Vitamina C, un miracol la dispozitia ta!

Desi toata lumea stie ca vitamina C este un "medic" in miniatura, putini stiu cu adevarat multivalenta acesteia si faptul ca este indispensabila bunei functionari a organismului.
Desi toata lumea stie ca vitamina C este un "medic" in miniatura, putini stiu cu adevarat multivalenta acesteia si faptul ca este indispensabila bunei functionari a organismului. Acidul ascorbic sau vitamina C este unul dintre cele mai puternice antioxidante naturale, implicata in dezvoltarea si intretinerea functiilor normale ale oaselor, muschilor, pielii, vaselor de sange, in metabolism si imunitate.

Este o arma impotriva batranetii si un factor care stimuleaza cresterea armonioasa a copiilor.

Vitamina frumusetii si a vitalitatii


Medicul de familie Camelia Stanescu ne face cateva precizari: "Vitamina C face parte din categoria celor denumite hidrosolubile, motiv pentru care legumele si fructele tinute in apa pierd procente din continutul lor de vitamina C. Aceasta poate fi degradata de caldura, deci se pierde la fiert, dar, pe de alta parte, este perfect si complet asimilata la nivelul intestinului subtire.
In contact cu aerul se oxideaza si isi pierde din proprietati.

Un avantaj important al acestei vitamine este faptul ca, practic, cazurile de supradozaj nu exista, decat in anumite situatii, ale unor maladi asociate rinichiului. Excesul de vitamina C se elimina singur din organism, dar, in general, data fiind larga utilitate a acesteia in organism, aportul este, de cele mai multe ori, insuficient.".


Necesara atat copiilor si adultilor, cat si persoanelor in varsta, vitamina C este, in egala masura, o vitamina a sanatatii, a vitalitatii si a frumusetii.

Vitamina copiilor sanatosi


Dr. Stanescu declara: "Copiii au nevoie de un aport crescut si, mai ales, constant de vitamina C, de circa 90 miligrame pe zi.
Adultii au nevoie de doza minima de 40 miligrame pe zi. Pentru ca pot avea probleme de asimilatie, persoanele in varsta ar trebui sa aiba un aport mai mare comparativ cu doza zilnica de vitamina C recomandata, in jurul valorii de 80-90 miligrame. Femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de doze mari, in jurul a 100-120 miligrame pe zi.".


Un amanunt care justifica importanta vitaminei C pentru organismul uman este faptul ca nu putem sintetiza in organism vitamina C, necesarul fiind adus exclusiv prin alimentatie.

Merita adaugat faptul ca vitamina C naturala se asimileaza mult mai usor, pentru ca, de regula, este "prinsa" in complexe enzimatice care o mentin extrem de activa.
"Nu exista prea multa vitamina C in copilarie, daca are ca sursa fructele si legumele. Nu exista restrictii la aportul de fructe pentru copii, pentru ca aceasta este calea prin care copilul devine un adult sanatos. Vitamina C este vitamina copiilor sanatosi!", a completat medicul Camelia Stanescu.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cotuca pe 2 Apr 2009, 09:37
    vit c

    asa e! vit C e cea mai buna! de ft multe ori m-am vindecat de o raceala sau mi-a luat din starea de oboseala dupa ce am mancat portocale sau lamai.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod