate manifesta sub forma de durere, senzatie de arsura sau sensibilitate extrema la atingere. Poate duce in anumite cazuri la depresie.

Tratament


Tratamentul precoce este important deoarece scade durata bolii, durerea si riscul de aparitie a complicatiilor. Medicamentele antivirale uzuale includ aciclovirul, famciclovirul sau valaciclovirul.

Tratamentul simptomatic al durerii se face prin antiinflamatorii (aspirina, ibuprofen) si antialgice (algocalmin). In cazuri extreme vor fi prescrisi corticosteroizi.

Pentru prevenirea suprainfectiei leziunilor cutanate sunt recomandate antisepticele si antibioticele locale. In cazul localizarii oftalmice tratamentul va fi stabilit numai de catre medicul oftalmolog.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihai pe 21 Oct 2009, 20:43
    tratament cu vitamine?

    am mers la medic pentru ca m-a prins o raceala si i-am aratat si iritatia aparuta in zona soldului, mi-a dat diagnosticul pe loc zona zoster si mi-a prescris vitamina C si un complex de polivitamine cu absorbtie lenta. Acestea o sa-mi creasca imunitatea dar sunt suficiente si pentru virusul zoster?

    0
    0

  • Mihaela pe 23 Apr 2009, 12:41
    Ciorapi compresivi

    Eu pentru varice folosesc ciorapi compresivi. Sunt indicati pentru varice, stimularea intoarcerii venoase, tromboflebita, celulita. Au in compozitie 82% poliamida si 18 elastan. Mi i-am procurat de la un magazin online de tehnica medicala si m-a costat doar 25 RON. Daca va intereseaza si pe voi, puteti accesa site-ul www.tehnica-medicala.ro Ciorapii compresivi se afla la categoria ingrijire personala.

    0
    0

  • ada pe 22 Apr 2009, 18:19
    zona zoster

    Faceti grave confuzii si amestecati lururile ducand lumea in eroare grava!!!! Eu am zona zoster si stiu ca nu este decat o boala imuno-deficitara a sistemului nervos periferic si ca nu este de natura virala deci nu poate fi transmisa prin atingere sau in vreun fel. Ea evolueaza in conditii de stres si de slabire a sistemului imunitar si care poate fi in general genetica in stare latenta evoluind numai in cazurile mai sus descrise. Nu este numai oboala a adultilor eu o am de la 12 ani si apare rar si o tratez cu cortizon regim alimentar si de viata care sa-mi echilibreze sistemul imunitar.si cat pot eu fara sa ma enervez.

    2
    0

  • duunicolae04_cv pe 22 Apr 2009, 13:11
    zona zoster

    Am avut si eu aceasta manifestare,dar am tratato prin acupunctura,fara medicamente si ma samt foarte bine.De ce in toate tratamentele nu se specifica nimic de acupuntira?Nu am luat nici un medicament si dupa 8 sedinte(una pe zi -durata de 20 min.)ma sint foarte bine

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod